Konferencija: Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini

07/03/2011

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska) organizira međunarodnu konferenciju koja će se održati od 6. do 8. travnja 2011 godine u Dubrovniku
Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska) organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini koja će se održati od 6. do 8. travnja 2011 godine u Dubrovniku.

Osnovni cilj konferencije je povezati zaštitu kulturne baštine s jedne strane i imperativ povećanja energetske učinkovitosti s druge, oslanjajući se pritom na uspješne primjere iz Hrvatske i svijeta. Konferencija je naišla na iznimnu pozornost istaknutih svjetskih stručnjaka iz područja arhitekture, zaštite kulturne baštine i energetske učinkovitosti koji su Programskom odboru konferencije poslali više od 100 radova iz više od 20 zemalja svijeta.

Ova međunarodna konferencija će biti bodovana od strane Hrvatske komore arhitekata. Za članove svih Društava arhitekata u Hrvatskoj, tako i Društva arhitekata Zagreba, bit će organiziran besplatan prijevoz na relaciji Zagreb-Dubrovnik-Zagreb te osiguran poseban popust na iznos pune kotizacije, koja će za članove iznositi od 120 EUR.

Konferencija će se organizirati u sklopu UNDP-vog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj koji već više godina provodi model kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima u zgradama. Zadnjih nekoliko godina intenzivno se provode dva nacionalna programa:

Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama, te Dovesti svoju kuću u red. Oba programa bave se javnim zgradama u Republici Hrvatskoj tj. zgradama u vlasništvu gradova, županija i Vlade RH. Dosadašnja uspješna primjena projekta u sektoru zgradarstva u gradovima, županijama i ministarstvima Republike Hrvatske otkrila je još jedan specifičan izazov, a to je realizacija mjera povećanja energetske efikasnosti u objektima kulturne baštine, budući da je više od 25% zgrada zaštićeno.

Uz UNDP Hrvatsku, ovu međunarodnu konferenciju suorganizirali su i mnogobrojni partneri, uključujući na međunarodnoj razini:

UNESCO, organizaciju
GIZ u ime njemačke Vlade, talijansko Ministarstvo gospodarskog razvoja u suradnji s ICE-om i OICE-om, gradove Dubrovnik i Veneciju, UNDP u Bosni i Hercegovini i UNDP u Crnoj Gori. Među organizatorima iz Hrvatske su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo kulture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska komora arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba te Udruženje hrvatskih arhitekata.

Glavni ciljevi konferencije su promicanje dobre prakse i standarda u području energetskih rekonstrukcija i nadogradnji te općenito energetske efikasnosti u objektima kulturne baštine; širenje spoznaja o modernim principima očuvanja i obnove kulturne baštine; edukacija o gospodarenju energijom povijesnih objekata i podizanju njihove energetske efikasnosti; povezivanje područja energetske efikasnosti i očuvanja kulturne baštine te zaštite okoliša; održivi razvoj kulture baštine; širenje znanja o novim strukturama u povijesnim zgradama u vremenu imperativa održivog razvoja i očuvanja energije; te promicanje zaštite kulturne baštine i energetske efikasnosti kao resursa u gospodarskom razvoju.

Konferencija je namijenjena svim donositeljima odluka na državnoj i lokalnoj razini te stručnjacima koji će temeljem primjera uspješno realiziranih projekata energetskih rekonstrukcija u povijesnim zgradama potaknuti daljnji razvoj na ovom području. Na konferenciji se očekuje više od 200 sudionika; stručnjaka, predstavnika ureda za očuvanje kulturne baštine i srodnih institucija, predstavnika jedinica lokalne samouprave, inženjera, arhitekata, projektanata i investitora u građevinskom sektoru, vlasnika i upravitelja zgrada i lokaliteta registriranih kao kulturna baština, konzervatora, izvođača konzervatorskih radova, gradskih planera i donositelja odluka na području zgradarstva i zaštite okoliša.

