Poziv na seminar Kriza imaginacije (Anselm Franke i Florian Schneider)

13/11/2010

PETAK - SUBOTA / 12. – 13.11. 2010.

DAZ, Trg bana Jelačića 3/I
WEIYTH SEMINAR 2



Kriza imaginacije

[predavanja, radionica, filmske projekcije]



PETAK -_SUBOTA / 12. – 13.11. 2010.

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ)

Trg bana Jelačića 3/I



Urednik: Anselm Franke

Koncept i voditelji: Anselm Franke i Florian Schneider

Organizator: Institut za trajanje, mjesto i varijable (DeLVe)


Čini se da je došlo vrijeme da identificiramo krizu, umjesto da konsolidiramo stvari dok zadobivaju stabilnost, s obzirom da živimo među lijeničinama koji žive od privatnih prihoda i hladno eksploatiraju anakrone pobune koje su postale nevine, okruženi ljudima koji žele živjeti na način da nisu mrtvi. (Carl Einstein)

U pozadini recentnih rasprava o odnosu između umjetnosti i politike stoji urušavanje utopijskog horizonta umjetnosti koji je oduvijek osnova potencijala umjetnosti da generira kontra-koncepte. Moć umjetnosti počivala je upravo na imaginaciji, na mogućnosti da zamisli stvari drugačije, da odbaci unaprijed zadato, na subverziji i transgresiji granica moderniteta i njegove hegemonijske racionalnosti. Unutar parametara disciplinarnog režima moderniteta, utopijska imaginacija hranila se idejama i praksama transgresije, subverzije i neobuzdanosti, temeljeći se na idejama o onome "izvan", "onkraj", te na ideji progresa. Ove su ideje time oblikovale čitavu jednu ekonomiju imaginarnog, u kojoj su se spajali kreativna imaginacija i ideja emancipatorne politike.

Danas, s uzletom tzv. kognitivnog kapitalizma i društva kontrole, u kojemu je kreativna imaginacija instrumentalizirana kao produktivna snaga a dijalektika afirmacije i negacije i parametri kritike, izloženi tektonskim promjenama koje utječu na krizu same ekonomije imaginacije, krizu same mogućnosti da se stvari misli drukčije. Statične se granice naspram kojih se u prošlosti oblikovala disidentska imaginacija drastično pomjeraju, bivaju izložene administraciji, kalkulaciji i evaluaciji, dovodeći do novih konfiguracija moći, u kojima je i sama moć imaginacije da preispita granice mogućeg dovedena u pitanje.

Radionica Kriza imaginacije istražuje ulogu imaginacije u diskursima suvremene umjetnosti, ali i unutar kreativnih industrija. Cilj radionice je preispitivanje različitih poimanja imaginacije kao moći stvaranja slika -predodžbi koje pak nije moguće fiksirati jer su u stalnom pokretu. Je li imaginacija nova radna snaga kognitivnog kapitalizma? Kakve vrijednosti se proizvode u toj konstelaciji? Postoji li subverzivni potencijal imaginacije, bez obzira koliko on bio star ili nov, koji može interferirati s neometanom fabrikacijom stvarnosti?


Seminar započinje u PETAK uvodnim, javnim predavanjem Floriana Schneidera i Anselma Frankea, u kojoj će biti predstavljene teorijske, političke i umjetničke pozicije i genealogije koje će omogućiti identificiranje aktualnih tektonskih pomaka u ekonomiji imaginarnog, pozivajući se na tekstove različitih autora, poput Carla Einsteina, Spinoze, Michaela Taussiga i Brune Latoura.

Radionica u SUBOTU s prijavljenim sudionicima, uključivat će filmske projekcije, diskusije, kreiranje zajedničkih bilješki, koje će biti objavljene u vidu radne bilježnice seminara. Radionica u subotu će se zaključiti projekcijom filma Mojsije i Aron (1973) Daniele Huillet i Jean-Marie Strauba u 19.00.



Program:

Petak, 12.11 19.00: UVODNO PREDAVANJE (Anselm Franke i Florian Schneider), otvoreno za širu javnost

Subota, 13.11 12.00 – 14.00: Uvod u radionicu

16.00 – 19.00: Radionica s lokalnim sudionicima/ama**

19.00 Projekcija filma Mojsije i Aron (1973), režija: Daniele Huillet i Jean-Marie Straub

**

Seminar/radionica Kriza imaginacije otvorena je svim zainteresiranima. Molimo zainteresirane za sudjelovanje na radionici u subotu da svoj dolazak potvrde na delve@delve.hr.

Predavanje u petak, 12.11. u 19 sati i projekcija filma Mojsije i Aron i diskusija u subotu, 13.11. u 19 otvoreni su za javnost.

..........

WEIYTH seminari dio su projekta Where Everything Is Yet to Happen (Gdje se sve tek treba dogoditi), započetog međunarodnom izložbom Spaport 2009. godine u Banja Luci, BiH, u suradnji DeLVe-a i tima internacionalnih kustosa i umjetnika. Nastavak suradnje s timom ko-kustosa odvija se kroz seriju seminara, koji se usredotočuju na pojedinačne teme otvorene kroz prvu izložbu, među kojima su: budućnost zajednice, ne-esencijalistički modeli mišljenja zajednice, etnopolitika, suučesništvo, suradnja, pripadanje, politike sjećanja, kulturalizacija politike, politizacija umjetnosti, a kojima se nastoje artikulirati neka od ključnih pitanja post-traumatske i tranzicijske društveno-političke stvarnosti u regiji.

..............

Program podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport


DeLVe | Institute for Duration, Location and Variables
DeLVe | Institut za trajanje, mjesto i varijable
Vukovarska 224, Zagreb, HR

t.+ 38598350860, + 385981904556

www.delve.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.