Međunarodna konferencija

„Smart landscapes 2: Renewable and Sustainable“, 26.4.2024., Zagreb

Autor/izvor: DAZ/HDKA 02/04/2024

Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata poziva Vas na Međunarodnu konferenciju „Smart landscapes 2: Renewable and Sustainable“. Konferencija će se održati 26.4.2024. godine u Institutu Liszt, Augusta Cesarca 10 u Zagrebu, s početkom u 9:00h.

 

Partneri ove konferencije su Mađarski kulturni centar u Zagrebu – Institut Liszt i Mađarsko udruženje krajobraznih arhitekata.

Može li AI (umjetna inteligencija) generirati održivi krajobraz? Kakvi su to energetski krajobrazi i koja je uloga krajobraznih arhitekata u njihovom stvaranju? Koje su nove tehnike u urbanim sredinama za ublažavanja klimatskih promjena i znate li kako to rade u vrtovima Schönbrunna? Koji su to novi projekti krajobrazne arhitekture u Nizozemskoj?

Sve to saznajte na konferenciji Smart landscapes 2: Renewable and Sustainable!

Kako bismo se priključili svjetskim trendovima, ovom konferencijom obilježavamo Travanj – Svjetski mjesec krajobrazne arhitekture, a 26.4., Svjetski dan obnovljivih izvora energije. Obilježavanje mjeseca krajobrazne arhitekture započelo je 2006. godine, kada je Međunarodna federacija krajobraznih arhitekata – IFLA (International Federation of Landscape Architects) proglasila mjesec travanj svjetskim mjesecom krajobrazne arhitekture. Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986., s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Skup je otvoren za širu javnost, a od strukovne zajednice za krajobrazne arhitekte, arhitekte, geodete, građevinare, sociologe, urbaniste, ekonomiste, biologe, šumare, bankare i sve sudionike koji sudjeluju posredno ili neposredno u planiranju, projektiranju i održavanju krajobraza i urbanih sredina. Na konferenciji će govoriti renomirani predavači iz Mađarske, Austrije, Švedske, Ruande, Engleske, Nizozemske, Filipina, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Iz Velike Britanije dolazi gdin. Nigel Thorne, renomirani krajobrazni arhitekt, zaposlen kao voditelj projekata u Harley Street Area Partnership Business Improvement District u Londonu. G. Thorne će govoriti o „pametnim krajobrazima“ te propitati nova tehnološka rješenja i njihov razvoj u krajobraznoj arhitekturi. Gergely Hankó iz Mađarske, održat će predavanje na temu „Green industry opportunities in green-blue infrastructure development“.  Drugi gost iz Mađarske, potpredsjednik Mađarskog udruženja krajobraznih arhitekata, dr. Fekete Albert, održat će predavanje pod nazivom: “Community cooperation in the protection and restoration of local landscape values – Vernacular spa revitalization”.  Predavanje pod nazivom “Shaping energy landscape: sustainability of low carbon technologies in the transition of the energy sector”, održat će naša gošća Senka Ritz, iz Sektora za strategiju i razvoj, Hrvatske elektroprivrede. Iz Nizozemske dolazi renomirani profesor Martin van der Toorn, koji će predstaviti suvremene projekte krajobrazne arhitekture u Nizozemskoj. Sa Sveučilišta u Ruandi, u goste dolazi profesor Celestin Ukozehasi, koji će održati predavanje na temu: „Restoration of landscape connectivity-the policy instruments“. Sa Ljubljanskog Sveučilišta doći će dr. Tadej Bevk i održati predavanje pod nazivom “Energy landscapes across scales: planning, design, and assessment”. Krajobrazni arhitekt iz MađarskeRóbert Schuck, trenutno sa adresom u Švedskoj, održat će predavanje: „Artificial intelligence in landscape architecture“. Iz Austrije i bečkog HBLFA Schönbrunn, dolazi nam u goste Thomas Roth s predavanjem: „The sponge city system for Urban Trees – concept, techniques and built examples – A nature based system for climate mitigation in city heat islands“.

Osim navedenih predavača, na konferenciji će govoriti i drugi renomirani gosti, stoga dođite i poslušajte ovu međunarodnu konferenciju!

A na kraju Vas pozivamo da se opustite uz predavanje i klavirski koncert na temu: „Glazba i krajobrazi“. Predavanje i koncert održat će dr. Inja Stanović, pijanistica iz Velike Britanije.

Dođite i dobrodošli!

Skup se organizira pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Zagreba, Veleposlanstva Mađarske u Hrvatskoj i Austrijskog kulturnog foruma, uz potporu Predsjednika RH, Turističke zajednice Grada Zagreba i Botaničkog vrta u Zagrebu.
Zlatni sponzori ovog skupa su tvrtka LORBERG iz Njemačke i SEMMELROCK iz HrvatskeBrončani sponzori skupa su  tvrtke iz HrvatskeCEMEX,  3D ARTHabyOutdoorIn Aqua i Via plaža.

Ulaz je besplatan uz obaveznu potvrdu rezervacije mjesta! Prijave se zaprimaju do 23.4.2024.

PRIJAVA_digitalna

PRIJAVA_word

PROGRAM_jpeg

https://hdka.hr/2024/04/medunarodna-konferencija-smart-landscapes-2-renewable-sustainable-26-4-2024-900h-institut-liszt-augusta-cesarca-10-zagreb/

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.