Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Glazer, Saša, Autor

Opis

Specifična funkcionalna organizacija ovog doma nametnula je zahtjev za dvije strogo odvojene funkcionalne cjeline od kojih je svaka opslužena vlastitom vertikalnom komunikacijom i zasebnim ulazom.
Funkcionalna cjelina domaćinstva u cijelosti je smještena u podrumskoj etaži a preko vertikalne komunikacije ima pristup svim katovima koji se koriste u režimu čišćenja, za vrijeme kojeg je ograničen pristup korisnicima doma. Zbog visine etaže podruma i dubine ukopavanja, omogućeno je dnevno osvijetljenje i prirodna ventilacija u svim radnim prostorijama domaćinstva.
Vertikalna jezgra domaćinstva opremljena je manjim teretnim dizalom za transport hrane i posteljine, a uz ulaz je smještena prostorija za odlaganje otpada u kojoj se nalaze spremnici.
Glavni ulaz u zgradu studentskog doma nalazi se s južne strane i u njega se pristupa preko uzdignutog pješačkog trga do kojega je moguće dospjeti i rampom prilagođenom osobama s smanjenom pokretljivošću.
Razmještaj prostorija doma po katovima određen je po kriteriju frekvencije korištenja i udjela vanjskih korisnika čime je definiran raspored po kojem se u prizemlju nalaze kapela, dnevni boravak, predavaonica, kompjuterska soba i višefunkcionalna soba kluba koja služi i za prihvat gostiju.Zajedničke prostorije u prizemlju (osim kapele) međusobno se mogu, prema potrebi, povezivati kliznim stijenama što omogućava veliku fleksibilnost i različite scenarije korištenja.
Prostorija kapele, koja predstavlja duhovni fokus doma zbog svojih specifičnih zahtjeva tretirana je kao introvertiran, meditativan prostor povezan s vanjskim prostorom preko bočnog nadsvjetla koje ima ulogu vizualne zaštite interijera kapele uz dopuštanje prirodne, difuzne rasvjete. To nadsvjetlo fizički i metaforički artikulira položaj i ulogu kapele unutar građevine.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1346,87 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.