MEĐUGRAD / Intercity

09/12/2008


Instalacija koja povezuje Zagreb i Barcelonu
naziv projekta:
MEĐUGRAD / INTERCITY
video instalacija u javnom gradskom prostoru  

autori projekta:

ZEBRA
stvaralačka mreža, Zagreb i HANGAR visual arts production center, Barcelona  


Društvo arhiteketa Zagreba
Trg bana Josipa Jelačića 3/1
11. - 13. prosinac 2008.

otvorenje: 11. prosinca u 19.30 sati  


opis projekta:


Međugrad (Intercity) je video real-time instalacija u javnom gradskom prostoru. Sastoji su od dvije identične instalacije istovremeno postavljene u Zagrebu i Barceloni, međusobno povezane internet vezom.

Svaka od instalacija sastoji se od projektora i kamere postavljenih na povišenom mjestu (balkona DAZ-a) kako bi se omogućilo snimanje i projeciranje iz ptičje perspektive. Oprema je povezana kompjuterom koji obrađuje i šalje podatke na web server u koji su umrežene instalacije iz Zagreba i Barcelone.

Kamera i projektor su postavljeni tako da se odozgo snima kretanje prolaznika na javnoj površini u jednom gradu, te pomoću net streaminga sliku projecira na sličnu javnu površinu u drugome gradu. Slika se stvara u realnom vremenu na način da akcija u jednom gradu uvjetuje stvaranje reakcije u drugom. Instalacija je aktivna samo u vecernjim satima.  

Projekt se može sagledati kao instalacija u kojoj "običan" čovjek svojim svakodnevnim radnjama kretanje od točke A do točke B, sudjeluje u stvaranju vizalnog djela. Kao projekt koji propituje shvaćanje javnog prostora, odn. njegovih dimenzija i granica koje uz pomoć novih tehnologija dobijaju nove razmjere.

Kao situaciju koja istovremeno stavlja čovjeka u poziciju promatranog i u poziciju promatrača - neplaniranog voajera.

Kao mehanizam interakcije ljudi koji su kilometrima daleko i koji se inače ne bi nikada "sreli". Svojevrsno stvaranje kolektiva u kojem akcija "nestvarnih" osoba utječe na doživljaj svijeta "stvarnih".

Prolaznici će ili jedva primjetiti da je nešto drugačije, primjetiti  i upitati se što je ili odreagirati i svojim djelovanjem započeti interakciju. Možda će pratiti jedan drugoga, možda će si mahnuti; tko zna, možda će se ponovno sresti stari prijatelji ili stvoriti neki novi.        


suradnja:

Međugrad / Intercity je koprodukcijski projekt ZEBRE i UII-a koji spaja dva programa: Fuzija i Cyberkinematografija  

kontakti:

www.zebra.com.hr; info@zebra.com.hr  
www.uiii.org; office@uiii.com  

Podrška:
Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba              
Španjolska ambasade u RH    


podaci o autorima i suradnicima:  

ZEBRA

stvaralačka mreža, Zagreb  

Zvonimir Marčić
- autor
Zvonimir Marčić, rođen 1979.g. u Hrvatskoj, završio stručni magisterij Masetr en Artes Digitales na Universidad Pompeu Fabra u Barceloni, završio je studij arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je za arhitektonski Studio 3LHD u Zagrebu, De Architeckten Cie u Amsterdamu i De Architeckten Cie d.o.o. u Zagrebu. Sudjelovao je u radu postprodukcijskog ureda Vizije u Zagrebu, radio na Motovun film festivalu. Koautor video uradaka, performansa s umjetnicima u Amsterdamu, izlagao na Zagrebačkom salonu mladih u domeni arhitekture, kao i rotterdamskom arhitektonskom Biennalu. Usavršavo se na radionicama novih medija u Centru za produkciju vizualnih umjetnosti Hangar u Barceloni, radionici režije i scenarija u Kino klubu Zagreb.  

