Događaji

Održan drugi sastanak Vijeća nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa

Autor/izvor: DAZ 09/06/2022

8. lipnja 2022. – Drugi sastanak Vijeća nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa (NEB) održan je u Hrvatskom državnom arhivu sa središnjom temom unaprjeđenja hrvatskog zakonodavstva u području prostornog uređenja i graditeljstva vezano uz javne natječaje i autorska prava.

Istaknuvši kako nam je kultura prostora i građenja zajednički prioritet u kontekstu načela  NEB-a, što je već uključeno u programe i inicijative u okviru Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svom uvodnom obraćanju osvrnula se na nedavno otvorenje četvrte po redu šibenske tvrđave – svetoga Ivana, još jednog u nizu projekata urbane transformacije u čijem je središtu upravo kulturna baština.

„Hrvatska baštini bogatu kulturu prostora i građenja, s velikim brojem upisanih lokaliteta na UNESCO-ov popis svjetske baštine i nacionalnih kulturnih dobara“, naglasila je ministrica te izrazila zadovoljstvo što je struka za prošlu godinu nagradama Udruženja hrvatskih arhitekata nagradila upravo projekte obnove i revitalizacije unutar kulturnopovijesne cjeline Zadra i Trogira. Zaključno, ministrica je najavila i daljnje aktivnosti Ministarstva u kontekstu Nacionalne platforme NEB-a, među ostalim zahtjevan projekt izrade konzervatorskih podloga koji će potpuno promijeniti paradigmu planiranja i ulaganja u zaštićenim kulturnopovijesnim cjelinama.
 
Na temelju konkretnih suvremenih izazova arhitektonske struke, a u kontekstu izrade nacionalne Arhitektonske politike, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje predstavili su strukovne prijedloge usklađenja zakona s novim Zakonom o autorskim pravima te dopune članaka vezanih uz javne arhitektonske natječaje iz područja urbanizma, arhitekture i uređenja krajobraza kako bi se i kroz zakonodavni okvir implementirali kriteriji inicijative Novog europskog Bauhausa.
 
Dosadašnje aktivnosti Nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa predstavio je koordinator Nacionalne platforme, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac i voditeljica službe za održivi prostorni razvoj i međunarodnu suradnju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ingrid Gojević. Podsjećamo, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija osnovalo je Vijeće Nacionalne platforme za Novi europski Bauhaus Republike Hrvatske s ciljem učinkovitije provedbe Komunikacije Europske komisije o Novom europskom Bauhausu te ostvarivanju potencijala i mogućnosti te inicijative na području Republike Hrvatske.
 
U radu sastanka sudjelovala je državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine  Dunja Magaš, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat i Ana Butković, nacionalna koordinatorica programa Obzor Europa iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza Zdravko Jurčec i predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec partnerski su se priključili radu Nacionalne platforme i podržali aktivnosti, a predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković predložio je da se za temu sljedećeg sastanka pripreme prijedlozi za rješavanje različitih problema javne nabave. Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan istaknuo je potencijale razvoja manjih sredina udaljenih od velikih centara, a profesorica Ekonomskog fakulteta osječkog sveučilišta dr. sc. Jasna Horvat predložila je promoviranje koncepta kružne kreativnosti kao hrvatskog doprinosa Novom europskom Bauhausu.

Sastanku su prisustvovali i dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Bojan Baletić, direktorica Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore Katarina Sikavica, profesori Građevinskog fakulteta te članovi predsjedništva, stručnog savjeta, savjeta nakladništva, odbora za natječaje i programskog odbora Udruženja hrvatskih arhitekata i Hrvatske komore arhitekata.

 

Izvor: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/odrzan-drugi-sastanak-vijeca-nacionalne-platforme-novog-europskog-bauhausa/22358

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.