Trgovački centri

Kako je hladni rat oblikovao američki trgovački centar

Autor/izvor: DAZ / Marni Epstein / Curbed 29/01/2015

Danas de facto standardizirana tipologija dvo-etažnog, zatvorenog trgovačkog centra sa središnjim prostorom, galerijama i eskalatorima je 1956. godine u jeku hladnog rata u Minnesoti doživjela svojevrsnu svjetsku premijeru sa Southdale trgovačkim centrom Victora Gruena.

Neovisno o lokaciji, američki trgovački centar uvijek ima jednaku formu: dvije etaže zatvorenog trgovačkog prostora i parkinga povezani eskalatorima s bujnim centralnim arboretumom i dvije velike robne kuće na krajevima zgrade. Danas ovakva matrica djeluje kao klišej, ali 1956. godina bila je revolucionarno otkriće za naciju koja se nalazila u strahu i na rubu nuklearnog rata. Prvi američki trgovački centar Southdale u gradu Edina u Minnesoti je bio hladno-ratovska inovacija koja je promijenila način života i kupovine u sjevernoj Americi.

Southdale je projektirao Victor Gruen, austrijski arhitekt, odrastao u Beču, koji je projektirao niz stambenih i lokalnih trgovačkih objekata. 1938. Gruen bježi iz Austrije u SAD gdje je prvo projektirao trgovine i butike u New Yorku dok nije prešao na veće mjerilo. 1943. prijavljuje se na natječaj za projektiranje sastavnica futurističkog grada pod nazivom „Architecture 194x“ (referiralo se na godinu u budućnosti po završetku rata). Gruen se odazvao na natječaj s projektom za trgovački centar. Projektirao je kompletno zatvorenu zgradu s trgovinama orijentiranima prema unutra, za razliku od, do onda tipične orijentacije prema van. Projektu je nedostajao i do tada prisutni centralni trg sa zelenilom na kojem se odvijala socijalno-urbana interakcija. Obje ove promjene su bile radikalni rez u odnosu na američki shopping doživljaj tog vremena. Štoviše, projekt je bio preprogresivan i za futuristički grad iz natječaja, a od Gruena su se tražile revizije i uklapanje u ondašnje trendove.
Do kraja 2. Svjetskog rata mentalno stanje nacije e drastično promijenilo. Koncept insularne utopije je postao substancijalno atraktivniji: SAD je tražio sklonište u kontroliranim uvjetima. Samo desetljeće nakon natječaja Guren je izgradio svoj zatvoreni trgovački centar u Edini, predgrađu Minneapolisa u saveznoj državi Minnesoti, kojeg je povjesničar Timothy Mennel nazvao „hladnoratovskom utopijom“. Ova tipologija koja u jednom zatvorenom prostoru objedinjuje trgovačke i ne-trgovačke sadržaje postat će uzor budućim regionalnim trgaovačkim centrima.

Gruen je zapravo maštao o otvorenom trgovačkom centru, reminiscenciji rodnog Beča, ali na njega su utjecali vojni projekti američke vlade i vojnih institucija. Iako ga je popularizirao, zatvoreni trgovački centar koji povezuje trgovačke sadržaje s kinom, poštom, crkvom i sl. na jednoj lokaciji prvotno je bio realiziran 1942. u Los Alamosu u saveznoj državi New Mexico - San Diego's Linda Vista. Centar je izgrađen za zaposlenike američkog nuklearnog sjedišta u Los Alamosu. Arhitektura tog centra indikator je američke percepcije života u atomskom dobu. Gruen je usvojio i razradio ideje začete u Los Alamosu i primjenio ih u svojim projektima.

Southdale trgovački centar smješten u mjestu od 15000 stanovnika Edina, u saveznoj državi Minnesoti nalazi se izvan radijusa od 12 kilometara od centra milijunskog Minneapolisa, čime je izvan dosega eventualnog atomskog udara. Nosivi sustav se sastoji od armiranog betona, a centar je opremljen i 10 000 kW generatorom dok ukupna površina cijelog kompleksa omogućava smještaj stotina tisuća ljudi u slučaju nužde. Ispod same zgrade nalazi se i podrumska etaža s elaboriranim sustavom podzemnih tunela, koji je zaokružio ovu samo održivu zajednicu. Samo pozicioniranje trgovačkog centra je bilo na spoju dvaju autocesta čime se omogućio i brz nesmetan pristup. Ovaj minijaturni grad bio je osmišljen na način da u slučaju nužde postane potpuno operativan i sposoban primiti i privremeno udomiti tisuće ljudi, izoliranih u artificijelno stvorenoj homeostazi. Iako su mnogobrojni hladno-ratovski aspekti koje je Gruen planirao realizirani, društveni sadržaji te religijski, kao što je crkva nisu konsekventno provedeni u izvedbi.

Southdale trgovački centar otvoren je 8. listopada 1956. godine. Kopije su uskoro počele nicati SAD-a. Harundale mall iznimnig developera Jamesa Rousea u planiranom naselju Columbia u saveznoj državi Maryland otvoren je 1958. I on je bio 12 km udaljen od potencijalnog nuklearnog epicentra u Baltimoreu. Harundale je također inkorporirao auditorije, knjižnicu, poštu i crkvu, okosnice života zajednice u slučaju kataklizme. Do 1980ih u Sjedinjenim državama niklo je oko 3000 sličnih trgovačkih centara, a sličnim tipologijama smo okružni i dan danas i u Europi i samim time u Hrvatskoj, dok je Hladni rat davno završio.

Damir Sekulić via Curbed / Marni Epstein

 

 

 

 

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.