Nominacije

Finalisti Buckminster Fuller nagrade za održivi razvoj

Autor/izvor: DAZ / bfi.org 06/10/2014

Buckminster Fuller institut je objavio finaliste sedmog natječaja The Fuller Challange, kojim se pozivaju arhitekti, dizajneri, poduzetnici, planeri, znanstvenici i aktivisti na sudjelovanje u rješavanju gorućih problema čovječanstva inovativnim rješenjima. Najbolji projekt se nagrađuje s novčanom nagradom od $100 000 za podršku razvoja i implementacije strategije ili projekta.

S velikim priljevom projekata iz 93 zemlje svijeta, The Fuller Challange ostaje jedini nagradni program koji specifično radi na identifikaciji, kataliziranju i honoriranju timova i individualnih natjecatelja koji u svojim radovima implementiraju cijele sustave za holističko rješavanje problema. Buckminster Fuller je opisao ovakav pristup obuhvatnom, anticipativnom  projektantskom znanošću te je bio jedan od prvih pionira projektantskog razmišljanja koje počinje s dubokim shvaćanjem problema, konteksta, šire slike i makro-sistema problema prostora. Fuller je definirao dizajn i projektiranje kao „učinkovitu primjenu znanstvenih principa našeg cjelokupnog okoliša da bi se pomoglo zadovoljavanju potreba čovječanstva zemljinim ograničenim resursima bez narušavanja ekoloških procesa planeta.“ Svaki od sedam finalista primjenjuje ove principe ekspanzivne definicije projektiranja, kao i Fullerove definicije projektantske znanosti kao sinteze umjetnosti, inovativnosti, tehnologije, ekonomije i evolutivne strategije.

MAKOKO/IWAYA WATERFRONT REGENERATION PLAN
The Makoko/Iwaya Waterfront Regeneration Plan – prijedlog Lookmana Oshodia iz Urban Spaces Innovation studija u Lagosu u Nigeriji je sveobuhvatni masterplan za Makoko/Iwaya zajednicu koja traži očuvanje lokalne kulture, revitalizaciju izgrađenog okoliša elegantnim i financijski dostupnim stanovanjem čime bi se osigurala budućnost i postojanost zajednice s obzirom prirodne katastrofe.


Makoko


Makoko

LAKE TANGANYIKA FLOATING HEALTH CLINIC
The Lake Tanganyika Floating Health Clinicje vizionarski geopolitički projekt baziran na inicijativi za osnivanje mobilne klinike za ruralna područja na kojima velik dio populacije živi na obalama jezera Tanganyika, izoliran od infrastrukturnih mreža u unutrašnjosti zemlje.


Jezero Tanganyika - plutajuća klinika

LIVING BREAKWATERS
Living Breakwaters je obuhvatni projekt obalne otpornosti na klimatske promjene i rast razine mora na sjeveroistočnim obalama Sjedinjenih država. Pristup projekta klimatskim promjenama uključuje prilagođavanje plavnih područja, ojačavanje bio-raznolikosti i obalnih staništa kroz „grebenske ulice“, oživljavanje ribarstva i uključivanje zajednice kroz različita partnerstva.


Living breakwaters


Living breakwaters

THE FOOD COMMONS
The Food Commons projekt označava radikalnu prekretnicu u proizvodnji hrane prema sustavu u kojem su interesi farmerskih zajednica, zemlje, trgovaca, bio-raznolikosti uzeti u obzir. The Food Commons je zamišljen na način da vertikalno integrira sve korake od proizvodnje do konzuma hrane u novi model.


The food commons

THE FORCE MAJEURE
The Force Majeure, projekt koji su inicirali umjetnici Helen i Newton Harrison, predlaže smanjenje entropije planetarnog ekosustava uslijed klimatskih promjena iniciranih od strane čovjeka. Analizom i istraživanjem su izabrane četiri točke na kojima će Harrisoni sa znanstvenicima eksperimentirati s metodama pomaganja prirodi kao odgovor na masivne poremećaje u sustavu.


The force majeure

THUNDER VALLEY REGENERATIVE COMMUNITY PLAN
The Thunder Valley Regenerative Community Plan izrastao iz kolektivne vizije, implementira sveobuhvatnu strategiju za gradnju i održavanje kuća za lokalnu zajednicu Oglala Lakota Nation, u Pine Ridge Indian rezervatu u Južnoj Dakoti.


Thunder Valley regenerative


Thunder Valley regenerative

BONOBO PEACE FOREST
The Bonobo Peace Forest je mreža lokalno vođenih i zaštićenih šuma u prostranim i zabačenim dijelovima džungle sliva rijeke Kongo. Inicijativa koristi strategiju „viralne zaštite“ koja u partnerstvu s lokalnim stanovništvom pokušava osigurati budućnost naših genetski najbližih rođaka – bonobo majmuna.


Bonobo Peace Forest

izvor: bfi.org

 


 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.