Izložba

Koliko fašizma?

Autor/izvor: DAZ 28/09/2012

Projekt kustoskog kolektiva Što, kako, za koga/WHW – Početi što bolje možemo (Kako govorimo o fašizmu?) – predstavlja izložbu Koliko fašizma? na kojoj će biti izloženi radovi što tretiraju suvremene političke manifestacije na tlu Europe koje mogu biti razmatrane kao slučajevi ponovne pojave fašizma. Postavke će biti otvorene u Galeriji BAK u Utrechtu (29.09.–23.12.2012) i Extra City Kunsthal u Antwerpenu (5.10.-11.11.2012).

Početna točka projekta Koliko fašizma? je zbirka tekstova slovenskog filozofa i političkog aktivista Rastka Močnika objavljena 1995. pod istim imenom. Usred raspada Jugoslavije, Močnik je povezao sukobe i uspon fašističkih snaga u područjima ”od Jadranskog mora do Sibira” sa strukturalnim posljedicama uvođenja i rekonstrukcije perifernog kapitalizma.

U vrijeme uspostave nekoliko novih državnih entiteta utemeljenih na nacionalističkim ideologijama, Močnik je ocrtao niz društvenih konstelacija ključnih za taj proces, raspravljajući o njihovom anti-antifašizmu i kulturnim politikama s rasističkim prizvucima. Ali opušteni odnos između kapitalizma i demokracije – onaj kojeg smo, čini se, uzimali zdravo za gotovo u desetljeću nakon Hladnog rata – poništen je s početkom 21 stoljeća.

Simptomi koje je Močnik 90-ih detektirao na ”periferijama” u međuvremenu su se snažno postavili u središte zapadne liberalne demokracije. Svaka se nova verzija izložbe bavi različitim, međusobno suprotstavljenim detaljima i fragmentiranim narativima, ”kratkim spojevima između partikularnog i univerzalnog” koje Močnik smatra karakterističnima za suvremene forme fašizma, predstavljajući seriju studija čija je ”lokalna” specifičnost postavljena u odnos sa širim socijalnim promjenama.

Izloženi radovi u Koliko fašizma? suprotstavljaju umjetničko djelovanje političkim manifestacijama koje mogu biti razmatrane kao slučajevi ponovne pojave fašizma: uspon nacionalističkih osjećaja i anti-imigracijskih zakona (Lawrence Abu Hamdan, Avi Mograbi, Marina Naprushkina, Cesare Pietroiusti, SUPERFLEX i Lidwien van de Ven); negacija, potiskivanje i deformacija povijesti (Etcétera..., Sanja Iveković, Gert Jan Kocken, Milica Tomić i Želimir Žilnik); normalizacija rata i pretjeranog nasilja (Burak Delier, Thomas Kvan i Trevor Paglen); i brojni slučajevi prisilnih procedura u svakodnevnom životu koji ocrtavaju uznemirujuće obrise fašizma (Judith Hopf, Wendelien van Oldenborgh, Jonas Staal i Mladen Stilinović). Radovi koje smo prezentirali istovremeno se aktivno bave pitanjem uloge umjetnosti i njenih institucija, u trenucima kada se demokracija sve više i više predaje u ruke stručnih tijela koja nisu odgovorna onima koji ih biraju, a nema sumnje da umjetnički svijet nije tamo gdje se donose odluke.

Nakon otvorenja izložbe, u subotu 29. rujna 2012. odvija se istraživački kongres u okviru projekta Bivši Zapad pod naslovom Onkraj onoga što je bila suvremena umjetnost u Umjetničkoj školi Utrechta, Mariaplaats 27, Utrecht.

Što, zašto i za koga/WHW započeo je projekt koji se bavi suvremenim manifestacijama fašizma sa izložbom Detalji u Bergen Kunsthallu u Bergenu 2011. Istraživanje se dalje razvija kroz dvogodišnji projekt koji je inicirao WHW pod nazivom Početi što bolje možemo (Kako govorimo o fašizmu?). Ta je serija aktivnosti od 2012. do 2014. rezultat suradnje s Tensta Konsthall u Stockholmu i Grazer Kunstverein u Grazu.

BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht
29/09-23/12/2012
Izlažu: Burak Delier, Etcétera…, Avi Mograbi, Marina Naprushkina, Trevor Paglen, Cesare Pietroiusti, Jonas Staal, Mladen Stilinović, SUPERFLEX, Milica Tomić, i Lidwien van de Ven

kustosice WHW



Extra City Kunsthal, Antverpen
5/10-11/11/2012
Izlažu: Lawrence Abu Hamdan, Judith Hopf, Sanja Iveković, Gert Jan Kocken, Thomas Kvam, Avi Mograbi, Wendelien van Oldenborgh, Cesare Pietroiusti, Lidwien van de Ven, i Želimir Žilnik

kustosi Mihnea Mircan i WHW


Projekt su financirali:
Mondriaan Fund
EU Culture Programme
Flemish Community

uz podršku Ministarstva kulture RH

___
fotografija: Cesare Pietrousti, Penisero unico, 2003.
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.