Izložba

Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma

Autor/izvor: DAZ / UHA 23/01/2014

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma. Arhitektura i urbanizam u socijalističkoj Jugoslaviji i zemljama slijednicama, u petak 24. siječnja 2014. u 19h te u subotu 25. siječnja 2014. u 15h na otvoreni kolegij u Gliptoteci HAZU.

O istraživačkom projektu

Izložba Nedovršene modernizacije je finale dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta, koji je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Društvom arhitekata Beograda, Koalicijom za održivi razvoj (Skopje), Umjetničkom galerijom Maribor (Maribor), Oris-kućom arhitekture (Zagreb) i Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana). U projektu je sudjelovalo preko 30 istraživača sa područja cijele bivše Jugoslavije koji su danas raspršeni diljem svijeta pa je projekt postavio temelje za formiranje dugoročne mreže istraživača i institucija, i inicirana trans-nacionalna suradnja koja nadilazi okvire regije. Projekt je sufinancirao fond Europske komisije Kultura 2007.-13.
Tema projekta

Projekt se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorila „socijalistička modernizacija“ u bivšoj Jugoslaviji unutar specifičnog društvenog i geopolitičkog konteksta regije.  Ti prostori predstavljaju nedovoljno valoriziran i internacionalno relevantan kulturni sloj i dio urbanih identiteta, kao što su oni još i danas aktivni i udomljuju brojne vitalne urbane funkcije u regiji. Modernizacijske akcije iz socijalističkog perioda najobimniji su val urbanizacije regije, a kontradiktorne ambicije iskazane u mahom nedovršenim planovima i zahvatima pokazuju utopijsku predodžbu izgradnje prostornog okvira za novo društvo, kao što su bili uvjetovani sasvim pragmatičnim zahtjevima.

Struktura i sadržaj izložbe

Izložba se sastoji od pet tematskih cjelina - Prostori ideologije , Politike prostora, Prostori svakodnevnih praksi, Prostori globalne razmjene te Jugoslavenski arhitektonski prostor. Kroz 23 zasebna tematska istraživanja izložba predstavlja brojne fenomene u rasponu od koncepata za nove gradove i urbanizaciju obale, preko specifičnih tema masovne proizvodnje arhitekture i regionalnih varijacija modernizma, do društvene pozicije arhitektonske discipline i njene recepcije u medijima.

Istraživanja su popraćena raznim multimedijalnim sadržajem – televizijskim vijestima, dokumentarnim i reklamnim filmovima koji se veže za teme istraživanja. Za izložbu je snimljeno i 5 video-intervjua s vodećim arhitektima vremena: Borisom Magašem, Vladimirom Bracom Mušičem, Zlatkom Ugljenom, Mihajlom Mitrovićem te Aleksandrom Konstantinovskim, među kojima prva dvojca nažalost više nisu živi. Zasebnu cjelinu čini serija od 76 autorskih fotografija arhitekture regije bivše Jugoslavije bečkog arhitekta Wolfganga Thalera, te dva video-filma, jedan o bivšoj zgradi Saveznog izvršnog vijeća u Beogradu, te o novo-planiranim slovenskim gradovima Velenju, Novoj Gorici i Kidričevu.

Izložba je privi puta postavljena 2012. u Mariboru kao dio programa Europske prijestolnice kulture, a nakon toga je bila prikazana u Beogradu, Zadru, Ljubljani, Sarajevu, Cetinju, Skopju i Tirani.Otvoreni kolegij – Modernizacija danas

25.1.2014. u prostorima Gliptoteke sa početkom u 15h, održat će se Otvoreni kolegij –interdisciplinarni simpozij s naslovom Modernizacija danas koji će problematizirati aktualno stanje modernističke arhitekture u regiji s fokusom na zagrebački kontekst. Četiri tematska panela: Institucionalni okvir i urbanistička modernizacija, Prakse svakodnevice, modernizacija i njena druga strana, Modernizacija i urbani identiteti, Modernizam kao aktivna ba&ˇtina pokušat će se iz raznih perspektiva objasniti značaj naslijeđa modernističke urbanizacije u kulturnom, funkcionalnom i identitetskom smislu.

Sudionici: Vladimir Lay, Zoran Hebar, Emil Jurcan, Ivan Mlinar, Milan Rakita i Dafne Berc, Valetina Gulin Zrnić, Dubravka Sekulić, Koraljka Vlajo, Bojan Mucko, Iva Marcetić, Feđa Vukić, Ognjen Čaldarović, Nika Grabar, Vladimir Kulić, Maroje Mrdulja&ˇ, Marko Špikić, Lana Lovrenčić, Tihana Pupovac, Lidija Butković Mićin, Dinko Peračić . Uz stručnjake iz različitih područja, u diskusiji će sudjelovati i arhitekti i urbanisti – aktivni protagonisti modernizacije regije iz perspektive neposrednog iskustva.

Izložba ostaje otvorena do 9. veljače 2014.

Projekt Nedovršene modernizacije financiran je iz fondova EU (Program za kulturu 2007-2013) i od Ministarstva kulture Republike Hrvatske na inicijativu Udruženje hrvatskih arhitekata i u partnerstvu s: Umetnostna galerija Maribor/Slovenija, Oris kuća arhitekture/Hrvatska, Muzej za arhitekturo in oblikovanje/Slovenija, Društvo arhitekata Beograda/Srbija, Koalicija za održivi razvoj/Makedonija.

ˇ

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.