Počinje Vizura aperta!

29/07/2010

Vizura aperta
Festival vizualnih i audio medija
31. 07.- 07.08. 2010.
Momjan/Momiano, Istra


VIZURA APERTA je međunarodni i multimedijalni festival, koji  djeluje već deset godina na specifičnoj lokaciji u zapadnoj Istri neposredno uz slovensku i talijansku granicu. Uz festival djeluje i multimedijalna radionica, koja istražuje prostor i relacijske vidove kroz kulturološke probleme, pitanja izolacije, marginalizacije, vezane za  konkretan teritorij i specifičan geo-politički kontekst.

Festival i radionica VIZURA APERTA zalažu se za suradnju različitih strukovnih grupa, umjetnika, arhitekata, sociologa, antropologa.

Ideja festivala VIZURA APERTA je prikazati otvorenost granica vizualnih medija kroz intermedijalni pristup koji stvarni kontekst preslikava u formalni koncept festivala. Momjanski kontekst potiče izradu radova koji bilježe procese i otvaraju diskurse o prostoru nastanka rada.

Radionica (Laboratorio) stavlja svog protagonista - opremljenog vlastitim idejama, kulturnim i edukacijskim naslijeđem - u specifičnu situaciju i proces upoznavanja s novim i različitim načinima mišljenja i umjetničkog djelovanja te su radovi nastali u momjanskom Laboratoriju produkt reakcije na novi, drugačiji kontekst - osobe,  radove  i sredinu.

VIZURA APERTA 10 je orijentirana na projekte/prostorne intervencije koje se referiraju na arhitekturu i pejzaž a preispituju prostorne diskurse i komunikaciju kroz  u vizualne umjetnosti, multidisiplinarnost i interakciju s mjestom i stanovnicima, a posebno s djecom kroz radionice Laboratorio bambini čije se radovi prikazuju i vrednuju zajedno s umjetničkim radovima posljednjeg dana festivala. 

Svojom produkcijom posebno se ističe Laboratorio bambini u kojem nastaju zajednički radovi djece i umjetnika, video radovi, instalacije, igrokazi, te se oživljavaju legende, a svakodnevni trenutci postaju dio umjetničkih radova.

Ove godine na svojem 10- om rođendanu festival će prikazati veći dio svoje dosadašnje video produkcije na otvorenju festivala, a dio radova bit će izložen na izložbi u kinu u Bujama od 06. 08. 2010.

Među 50 gostiju ove godine uz studente Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Metropolitan School of Art iz Londona, koji u na momjanskoj umjetničkoj platformi stvaraju svoje radove ističu se prošle godine nagrađeni Martin Mrzljak, Stjepan Milas, i Vida Guzmić, a mentorica studentima ALU je Nicole Hewitt.

02.08. prikazujemo izbor radova ALU koji su odabrali Ivan Ladislav Galeta i Ana Hušman, u filmskom programu ALU je 22 rada koji su nastali od 2001.-2010. na Odsjeku za animirane filmove i nove medije.

Među brojnim umjetnicima gostuju Tanja Dabo, Vlasta Žanić, Naoko Takahashi, Ana Hušman, Tina Gverović, Elke Krasny, Nives Sertić, Ivana Jelavić, Katarina Ivanišin, Maja Marković, Ben Cain, Marko Ercegović, Boris Greiner, Florian Roithmayr, Emilio Fantin, Sandro čukić, Alem Korkut, Antun Maračić već udomaćeni u Momjanu, te po prvi puta gosti Laboratoria Momiana Siniša Labrović, Boris Cvjetanović, Dragan Kaluđerović, Davor Sanvincenti, Daniela Manzolli, Ludwig Kittinger, Damir Gamulin, Tomislav Pletenac, Aneta Mudronja, Mia Roth-Čerina, Sanja Filep, Tihana Mandušić, Luka Smetiško, Phil Howe, Eva Wilkson i drugi.

U sklopu festivala djeluju tri arhitektonske radionice:

Arhitektura i djeca pod vodstvom Mie Roth–Čerine pod naslovom Taktilni pejzaž,

Hura arhitekturu predstavljaju Sanja Filep i Aneta Mudronja kroz radionicu Tijelo u prostoru,

Mala radionica fantastike koju vodi Tomislava Pletenac u suradnji sa Sanjom Filep i Anetom Mudronjom. 

Snježana Klarić će u dramsko-tekstualnoj radionici s djecom razraditi priče i poruke Momjana.

Alem Korkut vodi radionicu za djecu i odrasle: Spomenik za Momjan/Monumento per Momiano, a Katarina Ivanišin-Kardum Malu školu prirodoslovlja koja će se iznimno održati održati u Umagu 02.08.

Kustosice Slobodnih veza Ivana Meštrov i Nataša Bodrožić osmislile su video program s dvije projekcije: jednu  za nogometno igralište, te drugu s pogledom na piranski zaljev. Riječ je o video radovima iznenađenja pod programskim nazivom Che bella sorpresa!

Uz ovo tu je još niz iznenađenja koja su u pripremi 07.08. na završnoj zajedničkoj izložbi kada će umjetnici i djeca svojim radovima: performansima, fanzinima, pismima, dramatizacijama, video radovima, fotografijama i instalacijama po cijelom mjestu predstaviti svoje odgovore na prostorni i pejzažni doživljaj mjesta, zajedništva, suživota i ostalih povijesnih, geopolitičkih, kulturoloških tema  koje otvara Momjan i njegovo pogranično dvojezično stanovništvo.

Na zatvaranju festivala kroz alternativni način potpore projektima u kulturi FEAST nudimo Zelenu maneštru, kupnjom obroka možete podržati održavanje festivala Vizura aperta i pokrenuti male komunalne akcije u Momjanu...

Pridružite nam se!
kontakt: 

Festival Vizura aperta
Kustosica festivala Vizura aperta: Davorka Perić

festival@vizura-aperta.net
www.vizura-aperta.net

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.