SOUTH – NORTH: treći Festival arhitekture u Dubrovniku

17/09/2007

Po treći put, u organizaciji Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i suorganizaciji Društva arhitekata Dubrovnik, u Dubrovniku će se održati Festival arhitekture...
SOUTH – NORTH: treći Festival arhitekture u Dubrovniku
17- 23. rujan 2007.


Po treći put, u organizaciji Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i suorganizaciji Društva arhitekata Dubrovnik, u Dubrovniku će se održati Festival arhitekture.

Tema prvog festivala u kolovozu 2004. godine bila je Pejzaž i arhitektura: općenita i generička, ali i specifična, makar obzirom na samo mjesto održavanja festivala. Također suvremena i aktualna, a opet obzirom na mjesto održavanja, u svojevrsnoj kreativnoj relaciji s naslijeđem. Predavači su bili Peter Zumthor, Josep Lluis Mateo, Nenad Fabijanić, Boris Podrecca, Ante Kuzmanić, Felix Claus. Drugi Festival arhitekture održan je u rujnu 2005. godine s temom Integracija- transformacija. U dovoljnoj mjeri i njegova tema bila je općenita, a istodobno i više specifična od teme prvog festivala. Posebno se odnosila na aktualnu tranzicijsku situaciju u hrvatskom društvu/ arhitekturi, ali i na tranzicijski (prelazni) karakter arhitekture kao discipline uopće. Predavači su bili Manuel Gausa, Bjarke Ingels, Stijepo Butijer, Saša Randić, Hans Ibelings, a u sklopu festivala bile su postavljene i tri zanimljive izložbe: Hypereurope Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije, Suvremena hrvatska arhitektura (prije toga u Carigradu) selektora Zdravka Krasića i Claus en Kaan Architecten iz Rotterdama/ Amsterdama. Prvi i drugi Festival arhitekture trajno su zabilježeni lijepo dizajniranim katalozima Marija Aničića i Jele Dominis. Katalog drugog festivala upravo je izišao iz tiska.

Važan je zajednički aspekt vodećih tema obaju proteklih festivala bio, da su one ostavljale diskurs dovoljno otvorenim i konceptualno širokim a to je bez sumnje "tradicija" koju je bilo vrijedno nastaviti. Naravno, ako prihvatimo da je prigodom tek trećeg izdanja festivala več moguće govoriti o "tradiciji". Tema ovogodišnjeg Festivala je „South- North“ (ili „Sjever – jug“). O Arhitekturi će u kontekstu nove europske geografije govoriti Belinda Tato i Jose Luis Vallejo (Ecosistema Urbano), François Roche, Hrvoje Njirić, Yannis Aesopos, Goran Rako, Izaskun Chinchilla, Max Bosshard & Christoph Luchsinger, Johan Anrys (51N4E), Luca Galofaro (Ian+), Markus Miessen. Moderator će, kao i do sada biti Krunoslav Ivanišin, a uvodno će predavanje održati Nike Sudarević. Ove godine, predavanjima će prethoditi radionica „Re-think Re-public“ za domaće i strane studente s hrvatskim i stranim voditeljima i kritičarima. Više o ovogodišnjem Festivalu na www.dubrovnik.hr . Informacije o radionici i festivalu na jbender@dubrovnik.hr .


3. FESTIVAL ARHITEKTURE U DUBROVNIKU, RUJAN 2007.

tema festivala: "JUG - SJEVER" / "SOUTH - NORTH"
... i kakve to veze ima s arhitekturom

tema prvog festivala arhitekture u kolovozu 2004. godine bila je PEJZAŽ I ARHITEKTURA: općenita i generička, no ipak i specifična, makar obzirom na samo mjesto održavanja festivala. suvremena i aktualna, a opet obzirom na mjesto održavanja festivala, u svojevrsnoj kreativnoj relaciji s naslijeđem. drugi festival arhitekture održan je u rujnu 2005. godine s temom INTEGRACIJA- TRANSFORMACIJA. u dovoljnoj mjeri i njegova tema bila je općenita, a istodobno i više specifična od teme prvog festivala. ona se posebno odnosila na aktualnu tranzicijsku situaciju u hrvatskom društvu/ arhitekturi, ali i na tranzicijski (prelazni) karakter arhitekture kao discipline uopće. važan je zajednički aspekt vodećih tema obaju proteklih festivala bio, da su one ostavljale diskurs dovoljno otvorenim i konceptualno širokim a to je bez sumnje "tradicija" koju je vrijedno nastaviti. naravno, ako prihvatimo da je prigodom tek trećeg izdanja festivala več moguće govoriti o "tradiciji".

zašto u toj prigodi o arhitekturi govoriti u geografskom kontekstu i zašto na geografskoj karti isticati "vertikalnu" orjentaciju sjever- jug, a ne onu "horizontalnu" istok- zapad? zašto bi uopće arhitektima danas bile zanimljivije geografske/ geopolitičke/ statističke/ razvojne/ ekološke/ klimatološke/ turističke... mape i prostorne dinamike koje one prikazuju, nego što su im to tlocrti, presjeci i nacrti građevina?

u četiri godine, vremena su se (malo) promijenila i očišta (malo) pomaknula. prirodnim je razvojem stvari, na kontinentalnom (pa i na nacionalnom) mjerilu, odnos sjevera i juga postao u najmanju ruku zanimljivijim nego što je bio u vremenu umjetne podjele našeg kontinenta na istok i zapad. u preustrojavanju (kontinentalne) mape otvaraju se nove crvotočine i mjesta koja nisu imala velike veze jedno s drugim (ili su njihove stare veze, ako su postojale, davno zaboravljene) odjednom su spojena. s druge strane, google earth omogućio je gotovo svakomu sagledavanje svijeta odozgo, pa time čak i onu arhitekturu koja ovog časa nastaje premjestio iz socio- antropološkog u geografsko mjerilo.

svi mi volimo istaknuti posebnost situacije iz koje dolazimo ili mjesta u kojem ili na kojem stvaramo. kako bilo, utrke za prestižne pozicije na novoj višedimenzionalnoj mapi su u tijeku. i odjednom, gradovi su (kao uvijek ili još jednom) u fokusu pažnje naše pokretljive profesije. u koliko njih živimo i u koliko njih radimo, to je danas pitanje našeg slobodnog izbora (između onih mogućnosti koje nam se nude). očito, crvotočina je puno.

koji arhitektonski spomenici utjelovljuju vrijeme promjene? i treba li uopće to vrijeme, sa svojim promijenjenim običajima, arhitektonske spomenike u smislu u kojem su oni bili nužni vremenima koja su mu prethodila? u situaciji kakva jest, od kakve je važnosti jesmo li (na geografskoj karti) gore ili dole? ili u našem konkretnom slučaju, gdje je mjesto Gradu koji voli kad se njegovo urbano svojstvo opisuje velikim početnim slovom? ovim mnogim pitanjima stvarno je prikladan samo trans- (-disciplinarni, -generacijski, itd.) odgovor. naša profesija može dati odgovor samo na dio njih.

to bi mogao biti otvoreni okvir trećeg festivala arhitekture u dubrovniku.


krunoslav ivanišin, rujan 2007.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.