Društvo arhitekata Zagreba - suosnivač Savjeta za zelenu gradnju

24/02/2010

Društvo arhitekata Zagreba suosnivač je Savjeta za zelenu gradnju (Green Building Council) u Hrvatskoj. Radi se o neprofitnoj organizaciji koja služi kao platforma za promicanje prakse održive gradnje u Hrvatskoj. Kako je kazao predsjednik IO DAZ-a Damir Ljutić za arhitekte ovo puno znači u smislu:

„...povezivanja struke s novim tendencijama društveno odgovornog projektiranja, koristeći najnovija tehnološka dostignuća koja pospješuju energetsku učinkovitost izgrađenih objekata. Promoviranje novog načina razmišljanja te njegova implementacija u stvarnim situacijama ključna je točka u održivom razvoju graditeljstva. Sudjelovanje u osnivanju GBCC-a za DAZ predstavlja stalnu prisutnost u forumu koji se kroz svoje globalne aktivnosti, pokazao kao kohezioni akter najrazličitijih sudionika procesa projektiranja i gradnje s nedvosmislenim ciljem redefiniranja prioriteta u korist očuvanosti okoliša, društvene odgovornosti i ekonomske isplativosti.
Na ovaj način DAZ pokazuje spremnost da se uključi u aktivnosti vezane uz stručnu edukaciju, informiranje i promociju principa zelene gradnje u Zagrebu i Hrvatskoj.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj osnovan je u rujnu 2009. kao neprofitna organizacija, a služi kao platforma za promicanje prakse održive gradnje u Hrvatskoj. Cilj i svrha Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj je poticati i provoditi promjene u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata i načina njihova korištenja, s ciljem održivosti, a uzimajući u obzir usklađenje interesa onih koji koriste te objekte, očuvanosti okoliša, društvene odgovornosti i ekonomske isplativosti. Savjet za zelenu gradnju Hrvatske služi kao mreža za sve sudionike uključene u razvoj graditeljskog okruženja u Hrvatskoj. Namjera Savjeta je surađivati s privatnim i javnim sektorom u službi primjene održivih graditeljske prakse te ponuditi tržištu sadržaje i aktivnosti bazirane na nekoliko ključnih područja: Informiranje, educiranje i promocija zelene gradnje. Također će se raditi na suradnji i partnerstva s drugim organizacijama te razvijati program edukacije. Isto tako će vršiti ovlašćivanje i certificiranja. Bavit će se organiziranjem simpozija, seminara, radionica, konferencija kao i organizacijom i sudjelovanjem u kampanjama za osvješćivanje javnosti te, gdje je primjereno, djelovanjem utjecati na propise iz područja gradnje.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj je pridruženi član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju i usmjerava svoje napore da postane punopravni član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju. Danas postoji 13 zemalja sa statusom punopravnog člana Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, 6 zemalja ima razvojni status i preko 50 zemalja nalazi se u ranim fazama razvoja, a među njima je i Hrvatska. Ujedno, Hrvatski Savjet je i inicijator povezivanja Savjeta u bližem okruženju (CEE i SEE) kako bi na toj razini došlo do razmijene iskustava, znanja i aktivnosti koje su prilagođene potencijalima i mogućnostima naših tržišta s obzirom na njihovu veličinu, povezanost, blisku tradiciju, tendencije i ambicije. Društvo arhitekata Zagreba aktivno je sudjelovalo i u održavanju prvog simpozija o zelenoj gradnji u Hrvatskoj, koji je potkraj prošle godine i održan u DAZ-u, a koji je za cilj imao poticanja zelene gradnje u našoj zemlji. Pritom valja istaknuti nezamjenjivu ulogu prof. Ljubomira Mišćevića po pitanju energetski učinkovite gradnje.

Kako je rečeno i na tom simpoziju od 2004. godine, europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku 20 posto godišnje te da se procjenjuje da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijardi eura, kao osnovni cilj simpozija organizatori su odredili potaknuti temu zelene gradnje u Hrvatskoj i otvoriti raspravu o Savjetu za zelenu gradnju u Hrvatskoj kao platformi za razvoj zelene gradnje, o globalnim i lokalnim aktivnostima na tom području te o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti održivog razvoja u graditeljstvu u Hrvatskoj.



Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.