Vijesti

Reakcija na pokušaj nestručnog definiranja pojma ‘tradicijskih naseobina’ i manipulacije strukom za iskorištavanje propusta u zakonu

Autor/izvor: DAZ/DAS 30/01/2017

Dopis DAS-a medijima uz potporu Društva arhitekata Dubrovnika, Društva arhitekata Istre, Udruženja arhitekata Međimurja, Društva arhitekata grada Osijeka, Društva arhitekata Rijeke, Društva arhitekata Šibenika, Društva arhitekata Varaždina, Društva arhitekata Zadra i  Društva arhitekata Zagreba reakcija je na djelovanje gradonačelnika Splita i Ministarstva graditeljstva u vezi teme ‘tradicijskih naseobina’.

 

Poštovani,

 

u koordinaciji s hrvatskim društvima arhitekata šaljemo vam dopis zbog slučaja koji je izazvao veliko ogorčenje među građanima Splita i arhitektima diljem Hrvatske, a koji je štetni presedan i potencijalna opasnost za prostor i struku na nacionalnoj razini.

 

Naime, u izvješću izmjena Prostornog plana uređenja grada Splita vidljiva je primjedba gradonačelnika Splita i odgovor izrađivača, kreiran uz konzultacije s Ministarstvom graditeljstva. Preciznije, u točki 65. izvješća gradonačelnik Splita ‘Traži da se na području Park šume Marjan odredi ‘zona tradicijskih naseobina’ kako bi se omogućila legalizacija nelegalno izgrađenih zgrada’, a Ministarstvo graditeljstva mu, unatoč mišljenju izrađivača, to formalno opravdava.

 

Ukratko, na temelju Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, u nacionalnom parku, parku prirode i regionalnom parku mogu se ozakoniti samo građevine unutar tradicijske naseobine (članak 5., stavak 1, alineja 2). Ovaj članak gradonačelnik Splita želi eksploatirati na način da mu Ministarstvo graditeljstva potvrdi da se i građevine izgrađene sve do zakonskog roka za legalizaciju (2011. godine) mogu proglasiti ‘tradicijskim naseobinama’. U medijima se, prema ministrovim istupima, nagađalo da će se to dogoditi, ali sada je ostvareno i u službenom dokumentu.

 

Zbog svega navedenog, Društvo arhitekata Splita je, uz podršku ostalih društava arhitekata diljem Hrvatske, zaključilo sljedeće:

 

1) takvim definiranjem ‘tradicijskih naseobina’ od strane Ministarstva, otvaraju se vrata neselektivnoj legalizaciji na raznim područjima posebne vrijednosti u RH (nacionalnim parkovima, park šumama itd.), što bi dodatno ugrozilo najvrijednije prostore Republike Hrvatske, jedinstvene ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu;

 

2) arhitektonska struka se koristi kao ‘živi štit’ u pravno-političkim dosjetkama i traženju propusta u zakonu, što je nedopustivo na strukovnoj i civilizacijskoj razini. Situacija je još problematičnija zbog činjenice da nijedan legitimni akter arhitektonske struke nije konzultiran po ovom pitanju (Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, lokalna društva arhitekata, arhitektonski fakulteti);

 

3) ovim postupcima se autentičnu tradicionalnu gradnju, koju bi se trebalo štititi zbog kulturne i društvene vrijednosti za arhitektonsku struku te hrvatsko društvo i kulturu, degradira i u osnovi ismijava, izjednačavajući je s (post)tranzicijskom ilegalnom gradnjom.

‘Tradicijske naseobine’ su prema okvirnoj definiciji neornamentirane građevine jednostavnih oblika, sagrađene od autohtonih, lokalno raspoloživih materijala, s vremenskom granicom početka 20. stoljeća (maksimalno do 2. svj. rata). Takvi objekti su lako prepoznatljivi i laiku, jer su diljem Hrvatske elementi kulturne baštine i neraskidive tradicije potekle od naših predaka. Ukratko, to su elementi koji prostor čine kulturno bogatim i slojevitim te lako prepoznatljivim domaćoj i inozemnoj javnosti.

 

Kao lokalnom društvu arhitekata dužnost nam je medijski istupiti i javno odbaciti ovakav način ophođenja prema (vrijednom) prostoru i struci u gradu Splitu. No, s obzirom da je problem detektiran kao problematično pitanje i na nacionalnoj razini, uz podršku i koordinaciju sa gotovo svim društvima arhitekata Hrvatske, kao arhitektonska struka iznosimo stav da ovakav pristup definiranju i ophođenju prema vrijednim prostorima Republike Hrvatske nije društveno prihvatljiv niti strukovno legitiman.

S poštovanjem,

 

U ime Predsjedništva Društva arhitekata Splita,

 

Predsjednik Dragan Žuvela

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.