Ciklus ''4x6''

MODELI - predavanje u sklopu ciklusa 4x6

22/11/2010

IaN+, 23. studenoga 2010. u 19 sati DAZ

4x6 IaN+, 23. studenoga 2010. u 19 sati DAZ

Projekte smatramo pravim fizičkim i snažno simboličkim prostornim uređajima. Urbani uređaj koji se aktivira svaki put kad je odnosu s nekim prostorom, pretvarajući prostor u posrednika između globalnih energija i lokalnih tradicija, prostor koji će se prilagoditi lokalnim potrebama i čiji će praktični pristup biti rezultat odnosa s kontekstom.

Odgovarajući na ova pitanja, više smo htjeli predstaviti Ian+ , nego pojedinačne pozicije onih koji se unutar studija (Carmelo Baglivo i Luca Galofaro) bave projektiranjem i teorijom, naš rad, zapravo, nastaje iz kontinuiranog susretanja zamisli, refleksija i različitih naobrazbi, koje pronalaze svoj savršeni izričaj u zajedničkom radu koji ćemo predstaviti tijekom konferencije.


1. Vaš credo?

Vjerujemo u arhitekturu kao disciplinu sposobnu definirati teritorij odnosa. Otvoren prostor u kojem se koncentrira sustav društvenih, gospodarskih i kulturalnih sila koje određuju sustav života utemeljenog društva. Različita čitanja stvarnosti hrana su našim istraživanjama, ta čitanja utječu na projekte i njihova predstavljanja. Više smo u potrazi za kontinuitetom sadržaja, nego za koherentnim jezikom, zapravo, naši projekti se susreću uvijek s istim tematikama koje se s vremena na vrijeme podudaraju s kontekstima unutar kojih djelujemo.

Baviti se arhitekturom znači raditi više na metodološkom procesu, radije nego na jeziku, kako bi se izbjegla onečišćenja i iskrivljenja.

Za nas je arhitektura izravan rezultat određenog koncepta života.


2. Vaši utjecaji?

Grad u kojem živimo, Rim, izravno je i neizravno utjecao na naš rad. U Rimu se granice stalno pomiču, njegovo monumentalno postojanj daje mu proširenu dimenziju, širina njegovih izgrađenih i neizgrađenih praznina, prirodan krajobraz, politika, religija, njegova slojevitost, čine ga kontinuirano drukčijim, istovremeno ga prisiljavajući biti oduvijek istim.

Rim se mora čitati kao složen model usko povezan s vremenom te kako bi ga se razumijelo važno je postati tumačem tog vremena, kako bismo uhvatili promjene koje svaki arhitekt može i mora poticati svojim projektima. Na taj način promatrane istaknute teme, u različitostima svoje prirode, unutar projektnog procesa zadobivaju veliku važnost, jer jednom prepoznani, postaju prilikom za usporedbu i refleksiju te pravim instrumentom za istraživanje i ekperimentiranje. Idealan oblik misli, intelektualna struktura koja definira ciljeve našeg kreativnog djelovanja.


Što se tiče talijanske tradicije možemo potvrditi utjecaj arhitekta kao što je Andrea Branzi Archizoom Superstudio.

Radikalnu arhitekturu otkrili smo sami, ona nije bila dio našeg sveučilišnog obrazovanja, utjecala je i još i danas utječe na nas, zbog slobode s kojom se izražavala i zanimanja za povijest koja je uvijek u odnosu sa suvremenom stvarnošću. Dakle, ne radi se o odbacivanju, već osvještvanju vrijednosti konteksta, stalne prilike za promišljanje stvarnosti i zamišljanje budućnosti ne figurativne arhitekture.

Svakog od nas dakako zadivljuju međusobno vrlo različiti projekti i arhitekture.


3. Vaši omiljeni alati:

Bez sumnje, fizički modeli (plastični), jedino su sredstvo putem kojeg je moguće kontrolirati arhitektonski projekt. Digitalni modeli uspijevaju reproducirati tek efemernu sliku arhitekture, ali ne uspijevaju reproducirati smisao i intrinzičnu vrijednost prostora.

Modeli su stvarna sredstva istraživanja i predstavljaju idealan misaoni oblik, intelektualnu strukturu koja definira ciljeve našeg kreativnog djelovanja. Reproducirajući objektivnu stvarnost, model s njome dijeli istu prirodu, analogno djelujući sa stvarnošću.


4. Sklon si...?

Slijediti gradnju zgrada i raditi na arhitektonskim natječajima.


5. Poruka studentima arhitekture:

Stalno biti zaposlen i hraniti strast prema ovom poslu. Bez strasti, teško je naći smisao ovom poslu, barem u Italiji. Studirati kako biste kasnije i praktično radili, trudeći se dan za danom otvoriti put učenju koje možda nikada neće završiti. No, sve će poprimiti drukčije značenje sa građenjem vlastitih zgrada.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.