Ivanišin-Kabashi arhitekti na venecijanskom bijenalu

24/08/2010

Za svega par dana počinje 12. venecijansko bijenale arhitekture, koje će trajati od 29.8. do 21.11. Moto ovogodišnjeg bijenala postavila je umjetnička direktorica Kazuyo Sejima, a on glasi: People meet in architecture. U skladu s tim, tema crnogorskog predstavljanja na bijenalu je Mjesta za ponovne susrete – reciklaža prostora.

U sklopu crnogorskog paviljona na ovogodišnjem bijenalu predstavit će se i rad hrvatskog arhitektonskog ureda Ivanišin. Kabashi. Arhitekti - „Povećala prirodnih i tehnoloških elemenata“. Riječ je o prvonagrađenom radu na međunarodnom natječaju crnogorske vlade 2009. za uređenje kompleksa brane Mratinje, gdje je cilj bio revalorizirati prostor oko brane hidroelektrane „Piva“ (sagrađene 1975.) u turističke svrhe.

Donosimo vam izvadak iz opisa ovog projekta:

„Predložena intervencija koncentrirana je na sunčanoj strani brane, pred armiranobetonskim pojačanjem litice. Zamišljena u pet faza, može djelovati u bilo kojoj fazi dovršenja. U faznom niz predstavlja pet kuća- naprava; povećala “prirodnih” i “tehnoloških” elemenata ovog herojskog pejzaža:

I. Kula- Dolje prodire iz litice dvadeset metara niže pred branom, uzdižući se deset metara iznad nje. Sistemom laganih terasa ovješenih za tešku betonsku jezgru, otkriva poglede na obije strane brane.

II. Plato je paluba za promatranje u razini krune brane pod kojom je smješten centar za posjetitelje zastakljenih strana. Odavde se otvaraju sublimni pogledi na udaljeni “prirodni” spektakl kanjona s jedne i obližnji “tehnološki” spektakl brane i vodopada s druge strane.

III. Kula- Gore iza brane izdiže se nad akumulacijskim jezerom. Ona dodiruje planinu u najvišem nivou akumulacije i raste tridesetak metara uvis, do vrha postojećeg betonskog ojačanja strme litice. U njoj je smješten planinarski dom otvoren pogledu na jezero i dvoetažni prostor okupljanja konzolno istaknut na drugu stranu.

IV. Most je obješen na dvije čelične grede između dvaju tornjeva, posve otvoren prema brani i jezeru. S njegove stražnje strane, otvara se dramatičan, gotovo vertikalan pogled na golu stijenu s koje doslovno vise borovi i na masivno armiranobetonsko pojačanje usađeno u dnu stijene. Odavde, “prirodni” i “tehnološki” fenomeni mogu se pogledom obuhvatiti iz daljine i tako biti savršena pozadina za predloženi sadržaj mosta. U “Prirodnom i tehnološkom istorijskom muzeju” izlagali bi se artefakti vezani uz gradnju brane, zajedno s kolekcijom iz divljine okolnog područja, podcrtavajući tako istodobno “prirodni” i “tehnološki” karakter ovog mjesta. Zastakljene strane mosta bile bi umotane u metalnu mrežu, zbog regulacije osunčanja i za zaštitu od mogućeg odrona ili lavine.

V. Plutajuća platforma nudi konačno iskustvo “prirodnih” i “tehnoloških” elemenata, koristeći maksimalno umjetnu prirodu akumulacijskog jezera. Na najvišem nivou akumulacije, prirodni uzgon pridržava platformu uz sjeverozapadnu obalu jezera. Kako se nivo akumulacije spušta, platforma klizi niz dvjesto metara dugu nagnutu gredu koja služi i kao pristupna rampa. Na najnižoj razini akumulacije, platforma bi pristala uz suprotnu obalu. Njena gornja površina je pristanište za male izletničke čamce. U njenoj unutrašnjosti smješten je savršeno zaptiven restoran, uvijek do pola potopljen u jezeru. S neprekinutim pogledom prema vani, restoran nudi rijetko iskustvo uživanja u jelu s očima točno u ravni mirnog vodenog ogledala koje mijenja svoju visinu u skladu s prirodnim ciklusom i tehnološkom intervencijom, mjereći neprekidno kruženje vremena. „


Povećala prirodnih i tehnoloških elemenata:
Revalorizacija okoline brane HE Piva- Mratinje u turističke svrhe

(Otvoreni Međunarodni natječaj, prva nagrada, 2009.)

autori:IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI: Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi, Iva Ivas

suradnice: Kristina Krajačić, Konstantina Kralj, Tena Lazarević, Ana Ranogajec

investitor:Republika Crna Gora, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine

kolekcija:IVANISIN. KABASHI. ARHITEKTI

photo:Aleksandra Dabanović

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.