Monografija

EUROPAN.hr: Četvrt stoljeća kontinuiranog djelovanja

Autor/izvor: DAZ/europan 06/06/2019

4.6.2019. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu predstavljena je knjiga "EUROPAN HRVATSKA 1992-2017, Četvrt stoljeća kontinuiranog djelovanja", a u auli Fakulteta otvorena je izložbe radova

EUROPAN HRVATSKA 1992.-2017. / Četvrt stoljeća kontinuiranog djelovanja

autorica projekta: Helena Knifić Schaps

Povodom dvadeset i pete obljetnice djelovanja Europan Hrvatska, a u susret tridesetoj obljetnici čitave organizacije u suradnji EUROPAN Hrvatska i izdavačke kuće UPI2M BOOKS objavljena je monografija EUROPAN HRVATSKA 1992.-2017.

Hrvatski ogranak Europana utemeljili su danas doajeni urbanističke prakse poput Ivana Čižmeka, Slavka Dakića i Borislava Doklestića, podržani od strane tada mladih Krešimira Rogine, Vinka Penezića i Feđe Vukića. Važnost Europana je u naglašavanju fundamentalne vrijednosti arhitektonske i urbanističke struke, a time izravno i čuvanje europske i hrvatske tradicije. Istovremeno omogućava mladim hrvatskim arhitektima ravnopravno natjecanje s kolegama iz čitave Europe, odnosno, vrednovanje i pozicioniranje vlastitoga rada, ali i hrvatske arhitekture. Putem Europanovih natječaja afirmirali su se na početku karijere danas vodeći hrvatski arhitekti poput Helene Paver Njirić i Hrvoja Njirića, Nene Kezića, dvojca Penezić & Rogina, studija bn (Ines Nizić i Saša Bradić) te Saše Randića. Inozemni pak daju svoje viđenje konkretnih arhitektonskih zadataka na autentičnim hrvatskim lokacijama.

Monografija je logično strukturirana u dva dijela. U prvom dijelu su prisjećanja na osnivanje i djelovanje u vrijeme Domovinskog rata, tijekom kojeg su održane radionice u ratom zahvaćenim gradovima Osijeku i Zadru. Drugi dio donosi pregled lokacija i natječaja te osvrt na rezultate i budućnost organizacije kako u lokalnim tako i u europskim granicama. Tekstovi okupljeni u ovoj publicističkoj cjelini izuzetno su vrijedan prinos boljem javnom poznavanju i razumijevanju jedne arhitektonske i urbanističke tendencije koja na suvremenu urbanu krizu teži odgovoriti povezujući autorsku maštu arhitekata i planera, socijalno djelovanje mjesnih i nadmjesnih sudionika, različite interdisciplinarne uvide te temeljne vrijednosti: pravednost, zdravlje, razvitak. Djelo objedinjuje svjedočenja, mišljenja i vizije onih koji su osigurali četvrt stoljeća kontinuiranog rada. O Europanu u europskim zemljama i o Europanu u Hrvatskoj, njegovoj genezi i djelovanju najbolje svjedoči 55 tekstova iz pera 29 autora u prvom dijelu monografije. Intervju s Didierom Reboisom, jednim od europskih pokretača i usmjerivača rada Europana čini drugi prilog. Važni programski dokumenti Europana Hrvatska (primjerice, Zadarska povelja iz godine 1993.) čine treću skupinu tekstova, a u četvrtoj je slikovna građa - nagrađeni radovi na nekoliko javnih arhitektonskih i urbanističkih natječaja u organizaciji Europana Hrvatska. Na kraju monografije posebni su dodatci koji obuhvaćaju životopise važnih sudionika EUROPANA.

Dodatak na engleskome jeziku vrijedan je prilog koji će inozemnim čitateljima, rasvijetliti okolnosti početaka rada u totalitarnom sistemu i transformaciju uvjetovanu ratom. Po tome je Hrvatska jedina članica u kojoj je Europan pet godina opstajao u ratnim uvjetima, omogućavajući hrvatskim arhitektima ulazak na najširu europsku scenu, a stranima specifične izazove novih lokacija u drugačijim uvjetima.

Monografija je važan doprinos poznavanju jednog važnog segmenta kako povijesti tako i arhitektonsko-urbanističke prakse koja može i treba biti uzor.

autorica projekta: Helena Knifić Schaps
urednici: Helena Knifić Schaps, Vladimir Mattioni
jezik: hrvatski (dodatak engleski)
opseg: 778 str.
format: 24 x 16,5 cm
uvez: meki
ISBN: 978-953-7703-47-9
nakladnik: Europan Hrvatska /UPI2M BOOKS
cijena: 280,00 kn

Monografija sadržaj:
• poglavlja: Uvod, Početci, Domovinski rat – Arhitektonski aspekt, Natječajni ciklusi hrvatskog Europana, činjenice, reagiranja, analize, Međunarodni konteksti i odjeci, Vizije i budućnost, Sažetak, Prilozi
• autori tekstova: Naima Balić, Iva Bedenko, Bojan Bilić, Borka Bobovec, Mirko Buvinić, Ivan Čižmek, Slavko Dakić, Borislav Doklestić, Nataša Ivanišević, Zlatko Karač, Helena Knifić Schaps, Luka Korlaet, Tito Kosty, Nives Kozulić, Zvonko Maković, Vladimir Mattioni, Jens Metz, Vedran Mimica, Amir Muzur, Antun Paunović, Toma Plejić, Vinko Penezić, Krešimir Rogina, Boris Podrecca, Slobodan Prosperov Novak, Ivan Rogić, Didier Rebois, Feđa Vukić, Chris Younés

Tagovi

af, europan

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.