ARTUR 2015

Radionica agroturizam i arhitektura - Baranja

Autor/izvor: DAZ 20/04/2015

Pozivamo Vas da nam se pridružite u stručnom obilasku na radionici  AGROTURIZAM I ARHITEKTURA na lokacijama Osijek – Zlatna Greda – Kneževi vinogradi – Karanac, vezanim za agro i eno turizam u sklopu programa ARTUR u vidu jednodnevnog stručnog putovanja autobusom iz Zagreba u Baranju, polazak je s Glavnog kolodvora 14. svibnja 2015., u 7 sati . a povratak u 20 sati. Radionica je uvrštena u Sustav stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata, te se boduje s 8 (osam) bodova- - - POPUNJENO - - -

ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre a čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.U 2015. godini ARTUR je posvećen kontinentalnoj Hrvatskoj pod nazivom  „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“  obzirom na potpuno različita okruženja u kojima se odvijaju turističke aktivnosti, kroz novi ciklus programa ARTUR  istražujemo turističke modele, njihov specifični kontekst, te potencijale koji iz njih proizlaze, bazirane na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora i okoliša kao osnove turizma.

Pred nama je  treća radionica AGROTURIZAM I ARHITEKTURA  koja će se održati 14. 05.2015. kroz putovanje BARANJOM, te na licu mjesta propitivati turističke potencijale vezane uz lokalnu poljoprivredu i proizvodnju hrane i vina, te arhitektonske i urbanističke okvire u kojima se razvijaju.U programu stručnog obilaska nakon uvodnog izlaganja u Osijeku u Gradskoj vijećnici koje će održati predsjednik Društva arhitekata Osijeka Ranko Radunović i voditeljica programa ARTUR Iva Rukavina,  kao podlogu za interdisciplinarnu radionicu AGROTURIZAM I ARHITEKTURA obilazimo uz stručno vodstvo slijedeće lokacije:

ZLATNA GREDA

Na putu iz Osijeka do Zlatne Grede o fenomenu i potencijalima pustara govorit će Dina Stober s Građevinskog fakulteta u Osijeku, Ksenija Plantak- pustara Višnjica, te Dino Pešić iz Eko centra Zlatna greda.Zlatna Greda  -  pustara - tradicijsko naselje tipično za Baranju, izgrađeno u 19. stoljeću, koje svjedoči o početcima gospodarskog razvoja Baranje, stočarstva, poljoprivrede i šumarstva.

Pustare imaju specifičnu arhitekturu koja ova naselja čine drugačijima od sela i salaša. Kraj Osijeka, smjestio se Eko centar Zlatna Greda – pomno osmišljen koncept koji pruža praktična iskustva suživota čovjeka i prirode, mjesto učenja, novih spoznaja, ali i zabave, opuštanja.  U Eko centru se danas provode eko turistički programi ali i projekti, manifestacije i aktivnosti zaštite prirode i okoliša.Mladi grada Osijeka, volonteri i Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek započeli su 2004. godine obnovu i oživljavanje napuštene pustare Zlatna Greda u šumama Kopačkog rita.

KNEŽEVI VINOGRADI, Vinska cesta, Stari podrum Belje

Kao uvod za odlazak na slijedeću lokaciju poslušat ćemo Priču o Belju, što je ujedno i naslov izložbe koje je koautorica Mirela Ravas iz Ministarstva kulture RH, Konzervatorskog odjela u Osijeku, te ćemo obići i Stare podrume Belja.

Stari podrum Belja najveći je vinski podrum u Baranji. Ukopan je u brijeg u samom središtu Kneževih Vinograda, a prvi pisani dokumenti o postojanju podruma sežu u davnu 1526. godinu. Ovaj dvoetažni podrum u potpunosti je restauriran i otvoren za posjete turistima koji mogu uživati u ambijentu koji stvaraju dugački hodnici ispunjeni bačvama od slavonskog hrasta, gdje je posebno čuvana arhiva i kušaonica. Duž južnih osunčanih padina Banovog brda pruža se 7,5 kilometara vinske ceste Podruma Belje koja vodi kroz  predjele vinograda.KARANAC - RADIONICA AGROTURIZAM I ARHITEKTURA, Baranjska kuća

U selu Karanac održava se interdisciplinarna radionica AGROTURIZAM I ARHITEKTURA koja uključuje sve sudionike i goste programa, na kojoj nakon stručnog obilaska i izlaganja vezano za temu marketinga posebnih područja i OPG-ova, Davorina Turkalja s Ekonomskog fakulteta u Osijeka,  te nakon vodstva kroz selo Karanac u organizaciji vlasnika Baranjske kuće, Vladimira Škrobe -Baje zajednički donosimo odgovore na pitanja koje radionica otvara.Pitanja radionice ARTUR - agroturizam i arhitektura:

