Poziv na sudjelovanje

Studentska urbanističko-arhitektonska radionica 'Obala Orebića'

Autor/izvor: DAZ 11/09/2012

S ciljem izrade koncepta uređenja poteza obale u naselju Orebić pokrenut je projekt Studentska urbanističko-arhitektonska radionica 'Obala Orebića'.

Naselje Orebić, smješteno na južnoj obali poluotoka Pelješca, administrativno je sjedište Općine Orebić. Centrala funkcija i atraktivni položaj uvjetuju jačanje značaja naselja u širem i užem okruženju te njegovu privlačnost različitim grupama korisnika.

Uslijed specifičnih geografskih datosti, dugi niz godina samo središte naselja prepušteno je neprimjerenom intenzivnom tranzitnom prometu (trajektna veza prema otoku Korčuli), a povijesna jezgra naselja uz morsku obalu izgubila je na značaju i nalazi se u stanju stagnacije ili čak propadanja.

Najavljeno skoro premještanje trajektne luke otvara programsku i prostornu prazninu u središtu naselja koju treba iskoristiti kao priliku za uspješni iskorak ka revitalizaciji starih i stvaranju novih vrijednosti.

U cilju održivog razvoja Orebića na bazi postojećih prostornih resursa, nadležna tijela lokalne samouprave pristupila su razmatranju mogućnosti revitalizacije obalnog poteza naselja kao specifične prostorne cjeline. Ovaj potez karakterizira visoki potencijal za transformaciju, kojom bi se značajno utjecalo na revitalizaciju povijesne jezgre, ali i naselja u cjelini, te na aktivaciju na svojevrsni način zanemarenih (“zaboravljenih”) prostora.

Ideja uređenja obale i šetnice doprinosi izgradnji prepoznatljivosti i atraktivnosti naselja. Ovim zahvatom omogućuje se stvaranje primjerenog centra naselja s atraktivnim javnim prostorima i sadržajima, te aktivacija i uređenje u naselju nedostajućih javnih površina.

Važeća prostorno planska dokumentacija prepoznaje značaj obalnog poteza Orebića, tako da se Prostornom planom uređenja Općine Orebić za ovaj prostor predviđa izrada detaljnog plana uređenja ne bi li se kroz koncentraciju na specifične probleme i obilježja poteza ostvarilo kvalitetno i primjereno rješenje.

Osim prepoznatog značaja obalnog poteza za naselje Orebić u vidu slike naselja te njegove prostorne prepoznatljivosti i jedinstvenosti, potrebno je naglasiti i njegov značaj u percepciji stanovnika naselja, te njihove identifikacije i simboličke povezanosti s ovim prostorom.

Kako bi se u proces uređenja i transformacije na vidljiv način uključila javnost, predložen je otvoren proces analize i konceptualizacije rješenja u obliku radionice u kojoj bi sudjelovali studenti, mentori, relevantni sektorski stručnjaci, tijela lokalne samouprave, predstavnici civilnog društva i privatnog sektora te sami korisnici prostora.

Model otvorene suradnje na stvaranju rješenja te razmatranja prijedloga, prepoznaje se kao mogućnost unapređenja participacije korisnika prostora u procesima planiranja.

Cilj radionice je kroz rad u grupama doći do niza kreativnih i kvalitetnih prijedloga transformacije i uređenja obalnog poteza, ali i kvalitetnih veza prema postojećoj i većim dijelom konsolidiranoj cjelini naselja Orebić.

Interdisciplinarni, istraživački i kreativni postupak promišljanja prostora trebao bi rezultirati rješenjima, prijedlozima, konceptima, skicama, razmišljanjima i zaključcima koji će u kvalitativnom i kvantitativnom smislu programski odrediti mogućnosti preobražaja obalnog poteza i pridonijeti uspješnoj predstojećoj izradi prostorno-planske i projektne dokumentacije.

Voditelji radionice:
dr.sc. Krunoslav Šmit, dia
Ivona Jerković, dia
Hrvoje Vidović, dia

Mogućnost sudjelovanja imaju studenti treće godine preddiplomskog studija te studenti diplomskog studija. Za prijavu je potrebno poslati izbor projekata na dvije A4 stranice te osobne podatke na email

Sudionicima radionice omogućeno je izdavanje Youthpass potvrde.
Smještaj i hrana su osigurani.

Vrijeme održavanja radionice: od 1. do 7. listopada 2012.
Mjesto održavanja radionice: Orebić
Rok prijave: 21. rujna 2012.
 

Više:
Radionica Obala Orebića 
Obala Orebića | facebook

  

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.