Praški kvadrijenale

Hrvatska izložba nagrađena Zlatnom medaljom na Praškom kvadrijenalu

Autor/izvor: DAZ / HDD 23/06/2015

Projektu nazvanom NEOPIPLJIVO / INTANGIBLE u kustoskoj koncepciji Marka Goluba, Nikole Radeljkovića i Igora Ružića, nastalom u organizaciji Ministarstva kulture i Hrvatskog dizajnerskog društva koje je i ove godine kao i u prethodnom izdanju producent hrvatske izložbe na Praškom kvadrijenalu, dodijeljena je Zlatna medalja za korištenje prostora za izvedbu (Gold Medal PQ 2015 for Use of Space for Performance ) 13. Praškog kvadrijenala.

Nagrada se specifično odnosi na sve predstavljene radove autora/umjetnika obuhvaćenih ovom izložbenom koncepcijom, a koja problematizira pojam scenskog prostora na sjecištu između izvedbene i vizualne umjetnosti, šireći polje kazališnog prostora i uspostavljajući nove veze između bliskih disciplina. Riječ je o 9 kazališnih predstava i umjetničkih performansa ukupno dvanaestero umjetnika, scenografa i redatelja: BADco., Božena Končić Badurina, Boris Bakal & Leo Vukelić, Oliver Frljić & Igor Pauška, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić. Sami predstavljeni radovi prikazani su u formi kratkih filmova u režiji Ane Marije Habjan. Ova nagrada jedna je od dvadesetak koje PQ dodjeljuje za specifična područja. Najvažniju nagradu, Zlatnu trigu za najbolju izložbu, dobila je Estonija.


BADco., Božena Končić Badurina, Boris Bakal & Leo Vukelić, Oliver Frljić & Igor Pauška, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović, Vlasta Žanić.

službenom obrazloženju Zlatne medalje za korištenje prostora za izvedbu svim radovima na hrvatskoj izložbi Intangible stoji:
Ova nagrada odaje priznanje konzistentnom kreativnom istraživanju potencijala arhitektonskog prostora koje demonstriraju svi radovi pokazani na hrvatskoj izložbi. Dokumentarni filmovi jasno prikazuju kako odabrani radovi reagiraju podjednako na kazališne i javne prostore, sa strogošću i inventivnošću. Ovi radovi pokazuju profinjeni dijalog između izvedbenog prostora i vlastitog sadržaja.
Nagrada pripada i svima koji su kreativnim znanjem doprinijeli projektu – dizajner postava izložbe Mauricio Ferlin, autorica filmova Ana Marija Habjan, dizajneri kataloga Tina Ivezić i Damir Prizmić, producent Lovro Rumiha, kao i svi koji  su unutar institucija omogućili i podržavali projekt u svim njegovim fazama: Tamara Perišić, Ivana Borovnjak, Mirjana Jakušić, Iva Mostarčić, Nevena Tudor Perković.
Praški kvadrijenale najveća je svjetska i europska manifestacija posvećena scenografiji i svim disciplinama koje se vezuju uz nju i nadopunjavaju je – dizajn (svjetla, kostima, zvuka), arhitektura, vizualne umjetnosti, glazba, humanističke znanosti, pri čemu je svako područje u funkciji istraživanja i proširivanja polja suvremenih scenografskih praksi. Tijekom svojih gotovo 50 godina postojanja izložba je prerasla u otvorenu i dinamičnu manifestaciju najsuvremenijih trendova na području scenografije i kazališnog oblikovanja prostora s preko 60 nacionalnih izložbi, brojnim radionicama, urbanim intervencijama, konferencijama, performansima, razmjenama edukativnih sadržaja, rezidencijalnim boravcima.


