Arhitektura & djeca

Rezultati nacionalnog stupnja UIA A&C Golden Cubes nagrada

Autor/izvor: DAZ / HKA 05/03/2014

U drugom izdanju nacionalnog stupnja Golden Cubes nagrada dodijeljene su dvije nagrade i dva posebna priznanja.

2013. godine Međunarodno udruženje arhitekata po drugi je put raspisalo natječaj za UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrade koje se dodjeljuju na međunarodnom kongresu arhitekata, ove godine u Durbanu u Južnoj Africi. Natječaj se odvija u dva stupnja - nacionalnom i međunarodnom. U prvom stupnju nacionalna organizacija članica UIA-e koja sudjeluje na natječaju treba organizirati proces selekcije na nacionalnoj razini i nominirati po jedan projekt u predviđenim kategorijama za sudjelovanje na međunarodnom natječaju. U drugom stupnju UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrada međunarodni žiri evaluira nominirane projekte i za svaku kategoriju za koju se dodjeljuje nagrada odabire po jedan projekt. Predviđene su nagrade u četiri kategorije - za škole, institucije, tiskani i audiovizualni medij.

27. veljače 2014. dodijeljene su nacionalne hrvatske UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrade koje će se kao hrvatske nominacije slati na međunarodni natječaj kojim se po drugi puta dodjeljuju nagrade osobama i organizacijama koje djecu i mladež educiraju u temama arhitekture, prostora, grada i baštine.

Ocjenjivački sud koji je djelovao u sastavu: Sanja Filep, Gordana Košćec, Davorka Perić i Mia Roth-Čerina među pristiglim prijavama odabrao je dvije nagrade u dvije kategorije te dodijelio dva posebna priznanja.

NAGRADA ZA TISKANI MEDIJ dodjeljuje se Tatjani Liktar Elez, Ivani Lukendi, Kristini Carevoj, Ani Mrđen i Maji Dražini za arhitektonski priručnik za djecu „Prostor oko mene“ u izdanju Sekcije mladih DAZ-a. Kombinacija slikovnice, radne bilježnice i kataloga aktivnosti za istraživanje prostora predstavlja prvu publikaciju namijenjenu upoznavanju i razumijevanju izgrađenog okoliša za djecu objavljenu na hrvatskom. Atraktivni vizualni rječnik kojeg je oblikovala Ana Rako uspješno balansira između djeci razumljivih arhetipskih prikaza i suvremenog arhitektonskog grafičkog vokabulara, te afirmira razumijevanje pojmova u arhitekturi i urbanizmu u njihovoj suvremenoj pojavnosti i upućuje na participaciju u oblikovanju prostora koji nas okružuje.

NAGRADA ZA INSTITUCIJE dodjeljuje se programu 'Akcija stari plac' sudionika Platforme 9,81 koji ga je provodio u suradnji s NS Dubrava, OŠ Marije Jurić Zagorke, DV Ivana Brlić Mažuranić te potporu Ureda za graditeljstvo, Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Vijeće gradske četvrti Donja Dubrava te Zagrebački holding - tržnice tijekom 2013. godine. U akciji su sudjelovali Mirjana Sever, Leo Vukelić, Marko Sančanin, Igor Toš, Bernarda Cesar, Ana Mikelić, Jens Brandt, Zvonimir Lozić, Marko Lucić, Marko Hodak, Ana Mikelić, Tana Morić, Ivana Golub, Marija Palić te učenici petih, šestih, sedmih i osmih razreda. Projekt koji je izrastao iz namjere grada Zagreba da obnovi staru tržnicu u Cerskoj u Donjoj Dubravi prerastao je u akciju koja je izuzetan primjer iz više rakursa: participativnog interverniranja u gradu, uključivanja stanovništva i djece u oblikovanje i programiranje prostora u kojem žive, te integriranje tema vezanih uz arhitekturu i urbanizam u nastavu likovne kulture u redovnom kurikulumu. Akcija koja je trajala tijekom dva polugodišta uključila je čak 500 djece, njihove roditelje, lokalno stanovništvo i niz stručnjaka iz različitih područja. Način provedbe aktivnosti u svim je segmentima provedbe ogledni primjer prema kojem se može pristupiti rješavanju niza sličnih situacija i saniranju neuralgičnih točaka u gradskim tkivima, ali i aktivnom uključivanju učenja o izgrađenom okolišu u postojeći kurikulum.

POSEBNA PRIZNANJA u kategorijij Nagrada za institucije dodjeljuju se:
- Udruženju arhitekata Međimurja za edukacijske radionice Djeca i prostor održane u Nedelišću i Čakovcu
- Zadarskom društvu arhitekata za program Točka, linija, ploha, volumen održan u Benkovcu, Biogradu, Preku, Škabrnji, Zemuniku Donjem i Zadru.

Nagrađeni radovi sudjeluju u međunarodnoj dionici natječaja koja se žirira u Parizu u travnju 2014., te će biti izloženi na Kongresu UIA u Durbanu u Južnoj Africi u kolovozu 2014. godine. Čestitamo svim nagrađenima, kao i sudionicima, na nastojanjima da djecu današnjice nauče kako biti aktivni sudionici u oblikovanju izgrađenog okoliša budućnosti.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.