Obljetnica

Proglašenje počasnih članova DAZ-a

Autor/izvor: DAZ 14/05/2024

Upravni odbor DAZ-a na sjednici 3.5.2024. prvi je put od 2013. godine donio odluku o proglašenju novih počasnih članova.

U sklopu obilježavanja sedam desetljeća arhitekata na Trgu u petak 10.5.2024. na svečanosti su proglašeni novi počasni članovi Društva arhitekata Zagreba. Radi iznimnog doprinosa Društvu i arhitekturi u Hrvatskoj, počasnim su članovima proglašeni Boris Koružnjak (posthumno), Aneta Mudronja Pletenac, Vesna Vrga Perović, Ljubomir Miščević, Tihomir Jukić i Branko Silađin. Svečano je proglašenje uslijedilo nakon okruglog stola na temu projekata Društva sa sudionicima Krešimirom Ivanišem, Ljubimirom Miščevićem, Goranom Rakom i Tihonilom Matkovićem. Program je počeo u 18 sati. Nakon proglašenja, počasni su članovi ostali na druženju i zabavnom programu. Velika je bila čast obilježiti rad i djelovanje ovih iznimnih pojedinaca, a nadamo se da ćemo i u sljedećem desetljeću postojanja moći raditi s još mnogim zaslužnim članovima koji imaju priliku voditi se njihovim primjerom.

Novi su počasni članovi DAZ-a:

 

BORIS KORUŽNJAK

Boris Koružnjak, počasni član (1955.-2022.) rođen je u Zagrebu. U nastavi na Arhitektonskom fakultetu aktivno je sudjelovao od 1982. godine pa sve do kraja života. Bio je nositelj kolegija Zgrade za sport i Zgrade za zdravstvo te uz obnašanje voditeljskih dužnosti zavoda i dekan u razdoblju od 2011. do 2016.

U suradnji sa Gordanom Domić realizirao je niz stručnih projekata i arhitektonskih djela uz uspješno sudjelovanje na nizu arhitektonskih natječaja. Uz pedagoški i stručni rad bio konzultant te član domaćih i međunarodnih žirija.
Znanstvenoistraživački rad usmjerio je istraživanju modela stanovanja za starije, prostornih standarda za visokoškolske ustanove te tipskih modela sportskih građevina. Višestruko je izlagao radove na autorskim i skupnim izložbama i kao gostujući profesor predavao na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Generacijama članova društva bio je učitelj, kolega, prijatelj.

U ime profesora Koružnjaka priznanje je preuzela Gordana Čekada-Domić u društvu sina Borne.

 

BRANKO SILAĐIN

Branko Silađin, počasni član, u Društvu aktivno sudjeluje od povratka iz Njemačke u kojoj je boravio na samom početku profesionalnog djelovanja. U Zagrebu je djelovao u projektnom atelijeru Odak-Silađin. Bavi se pretežito obnovom i rekonstrukcijom gradskih prostora u kojima ostvaruje sintezu povijesnih slojeva i novog urbanog oblikovanja. 

Zagreb je zadužio nizom značajnih projekata, prije svega na polju uređenja javnog prostora; vrijedi izdvojiti rekonstrukciju Zagrebačkoga kazališta mladih, lapidarij Arheloškog muzeja te uređenje Trga bana Josipa Jelačića s Mihajlom Kranjcom i Berislavom Šerbetićem. U njegovu opusu posebno mjesto zauzimaju projekti obiteljskih kuća koje se ističu čistoćom oblika, jednostavnošću tlocrta te primjenom lokalnih građevnih elemenata.

U Društvu arhitekata Zagreba vršio je dužnost predsjednika od 1988. do 1994. godine, vodeći ga kroz najteže ratne godine, gdje i dalje ostaje izrazito aktivan član, uvijek spreman na pomoć i savjet, a posebno je aktivan na društvenim mrežama.

 

TIHOMIR JUKIĆ

Profesor emeritus Tihomir Jukić, počasni član, u Društvu djeluje od samih početaka karijere kao član različitih sekcija, formalnih i neformalnih grupa s ciljem razvoja, promocije, edukacije o temama urbanizma i prostornog planiranja, a posebice teme urbane obnove. Profesor Jukić redovito je sudjelovao u svim stručnim konferencijama, radnim skupinama oko izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije Grada Zagreba, predavanjima, izložbama i promocijama knjiga. I sam je autor niza knjiga čije promocije se uvijek održavaju u prostorima Društva, a koliko još jednu priprema za jesen ove godine.