1. Definiranje javnog prostora: korisnik, sadržaj, vrijeme, tko su korisnici ponude i objekata agroturizma koje sadržaje uključuje agroturizam kroz koje vrijeme se prostor koristi
2. Kako agroturizam doprinosi turizmu  gradova kojoj gravitira
3. Kako ojačati turističku ponudu implementacijom novih sadržaja
4.  Kako pomiriti potrebe za suvremenim adaptacijama s potrebom  da se sačuva arhitektonsko naslijeđe

Ciljevi radionice:

 • podići svijest o važnosti prirodnih resursa, te specifičnog geoklimatskog konteksta u planiranju razvoja turizma
 • prepoznati specifičnosti i autentične vrijednosti mjesta

povezati ključne dionike u upravljanju prostorom i planiranju investicija

Restoran Baranjska kuća je obiteljski restoran, smješten u etno selu Karanac, u srcu Baranje, podno vinorodnog Banovog brda. Uz restoran u kojem su oživljeni stari recepti i tradicija izgradnje zemljanih krušnih peći, te je uređena ulica starih zanata, među kojima je što  i izradu a cigle od ilovače, vode i pljeve za izgradnju  izgradnju kude korištenjem  prirodnih materijala, te pokrivanje krova trskom.
"Ulica zaboravljenog vremena" sastoji se od starih ambara u kojima su smještene lončarska, stolarska i bačvarska radionica, tkalačka radionica, brijačnica i gostionica, mlin, kovačeva kuća građena - blatom i pljevom, te ledara u kojoj se nekada čuvao led s Dunava.
Prva radionica održana je 12. veljače 2015. u Zagrebu pod nazivom Gradski turizam  bavila se transformacijom smještajne ponude i pratećih sadržaja grada Zagreba obzirom na konstantan porast broja turista u Zagrebu, druga radionica Toplice-turistički potencijali održana 26. ožujka 2015. bavila se  prirodnim resursima kao generatorima potražnje i osnovom turističke ponude, te specifičnim turističko - zdravstvenim objektima unutar Daruvarskih toplica.

U Zagrebu će u 9. lipnja 2015.održava se završna konferencija ARTUR s ciljem promicanja uloge arhitekture u razvoju i zaštiti specifičnih vrijednosti hrvatskog turizma. Tijekom konferencije u Zagrebu na završnoj svečanosti iznijet će se zaključci održanih radionica te će se održati svečana dodjela nagrada ARTUR za najbolje prakse i projekte u arhitekturi i turizmu u 2015. godini.
Više o programu pročitajte na artur.d-a-z.hrPozivamo Vas da nam se pridružite u Baranji.
Putovanje autobusom naplaćuje se 80,00 kn.  Zbog organizacije i ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se putem prijavnice, na kojoj se nalazi i žiro račun Društva arhitekata Zagreba na koji je potrebno izvršiti uplatu za putovanje, te potvrdu o uplati i prijavnicu poslati na mail adresu ana.marendic@d-a-z.hr do 12.05.2015. - - - POPUNJENO - - -

Svi ostali troškovi puta, ručak i konzumacije se ne naplaćuju.


ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te lokalnim Društvima arhitekata  čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam. U protekloj sezoni, s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

U 2015. godinu ARTUR se bavi  kontinentalnom Hrvatskom uzimajući u obzir potpuno različite karakteristike takvog tipa turizma, a sve kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih rađaju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma. Osim toga, ove će se sezone dio programa baviti podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti.

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) je strukovna udruga koja radi na razvoju i promociji hrvatske arhitekture i urbanizma, kulture prostora i zaštite okoliša. DAZ ima više od 1000 aktivnih članova, priznatih arhitekata, urbanista, krajobraznih arhitekata i dizajnera interijera. U svom djelovanju DAZ zastupa interese članova, organizira i provodi natječaje iz područja arhitekture i urbanizma, organizira i priprema stručni i obrazovni program te sudjeluje u pripremama prijedloga zakona i propisa koji utječu na sudbinu arhitektonskog stvaralaštva.
DAZ je najutjecajnija stručna arhitektonska udruga, a njegova Internet stranica je jedan od najposjedenijih arhitektonskih portala.


Više informacija o projektu pročitajte ovdje i na artur.d-a-z.hr ..
Zahvaljujemo se pokroviteljima, partnerima, sponzorima i donatorima koji su doprinijeli realizaciji prošlogodišnjeg programa ARTUR 2014
:

br /

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.