Radovi realizirani u LABORATORIO MOMIANO 07

27/06/2007


NAGRADE FESTIVALA

Žiri u sastavu Boris Bakal, Branko Cerovac, Stevan Vuković je dodijelio nagradu Visure Aperte 07 cjelokupnom ambijentu i atmosferi grada, lokacije festivala.
Visura Aperta
Momiano/Momjan 07

Radovi realizirani u LABORATORIO MOMIANO 07


Vinograd g. Dantea
Julie Despraries, Tvoje gole noge, lipanj 2007.
sudjelovale su: Irena, Ivana, Lucie, Silva, Tonka


Talijanska kulturna zajednica / Centro culturale Italiano
Laboratorio bambini:
Djeca Momjana & Ana
Djeca Momjana & Kate
Vrata i prozor, instalacija s dječijim crtežima, lipanj 2007.
ANA, Momiano 07, fotografija, lipanj 2007.
Lucie Galand, Studio za snimanje i fotografiranje, fotografije i audio zapisi s djecom i mještanima Momjana
2007.
Katarina Ivanišin Kardum, Rekam, instalacija, zemlja lipanj 2007.
Igor Kuduz, Pejsaži, lipanj 2007.
instant fotografija



Zgrada bivše mljekare

Tanja Perišić, Bez naziva, instalacija u napuštenoj kući, lipanj 2007.
Katarina Ivanišin Kardum, Prozori i vrata, instalacija u napuštenoj kući, guma, zatečeni natpisi, boja, lipanj 2007.

Zid crkve ispred Talijanske kulturne zajednice
ANA, iz serije Heaven 180 Degrees, lipanj 2007.
video


Vrata groblja
Tanja Perišić, Bez naziva, instalacija, svijeće, lipanj 2007.

Kaštel
Sandro čukić, ARCH-086-MOMIANO-2007/KAŠTEL
video, 1999 – 2007


NAGRADE FESTIVALA

Žiri u sastavu Boris Bakal, Branko Cerovac, Stevan Vuković je dodijelio nagradu Visure Aperte 07 cjelokupnom ambijentu i atmosferi grada, lokacije festivala.

Kustosice festivala MOMIANO 07 Ivana Meštrov, Silva Kalčić i Davorka Perić dodijelile su je tri jednakovrijedne nagrade radovima:

Lucie Galand
za Studio za snimanje i fotografiranje, rad koji proizlazi iz lokalnog konteksta i uključuje suradnju s lokalnom zajednicom, fotografije i audio zapisi s djecom i mještanima Momjana

Katarini Ivanišin Kardum
za rad u suradnji s lokalnom zajednicom (Laboratorio bambini) Prozori i vrata; Zajednica Talijana i Zgrada bivše mljekare u Momjanu, dječiji crteži i intervencije na fasadi bivšre Mljekare u Momjanu

Sandru čukiću
za site-specific rad ARCH-086-MOMIANO-2007/KAŠTEL, kao aplikaciju postojećeg rada u lokalni kontekst i kao odgovor na njega

organizatori, momiano 07:

DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA
ZAJEDNICA TALIJANA MOMIANO
GRAD BUJE
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA BUJE
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE BUJE
u suradnji s FRANCUSKIM INSTITUTOM U ZAGREBU

donatori, momiano 07:

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE
GRAD ZAGREB
ZAJEDNICA TALIJANA MOMJAN
ISTARSKA ŽUPANIJA – URED ZA KULTURU
UNIONE ITALIANA

zahvale

Mjesni odbor Momjana
Edi & Vendi Kozlović
mještani Momjana
Nataša Medved
Antonija Maršić
Vedran Hromalić
---
sponzori, momiano 07:

VINO PRELAC
VINO SINKOVIĆ
VINO MARKEŽIĆ
VINO KOZLOVIĆ

www.d-a-z-hr


VISURA APERTA momiano 07

VISURA APERTA je međunarodni i multimedijalni festival što se održava već osmu godinu na specifičnoj lokaciji u Zapadnoj Istri, neposredno uz slovensku i talijansku granicu.
Na egzotičnoj turističkoj destinaciji prošle godine bio je optužen za kulturni turizam Festival se sastoji od radionice – Laboratorio momiano, koja istražuje prostor u relaciji izgrađenog i prirodnog okoliša, svakodnevice i njezina umjetničkog suplementa otvarajući kulturološke probleme, pitanja izolacije, marginalizacije/periferizacije s obzirom na lokaciju i udaljenost od “centara”, vezane za konkretan teritorij i specifičan geopolitički kontekst.