Instalacija / postav izložbe – Mauricio Ferlin

Više o koncepciji izložbe Neopipljivo / Intangible:
Hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu scenografije i kazališnog oblikovanja prostora, u organizaciji Ministarstva kulture RH i produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva, tematizira prošireni pojam scenografije na sjecištu između izvedbene i suvremene vizualne umjetnosti. U skladu s temom Kvadrijenala Shared space – Music, Weather, Politics, pokušava rasvijetliti različite metode, pristupe, aktivnosti i objekte koji imaju snažan scenografski učinak, a pritom sami po sebi nisu nužno scenografija u smislu iluzioniranja scenskog prostora. Konkretno, koncepcija polazi od primjera predstava i izvedbi koje se oslanjaju na participativnost i inkluzivnost, na fikcionalizaciju stvarnih arhitektonskih i javnih urbanih prostora, na prostor izvedbe kao mjesto kreativnog antagoniziranja, ili na specifični tretman nominalno izvedbenog i posvećenog prostora pozornice. Izložba također obuhvaća recentne primjere umjetnosti performansa, koji se zbog svog neposrednog i najčešće nefikcionalnog i nenarativnog karaktera rijetko razmatraju u kontekstu scenografije. U tom segmentu istaknute su one umjetničke prakse koje u sklopu performerskog čina prisvajaju i aktiviraju prostor izvedbe, ili involviraju samu publiku kao suučesnike i čimbenike scenskog prostora.

Ovaj segment također se usredotočuje i na ulogu različitih objekata, tvari, rekvizita i punokrvnih scenografskih konstrukcija u praksi umjetničkog performansa, koje se nalaze u samom središtu događanja, a nerijetko ostaju izvan fokusa u odnosu na samog autora/izvođača. U tom smislu, jedna od središnjih tema koju smo željeli adresirati razvijajući ovaj izložbeni koncept, bila je trajna i duboka razdvojenost između izvedbene umjetnosti i umjetnosti performansa u njihovim specifičnim kulturnim i umjetničkim kontekstima, u kojima su percipirani kao da ekskluzivno pripadaju ili vizualnoj umjetnosti, ili teatru.

Također smo željeli odati pažnju onim izvedbenim praksama koje nemaju nužno luksuz involviranja visokospecijaliziranih profesionalaca za svaki aspekt svojih produkcija, i umjesto toga oslanjaju se na intenzivne kreativne procese u kojima su uloge redatelja, pisca, izvođača, skladatelja, scenografa i drugih, nerijetko zamućene. Široki raspon odnosa na koje ova koncepcija nastoji ukazati reflektira i same inspiracijske teme Kvadrijenala: Glazba, Vrijeme, Politika; koje se mogu iščitati u istom ključu upravo tako da se kao središnja problemska okosnica uvedu upravo pitanja granica između stvarnog i fikcionalnog prostora, granica između izvođača i gledatelja u zajedničkom fizičkom prostoru, i odluka koje se donose između svih sudionika koje povezuje čin izvedbe. Za predstavljanje na Kvadrijenalu odabrano je 9 umjetnika i timova(umjetnika performansa, redatelja, scenografa) čija djela realizirana u razdoblju proteklih šest godina predstavljamo u formi kratkih filmova. Sami filmovi kombinacija su dokumentarnog video materijala, deskriptivnog pripovijedanja i govora u prvom licu. Filmovi će naknadno moći biti korišteni i izvan konteksta Kvadrijenala.

Okvir u kojem su predstavljeni na Kvadrijenalu je autorska scenografska instalacija za sebe, koja također reflektira glavnu temu Shared Space uvlačeći gledatelja izložbe u interaktivnu platformu koja sama funkcionira kao svojevrsna pozornica. Dizajner instalacije i izložbenog postava je ugledni dizajner, scenograf i umjetnik Mauricio Ferlin. Kustosi izložbe su kustos i likovni kritičar Marko Golub, dizajner i scenograf Nikola Radeljković i kazališni kritičar Igor Ružić.

Detaljnije o projektu i samim radovima pročitajte ovdje.

izvor: HDD

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.