Kreativne industrije

Mjesec kreativnih i kulturnih industrija

Autor/izvor: DAZ / HKKKKI 10/04/2016

Mjesec kreativnih i kulturnih industrija projekt je koji će u razdoblju od 16. svibnja do 21. lipnja 2016. pod jednim identitetom objediniti mnogobrojna kulturna događanja u Zagrebu – izložbe, predstave, koncerte, ples, projekcije.

Osnovni je cilj ovog projekta osigurati veću vidljivost i razumijevanje važnosti sektora kreativnih i kulturnih industrija za razvoj gospodarstva i društva u cjelini, ali isto tako da postane tradicionalno događanje koje će pozicionirati Hrvatsku i grad Zagreb na karti Europe u segmentu kreativnog i kulturnog proizvoda.
Glavni su pokretači manifestacije Hrvatski klaster konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija, Hrvatska udruga poslodavaca, Turistička zajednica Grada Zagreba, Adria media Zagreb i Creative industries Styria, uz glavne partnere Predstavništvo Europske komisije u RH i Grad Zagreb.
Uz osvrt na važnost sektora za hrvatsko gospodarstvo i društvo, program i ciljeve Mjeseca kreativnih i kulturnih industrija na današnjoj konferenciji za medije predstavili su:

Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija,
Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica, Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO),
Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca,
Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba,
Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u RH.

Kulturne i kreativne industrije ključne su za hrvatsko gospodarstvo jer doprinose stvaranju novih i dodanih vrijednosti te jačanju konkurentnosti hrvatskog društva, kulture i gospodarstva, no govornici su naglasili kako važnost tog sektora još uvijek nije u dovoljnoj mjeri prepoznata.

Mjesec kreativnih i kulturnih industrija upravo će zato u sklopu 25 renomiranih događanja na 30 lokacija u Zagrebu javnosti predstaviti 12 sektora kulturnih i kreativnih industrija – od arhitekture, vizualnih i audio-vizualnih umjetnosti, baštine, dizajna, glazbe, primijenjenih i izvedbenih umjetnosti (kazalište, balet i ples), pa sve do medija, oglašavanja i tržišnog komuniciranja, knjiga i nakladništva te računalnih igara i novih medija.

Osim događanja na otvorenom, program će uključivati i oko 40 radionica i predavanja s ciljem poticanja kreativnosti u poduzetništvu i inovacijama, educiranja o autorskim pravima i jedinstvenom digitalnom tržištu, shvaćanja kulture kao turističkog proizvoda i sl. Neki su od projekata manifestacije 2. hrvatski summit kulturnih i kreativnih industrija, Komunikacijski foto punktovi, Dani novih ideja, projekti povezivanja kulturnih i kreativnih industrija i gospodarstva, godišnji sastanak EEN mreže sektorskog vijeća kreativnih i kulturnih industrija – Enterprise Europe Network kao i mnoga glazbena događanja na Europskom trgu.

Ovom događanju aktivno su se pridružile ključne kulturne i kreativne institucije poput Hrvatskog narodnog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja suvremene umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Akademije dramskih umjetnosti, ali i najpoznatiji festivali i događanja kao što su Animafest, Tjedan suvremenog plesa, Svjetski dan glazbe, Zagreb book festival, Cest is’d Best i mnogi drugi.
Cijelo događanje ima za cilj prepoznavanje, vrednovanje i poticanje izvrsnosti kako kreativnih i kulturnih industrija tako i gospodarstva i društva u cjelini, ali i razvoj turističkog potencijala grada Zagreba temeljenog na kulturi.
Mjesec dana Zagreb će živjeti kreativnim i kulturnim duhom, što može utjecati na dugoročan razvoj kulturnog identiteta grada nalik najposjećenijim gradovima svijeta s jakim kulturnim i kreativnim identitetom koji su turistički atraktori i multiplikatori interesa.

Više / izvor: http://hkkkki.eu/

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.