David Lušičić
- autor
David Lušičić, rođen  1976.g. u Rijeci/Hrvatska, završio je stručni magisterij Scenografije na Central Saint Martins College of Arts and Design na University of Arts u Londonu i studij arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Radio je za arhitektonski Studio Remik u Rijeci,  arhitektonski Studio 3LHD u Zagrebu i studio Volume3 u Londonu. Autor brojnih interdisciplinarnih arhitektonskih projekata - Biennale arhitekture u Rimu, Biennale u Veneciji, raznih eksperimentalnih video uradaka – Festival of Architecture in Video, Firence, Extra Short Film Festival, Novosibirsk, vizulnih i prostornih oblikovanja vezanih uz kazališta – Kazalište lutaka Rijeka, Histrionski dom Zagreb, scenograf kazaličnih predstava Retrovertigo Petera Brooksa u Sevilli i Pijani proces Ivice Buljana u V. Gorici.  

HANGAR
 
visual arts production center, Barcelona  

Carlos LA3pez Vallejo
- autor
Carloz LA3pez Vallejo, rođen 1981.g. u Španjolskoj, završava stručni magisterij Masetr en Artes Digitales na Universidad Pompeu Fabra u Barceloni, završio je dodiplomski studij Audiovizualne realizacije i multimedije na Sveučilištu u Gironi u Španjolskoj, dodiplimski studij Suvremenih medija, videa i fotografije na Sveučilištu Lincoln u Velikoj Britaniji. Usavršavao se na radionici audiovizualnog stvaralaštva pomoću softverske platforme Isadora i radionici pod vodstvom umjetnika Rafael Lozano-Hemmera u Lincolnu i Nottinghamu u Velikoj Britaniji. Radio je produkcijskoj kući Fromzero u Španjolskoj kao asistent video produkcije i montaže. Radio kao producent i asistent predavač na audiovizualnoj radionici VAD Festivala u Gironi u Španjolskoj. Radi kao VJ umjetnik na području Španjolske (Barcelona, Sevilla, Bilbao)i od nedavno u Engleskoj (London, Nottingham, Lincoln).  

Bruno Mateos GonzA!les
- autor
Bruno Mateos GonzA!les, rođen 1978.g. u Španjolskoj, završava stručni magisterij Masetr en Artes Digitales na Universidad Pompeu Fabra u Barceloni, završio je dodiplomski studij inženjera informatičke tehnologije na Sveučilištu Oviedo u Španjolskoj. Usavršavao se u polju kompjuterskog programiranja i digitalne postprodukcije audia i videa. Radio u španjolskim uredima kao web programer, projektant multimedialnih aplikacija i suradnik u projektima ozvučenja javnih dogadjanja.  

Lluis GA3mez i Bigorda - tehnički suradnik
Lluis GA3mez i Bigorda, rođen 1975.g. u Španjolskoj, završava poslijediplomski studij Inžinjerstva kompjuterskih znanosti na Universitat Autònoma u Barceloni, završio je dodiplomski studij kompjuterske tehnologije Escoles Pies u Barceloni. Usavršavao se među ostalim na Netherlands Institut Voon Mediakunst u Amsterdamu, na FundaciA3 Politècnica de Catalunya. 7 godina radi na GNU/Linux sistemima, stekavši iskustava u slobodnom software-u. Bavi se generiranjem multimedije u realnom vremenu i njezine distribucije putem interneta, te digitalnom transformacijom slike i zvuka. Trenutno radi u Centru za produkciju vizualne umjetnosti u Hangaru u Barceloni, kao sistem administrator, osoba odgovorna za područje slobodnog softwarea i net streaminga. Prije toga radio kao sistem administrator i programer u tvrtkama u Barceloni i Terrassi u Španjolskoj. Ostavrio nekoliko performansa i predavanja na festivalima poput artfutura u Barceloni, Sonar u Barceloni, piksel u Norveškoj, Read_me u Danskoj itd.   .  

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.