Njegov autoritet na području prostornog planiranja i urbanizma nam je uvijek bio snažan oslonac u kontinuiranim borbama za bolji prostor života.

 

LJUBOMIR MIŠČEVIĆ

Ljubomir Miščević, počasni član, u Društvu je prisutan još od djetinjstva, gdje je dolazio s ocem Radovanom. Na Arhitektonskom fakultetu počeo je raditi 1979. godine. Profesionalni i akademski rad usmjerio je poljima održivosti, energetske učinkovitosti i zelene arhitekture, koje aktivno promovira u javnosti i struci još od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Temu energetike i uporabe sunčane energije u arhitekturi počeo je istraživati već tijekom studija, kada i objavljuje rad "Sunčeva energija - budućnost" u časopisu "List studenata arhitekture". Kasnije je bio član uredništava brojnih časopisa, od kojih treba izdvojiti "Čovjek i prostor" te "Graditelj". Kao voditelj Studijskog centra u Motovunu brojne je generacije studenata i stručnjaka proveo kroz nezaboravne ljetne škole.

Osnivač je i prvi predsjednik Odbora za energetski učinkovitu i održivu arhitekturu te Odbora za pristupačnost u Hrvatskoj komori arhitekata, u čijoj je skupštini od 2009. godine. Predsjednik Društva arhitekata Zagreba bio je od 2001.-2005., a predsjednik Suda časti DAZ-a od 2006.-2009.

Kroz projektantsku praksu kontinuirano provodi načela održive i zelene arhitekture uz stalnu težnju za istraživanjem i inovacijama. Upravo su ova načela, kao i vječni optimizam spram budućnosti, glavne odlike njegovog društvenog djelovanja.

 

VESNA VRGA PEROVIĆ

Vesna Vrga Perović, počasna pridružena članica, obavljala je dužnost tajnice Društva arhitekata Zagreba od 2009. do 2015. godine. U tom razdoblju, vođenjem tima ureda tajništva, koordinirala je i sudjelovala u realizaciji ključnih projekata Društva, a koristeći svoje obrazovanje s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te MBA iz poslovnog upravljanja doprinijela je i tehnološkim iskoracima DAZ-a.

Kao dio svojih odgovornosti i inicijativa, Vesna je nadzirala realizaciju novog web mjesta Društva koje je i danas aktualno, koje omogućuje članovima individualne stranice za predstavljanje. DAZ se po prvi put pojavljuje na društvenim mrežama, te se uspostavlja on-line platforma za provođenje arhitektonsko-urbanističkih natječaja na web stranici. Njezin rad je rezultirao uspješnim provedbama takvih natječaja, pri čemu je posebno istaknut međunarodni natječaj za Blok Badel 2012. godine na koji je stiglo 242 rada autora iz 49 zemalja, gdje je Vesna osigurala tehničku i organizacijsku podršku.

Uz to, Vesna je bila aktivna u pokretanju i realizaciji značajnih projekata Društva poput programa "Think Space", "ARTUR", "Zagreb za mene" i Dana zagrebačke arhitekture, a koordinirala je i provedbu prvih EU projekata Društva "Akupunktura grada" i "Arhitektura bez granica" za mlade arhitekte. U njima je sudjelovala i kao dio autorskog tima.

 

ANETA MUDRONJA PLETENAC

Aneta Mudronja Pletenac, počasna članica, u Društvu se niz godina bavi edukacijom u vizualnim umjetnostima i arhitekturi mladih i budućih kolega. 

Od 2007. godine aktivno sudjeluje u timu za provedbu programa Arhitektura i djeca Međunarodne unije arhitekata, koji organizira i međunarodni simpozij Hura Arhitektura 2009. 

Od 2010. godine jedna je od voditeljica i autorica DAZ-ovog programa za osnovnoškolce "Mala škola arhitekture - PROSTOR i JA" i programa za srednjoškolce "PROSTOR za DRUGE". Organizirala je i vodila dva jednosemestralna ciklusa radionica "OBLIKOVNICA" za osnovnoškolsku djecu u Laubi o načinima razumijevanja suvremene umjetnosti za djecu.

Od 2018. godine, pod Anetinim mentorstvom pokrenut je projekt "Crtanje u DAZ-u", koji ima za cilj rano uključivanje budućih studenata arhitekture u aktivnosti Društva. Kroz ovaj projekt, pripremaju se za prijemne ispite na arhitektonskim fakultetima, posebno u području prostorne percepcije i crtanja.

 

Prizori sa svečanosti i okruglog stola na temu projekata Društva:

Fotografije: Sebastijan Borovčak

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.