Radionica

Međunarodna arhitektonska radionica: Rendez-vous de l’architecture

Autor/izvor: DAZ / oris.hr 15/09/2015

U sklopu festivala Rendez-vous, od 28. rujna do 2. listopada u Oris – Kući arhitekture u Zagrebu će se održati međunarodna arhitektonska radionica Rendez-vous de l’architecture.

Međunarodna radionica zamišljena je kao otvoreni studio koji će biti aktivan 24 sata dnevno u Oris Kući arhitekture. Radionicu će mentorirati profesori s fakulteta iz Beograda, Ljubljane, Lyona, Sarajeva, Splita i Zagreba.

Presijecajući urbano tkivo od Katedrale, povezujući staru sredovjekovnu jezgru, moderne parkove i javne institucije iz razdoblja fin-de-siècle, nekonsolidirano nekadašnje područje predgrađa i novi modernistički grad iz razdoblja socijalizma, velika centralna os zapravo nikad nije završena i ostala je svojevrsni zagrebački urbani san, i kao ideja i kao urbani projekt. Možda zbog loše urbanističke i arhitektonske vizije, možda zbog nedostatka političke odlučnosti, os je sačuvala svoj potencijala za buduće planiranje do danas.

Iako su neke bitne kulturne institucije poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice, dobile svoje mjesto na centralnoj osi, većina njenog središnjeg dijela, od Glavnog gradskog željezničkog kolodvora iz 19. stoljeća do centra Novog Zagreba i južne obale Save je ili prazno ili u kaotičnom stanju.

Fokus radionice će biti tri kilometara dugačak i manje od pola kilometra širok potez i infrastruktura od željezničkog kolodvora na sjeveru, preko rijeke Save do Avenue Mall-a na jugu.

Metoda
Radionica se temelji na dvije odluke. Prva je želja da ohrabrimo javnost da se uključi u diskusiju o temi. Zato smo zamislili radionicu kao otvoreni studio koji će biti aktivan 24 sata dnevno u Oris Kući arhitekture. Nizom informativnih predavanja koja će održati lokalni eksperti sudionici će dobiti ideje i informacije o kompleksnim socijalnim i prostornim uvjetima koji su oblikovali centralnu os. Na kraju radionice bit će organizirana izložba radova popraćena javnom raspravom.

Naša druga odluka je da posvetimo jednaku pažnju svim dosadašnjim projektima, bez obzira na to jesu li realizirani ili postoje samo na papiru, veliki ili mali, institucionalni i reprezentativni ili privatni i improvizirani, djela slavnih arhitekata ili brojnih anonimnih aktivista. Zbog toga smo započeli rad na arhivi povijesti velike osi.

Ove su nam dvije stvari bitne jer želimo da ova radionica jednako počiva na povijesti arhitektonskih ideja koje su oblikovale veliku os, kao i na novoj arhitektonskoj kreativnosti koja je uvijek dijelom lišena povijesti.

Format
Studenti šest arhitektonskih škola (Beograd, Ljubljana, Lyon, Sarajevo, Split i Zagreb) bit će podijeljeni u grupe od 3 do 5 članova. Mentori, profesori s navedenih fakulteta, će ko-mentorirati grupe. Na kraju petog dana radionice od grupa će se očekivati da održe 10-minutnu prezentaciju popraćenu jednim plakatom formata A0 koja će objasniti njihov urbanistički i arhitektonski koncept. Dobrodošli su i dodatni načini prezentacije (skice, modeli, tekst, zvuk).

Grupe prema vlastitoj želji biraju dio ili aspekt velike osi koji će istraživati. Teme mogu biti različite – od napuštenih parcela preko nerealiziranih projekata na konkretnim prostorima pa do urbanog koncepta cijelog područja. Grupe same stvaraju svoj program putem informacija koje su dobili tijekom razgovora, obilaska lokacija i proučavanja arhive.

Raspored
Radionica počinje u ponedjeljak, 28. rujna i završava u petak, 2. listopada s javnom raspravom i diskusijom.

Mentori:
Lyon – Confluence – Institute for Innovation and Creative Strategies in Architecture – Odile Decq, arhitektica
Split – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije – Saša Begović, arhitekt
Beograd – Arhitektonski fakultet – Milan Đurić, arhitekt
Sarajevo – Arhitektonski fakultet – Sead Gološ, arhitektt
Zagreb – Arhitektonski fakultet – Helena Paver Njirić, arhitektica
Ljubljana – Arhitektonski fakultet – Maruša Zorec, arhitektica

via: oris.hr / rendez-vous.hr

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.