Festval VISURA APERTA temelji se na na suradnji i radu u skupinama ljudi iz različitih humanističkih i tehničkih područja; umjetnika, arhitekata, dizajnera, snimatelja, sociologa, antropologa, povjesničara umjetnosti, filozofa, koreografa i kulturologa, te stanovnika Momjana različitih profesija i obrazovanja i kulturog nasljeđa.
Ideja festivala VISURA APERTA je prikazati otvorenost granica vizualnih medija i njihovo međuprožimanje, kroz intermedijalni pristup koji stvarni kontekst (grada) preslikava u formalni koncept festivala. Momjanski milje potiče izradu radova koji bilježe procese i otvaraju diskurse o prostoru nastanka rada.
Radionica (Laboratorio) stavlja svog protagonista – opremljenog vlastitim idejama, kulturnim i edukacijskim nasljeđem – u specifičnu situaciju i proces upoznavanja s novim i različitim načinima mišljenja i umjetničkog djelovanja, te su radovi nastali u momjanskom Laboratoriju vrlo često produkt reakcije na novi, drugačiji kontekst – osobe, radove i sredinu.
Momjan/Momiano je mjesto uzbudljivog susreta starog i novog, u medijalnom i programskom smislu (pa i kroz službenu dvojezičnost); arhitekturu poimamo kao poligon za formiranje novih slika, mjesto potrage za skrivenim kutcima (zakutcima) grada, familijarizacije/komunikacije s negalerijskom publikom (građani Momjana i predsezonski turisti), ulazeći u postojeću i stvarajući novu zajednicu.
Rehabilitiramo rad u kolektivu, druženje kao umjetnost, ujedno proučavajući reakcije sudionika umjetničkog kolektiva. Lucie Galand u svom radu Studio za snimanje i fotografiranje, producira fotografije i audio zapise nastale u privremenom studiju smještenom u privremenoj galeriji, a o čijem djelovanju informira mještane i goste letcima polijepljenim na oglasnim pločama i privremenim novim mjestima oglašavanja.
Dislocirani smo u novi kontekst, urbani u prožimanju s ruralnom okolicom, tradicionalne gradnje umještene u krajolik premrežen vinogradima. Vinograd g. Dantea je mjesto održavanja plesne radionice autorice Malog plesnog rječnika arhitekture Julie Despraries. Topos vinograda upisan je u koreografiju Tvoje gole noge u kojima Despraies vinogradarske geste pretvara u plesne pokrete, a Alan Kostrenčić u svojim predavanjem iskazuje utopljenost za kontekst evocirajući dionizijsko u umjetnosti i arhitekturi.
Arhitektura danas od umjetnosti preuzima skepticizam prema ideji originalnosti, zagovara citatnost, reciklažu, odričući se ideje monumentalnosti i progresa.
Vizualni umjetnik Sandro čukić raniji rad virtualni labirint aplicira na od mjesta provalijom i šikarom odsječen kaštel koji je ranije bio s Momjanom povezan mostom.
Video projekcija na zidovima kaštela ubacuju ovo odsječeno kulturno tijelo kule u život mjesta vraćajući mu dignitet kulturne vertikale mjesta upisanog u svijet suvremene umjetnosti.
Kako zgrade traju dulje od inicijalne namjene predloženo je arhitektima i umjetnicima, sudionicima laboratorija da istraže prostor bivše mljekare, propitaju moguće načine njegova novog korištenja i smjer njegove obnove. Multimedijalna umjetnica Tanja Perišič rezignirano izjednačava sakralni prostor groblja i napušteni prostor kuće iluminirajući ih svijetlom svijeća. Umjetničkim i arhitektonskim radovima promišljamo memoriju grada. Katarina Ivanišin Kardum u svom radu Vrata i prozor, nastalom u ruševnoj zgradi bivše mljekare u Momjanu na tragu natpisa na zidu EKRANIZACIJA ostvaruje svoju umjetničku instalaciju crnim plohama gume koja reflektira unutrašnjost prostora u kojem je postavljena.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.