Arhiva novosti

14/09/2023 Konferencija

Arhibau.hr 2023: Prostor budućnosti/ budućnost prostora

Stručna konferencija u organizaciji Društva arhitekata Zagreba koja se odvija u sklopu Sajma arhitekture i graditeljstva ArhiBau.hr na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada i u svom trećem izdanju nastavlja promicati kulturu građenja i održivog razvoja, a ove godine bavi se temom „Prostor budućnosti / Budućnost prostora“. 


30/08/2023 Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA. Otvorenje izložbe i razgovor s ocjenjivačkim sudom održat će se 06.09.2023. u 18:30 u DAZ-u.


01/08/2023 Poziv

URBANI STUDIJI: prijave za upis nove generacije studenata do 1.9.2023.

DELTALAB – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci produžio je rok za prijave za upis nove generacije studenata interdisciplinarnog sveučilišnog specijalističkog studija URBANI STUDIJI.
 
Natječaj za prijave produžen je do 1. rujna 2023. 
 
DELTALAB je multidisciplinarni centar Sveučilišta u Rijeci posvećen istraživanju i praksi prostornog i strateškog dizajna u kontekstu suvremenih političkih, ekoloških i tehnoloških kriza. Kroz dvije povezane osi djelovanja - interdisciplinarni sveučilišni specijalistički studij URBANI STUDIJI, te istraživačku, konzultantsku i arhitektonsku praksu - DELTALAB kritički ispituje i pragmatično razvija prostorna i strateška rješenja s misijom stvaranja uvjeta za radikalno novu, otvorenu i otpornu budućnost.

20/07/2023 DAZ

GODIŠNJAK DRUŠTVA ARHITEKATA ZAGREBA 2022.

Godišnjak predstavlja kroniku i arhivski materijal sabranih programa i aktivnosti Društva arhitekata Zagreba organiziranih tijekom 2022. godine. Treći mandat aktualne uprave Društva usmjeren je nadvladavanju posljedica dvogodišnje ugroze od virusa COVID-19 te uspostavljanju razvojnih programa. Godišnjak opisuje nove projekte, oživljavanje predpandemijskih aktivnosti te uspostavljenih inicijativa. 


14/07/2023 Podcast

Prednji Plan #23 / Klara Matić: Porezna politika može osloboditi golem urbanistički potencijal

U novoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Klaru Matić, vodeću stručnjakinju iz područja nekretnina. Razgovor s Klarom bio je sjajna prilika da objasnimo nedavnu situaciju na tržištu nekretnina, ali i da započnemo interdisciplinarni razgovor o međuodnosu ekonomije i urbanizma, odnosno načina na koji se razvoj gradova odražava na tržište i obrnuto. Osim analize tržišta nekretnina i razvoja gradova, Klara je izložila i vlastite prijedloge za povećanje priuštivosti stanovanja kao i općenito poboljšanje sustava prostornog planiranja.

10/07/2023 SUMMER SCHOOL

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 5. do 13. kolovoza 2023.


07/07/2023 Podcast

Prednji Plan #22 / Zoran Hebar: Savi se ne treba suprotstaviti, već prilagoditi!

U novoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo urbanista i arhitekta Zorana Hebara. Razgovarali smo o budućnosti Save u Zagrebu i mogućnostima njenog unaprjeđenja, planskom razvoju grada te stanju urbanističke struke u Hrvatskoj. Možemo li zamisliti da prostor Save postane veliki gradski linearni park? Treba li graditi nebodere neposredno uz Savu ili treba čuvati autentičnost rijeke? Koji su razlozi zašto politika ne sluša urbanističku struku? Ne propustite razgovor u kojem donosimo odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja!

05/07/2023 Skupština

Poziv na 39. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 39. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju sazivam po odluci Upravnog odbora u četvrtak 20. srpnja 2023. godine s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.


05/07/2023 Natječaj

Mamaia Seaside, Constanța

The Romanian Order of Architects (OAR), together with the Contracting Authority – The National Administration ”ROMANIAN WATER”, in association with the Bazinal Water Administration Dobrogea-Litoral, are glad to announce the official launch of the „MAMAIA SEASIDE, CONSTANȚA” International Design Competition.


04/07/2023 STRUČNO PUTOVANJE

Stručno putovanje TURSKA, 09.10.-16.10.2023.

Društvo arhitekata Zagreba poziva članove i sve zainteresirane na stručno putovanje AVIONOM u Tursku, s obilaskom recentne arhitekture i povijesne baštine, na putu od Istanbula do Antalije, 09.10.-16.10.2023. Prijave se primaju do 15.7.2023. ili do popune slobodnih mjesta!


30/06/2023 Podcast

Prednji plan #21 / lali davi i Jere Kuzmanić: Housing as social dynamics not as building

U novoj audio epizodi Prednjeg plana snimanoj tijekom Internacional Social Housing Festivala u Barceloni pričali smo s članicom arhitektonske kooperative Lacol i članicom zaklade za kooperativno stanovanje La Dinamo lali davi i urbanistom, doktorantom Politehničkog sveučilišta u Barceloni Jerom Kuzmanićem.


21/06/2023 Bookclub

BOOKCLUB Vol. 9 - Alejandro Zaera-Polo: Well into the 21st Century

Na posljednjoj seansi knjiškog kluba čitamo „Well into the 21st Century“ arhitekta i teoretičara Alejandra Zarea-Pola.


20/06/2023 Izložba

OTVORENJE IZLOŽBE: DOBITNICI PRITZKEROVE NAGRADE ZA ORIS 25

U utorak, 27. lipnja 2023. godine u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3, Zagreb) u 18 sati otvara se izložba dobitnika Pritzkerove nagrade povodom 25 godina postojanja Orisa. Ove godine Oris slavi 25 godina postojanja te smo ovako divan jubilej odlučili proslaviti izložbom Pritzker Winners for Oris 25.

16/06/2023 Podcast

Prednji plan #20 / Gaia Radić: Prema novim tehnologijama biram biti optimistična

U dvadesetoj epizodi Prednjeg plana gostovala je novomedijska umjetnica Gaia Radić s kojom smo razgovarali o njenom umjetničkom stvaranju i mnogobrojnim suvremenim temama. Koja je razlika u pristupu prostoru između arhitekture i umjetnosti? Kako izgleda unutrašnji prostor ljudskog uma? Kako suvremene tehnologije utječu na umjetničku produkciju? Jesmo li svi kiborzi?


14/06/2023 Learning Landscapes

Rezervirajte petak popodne i dođite na Krajobrazni market na Zrinjevac!

Studij krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruženje krajobraznih arhitekata pripremit će u petak 16. svibnja od 12 do 18 sati na zagrebačkom Zrinjevcu dobru zabavu za sve ljubitelje prirode i otvorenih prostora. 


StarijeNovije

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.