Dizajn

Poziv na sudjelovanje na Izložbi hrvatskog dizajna 1516

Autor/izvor: DAZ / HDD 25/04/2016

Hrvatsko dizajnersko društvo objavljuje javni poziv za prijavu radova na Izložbu hrvatskog dizajna 1516 koja će se održati od 13. rujna do 16. listopada 2016. godine. Izložba hrvatskog dizajna žirirani je prikaz recentne dizajnerske produkcije tijekom dvogodišnjeg razdoblja u različitim dizajnerskim disciplinama te obuhvaća profesionalne i studentske radove iz područja vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna novih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna postava izložbi itd. Rok za prijavu radova je 29. svibanj 2016.

Uvod
Izložbe hrvatskog dizajna održavaju se od 1999. godine i do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetan odaziv stručne i široke javnosti. Svrha izložbe je doprinos afirmaciji dizajna kao tržišno i društveno relevantne struke. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1516 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu.

Radovi predstavljeni na Izložbama hrvatskog dizajna prolaze oštru selekciju žiratora, koja ne valorizira samo dizajnersku pismenost projekata već i eksperimente, propitivanje društvenog konteksta, kvalitetne autorske iskorake te prije svega kulturnu vrijednost dizajna. Jednaka pozornost posvećuje se i neprofitnim projektima studenata svih studija dizajna u Hrvatskoj, a izložba ujedno reflektira i temeljan odnos dizajna i gospodarstva, što se posebice pokazalo važnim kroz fluktuaciju prisutnosti industrijskog dizajna na dosadašnjim izložbama.

Cilj izložbe je autentično dokumentirati “trenutak” dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg perioda, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju u datom trenutku želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost.



Kategorije
Radovi na izložbi 1516 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama:
dizajn vizualnih komunikacija
dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija
dizajn ambalaže
industrijski / produkt dizajn
prostorne i grafičke intervencije i sistemi
modni i odjevni dizajn
cjeloviti projekt / proizvod
koncept / inicijativa / kritički dizajn

Svi radovi koji se prijavljuju na izložbu trebaju biti realizirani, s iznimkom radova koji se prijavljuju unutar kategorije “koncept / inicijativa / kritički dizajn”.

Prijava radova
Prijave radova traju od 21.4.2016. do 29.5.2016. putem obrasca za prijavuprofesionalnih i studentskih radova.
Detaljni uvjeti, način prijave, kriteriji vrednovanja radova te način rada Selekcijske komisije i Ocjenjivačkog suda opisani su u nastavku.
Izložba će se otvoriti 13. rujna 2016. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Dio izložbenog postava prikazat će se u Galeriji Izidor Kršnjavi u Zagrebu.

Selekcija radova
Odabir pristiglih radova obavit će Selekcijska komisija u sastavu: Iva Babaja (grafička dizajnerica, Past President ico-D), Andrej Filetin(kreativni direktor), Marko Golub (kritičar vizualne umjetnosti i dizajna),Silva Kalčić (povjesničarka umjetnosti), Gjuro Korać (kreativni direktor), prof. Mladen Orešić (produkt dizajner), Koraljka Vlajo(voditeljica Zbirki dizajna MUO).

Nagrade
Na izložbi će se dodijeliti Velika nagrada HDD-a i Nagrade prema kategorijama prijave.
Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu koji je, prema ocjeni međunarodnog Ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti, značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije. Selekcijska komisija u lipnju će za ovu nagradu nominirati tri projekta koji su u protekle dvije godine metodama dizajna ostvarili zamjetan učinak i pozitivne pomake u socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a međunarodni Ocjenjivački sud će potom u rujnu odlučiti o prvonagrađenom projektu.
Nagrade u pojedinim kategorijama dodjeljuju se radovima koji pokazuju izvrsnost u svim fazama osmišljavanja i izvedbe i predstavljaju pokazne primjere dobre prakse u dizajnu.

Kako bi se na što kvalitetniji i fleksibilniji način odgovorilo na problem velikog raspona tipologija radova unutar široko definiranih kategorija, Ocjenjivački sud može dodijeliti i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva.
Izložba se održava pod pokroviteljstvom ico-D (International Council of Design Associations) te će se dodijeliti i posebna nagrada za izvrsnost – ico-D Excellence Award.

Na osnovi odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva,Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo posthumno će se dodijeliti Željku Borčiću za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.



Ocjenjivački sud
Ocjenjivački sud će biti sastavljen od članova Selekcijske komisije: Iva Babaja (grafička dizajnerica, Past President ico-D), Andrej Filetin(kreativni direktor), Marko Golub (kritičar vizualne umjetnosti i dizajna),Silva Kalčić (povjesničarka umjetnosti), Gjuro Korać (kreativni direktor), prof. Mladen Orešić (produkt dizajner), Koraljka Vlajo(voditeljica Zbirki dizajna MUO), te dva člana iz inozemstva čija će imena biti naknadno objavljena.

Postav i vizualni identitet
Postav: Ruđer Novak Mikulić i Marija Ružić.
Vizualni identitet: Nikola Đurek i Marija Juza.
Partneri projekta: Muzej za umjetnost i obrt, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna i Salon Izidor Kršnjavi.

Postavljanje pitanja
Sva pitanja u vezi s prijavom radova mogu se poslati na 1516@dizajn.hr
Rokovi
21.4.2016. – objava raspisa
do 29.5.2016. do ponoći – prijava radova elektroničkim putem
od 30.5. do 2.6.2016. – zaprimanje radova (ispisi radova/originali)
do 24.6.2016. – objava selektiranih radova za Izložbu 1516
13.9.2016. – otvorenje izložbe

Više informacija potražite na stranicama HDD-a

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.