Konferencija će imati i edukacijski karakter, jer će se kroz niz radionica različitim ciljnim skupinama predstaviti najnovije tehnologije koje se mogu primijeniti prilikom obnove zaštićenih zgrada, a koje neće ugroziti njihovu povijesnu vrijednost što će naročito biti zanimljivo predstavnicima konzervatorskih odjela, arhitektima te građevinskim i strojarskim inženjerima.

Važne informacije:


· online registracija do 20. ožujka 2011. (www.ee.undp.hr/dubrovnik2011)

· dodjela bodova za Program stalnog stručnog usavršavanja

· radovi i sudionici iz više od 20 zemalja


Pregled tema konferencije

Konferencija će pružiti pregled aktivnosti potrebnih za gospodarenje energijom u starim gradskim jezgrama i zaštićenim objektima, koje započinju s energetskim pregledima i točnim utvrđivanjem postojećeg stanja građevine, a nastavljaju se razvojem mjera povećanja energetske učinkovitosti te financiranjem i primjenom tih mjera. Raspravljat će se o korištenim tehnologijama i uslugama u rasponu od jednostavnih rješenja do složenih sustava gospodarenja energijom. Neke od tema uključuju:


ZAŠTIĆENE ZGRADE


• primjeri dobre prakse povećanja energetske učinkovitosti u zaštićenim zgradama;

• primjena obnovljivih izvora energije u zaštićenim zgradama i starim gradskim jezgrama;

• provođenje energetskih pregleda u zaštićenim zgradama;

• energetsko certificiranje zaštićenih zgrada;

• primjena vrhunskih tehnologija pri mjerenjima i analizi postojećeg stanja zaštićenih objekata (poput termografije);

• unaprjeđenje uvjeta boravka ljudi – povećanje toplinske ugodnosti u zaštićenim zgradama (ugradnja sustava grijanja, hlađenja, ventilacije) – problemi i izazovi;

• primjena sustava automatizacije u zaštićenim zgradama;

• ugradnja modernih instalacija, te ogrjevnih i rashladnih tijela u zaštićenim zgradama;

• primjena novih materijala u obnovi zaštićenih zgrada.


STARE GRADSKE JEZGRE


• planiranje i upravljanje starim gradskim jezgrama sa stajališta energetike;

• rekonstrukcija energetskih sustava u starim gradskim jezgrama;

• ugradnja split klima uređaja u starim gradskim jezgrama – Kako hladiti zgrade?

• sustavi javne rasvjete u starim gradskim jezgrama.



ZAKONODAVSTVO I FINANCIRANJE


• preporuke za izradu smjernica za energetski učinkovitu obnovu zaštićenih objekata, urbanih sklopova i gradskih jezgri;

• uloga konzervatorskih odjela u postupcima obnove i primjene energetski učinkovitih tehnologija u zaštićenim zgradama i starim gradskim jezgrama;

• modeli financiranja projekata povećanja energetske učinkovitosti u kulturnoj baštini – korištenje financijskih sredstava iz fondova i drugih izvora financiranja.


Vrijedi istaknuti kako će se na konferenciji predstaviti Vodič kroz najbolje primjere rekonstrukcija objekata kulturne baštine s obzirom na energetsku efikasnost, publiciran od strane UNDP-a i UNESCO-a. Također, konferencija je uvrštena u program Hrvatske komore arhitekata, koja će dodijeliti bodove za Program stalnog stručnog usavršavanja. Očekuje se kako će konferencija uspostaviti dijalog između arhitekata i konzervatora te time ostvariti sinergiju u vođenju i planiranju budućih obnova i restauracija objekata kulturne baštine.


Više informacija:
www.ee.undp.hr/dubrovnik2011ee

E-mail: dubrovnik2011ee@undp.hr

Tajništvo konferencije:

Nina Zatezalo
Project Assistant for Education and Event Organization
Energy Efficiency Project
UNDP in Croatia


Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.