Obljetnica

Tesla&friends 2024.

Autor/izvor: Udruga Nikola Tesla 24/06/2024

U povodu 168. obljetnice rođenja Nikole Tesle i 11. dana Nikole Tesle (9.-11.7.2024.) Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost uz podršku partnera, pokrovitelja i sponzora organizira tradicionalnu zagrebačku manifestaciju Tesla&friends.

Trodnevna manifestacija Tesla&friends završit će konferencijom u prostorima Društva arhitekata Zagreba (Trg bana Josipa Jelačića 3/1) u četvrtak 11. srpnja 2024. godine. Ususret konferenciji, na nekoliko lokacija u gradu odvijat će se program otvoren za sve zainteresirane građane.

Prvog dana manifestacije 9. srpnja u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu s početkom u 16 sati bit će održan program demonstracije Teslinih pokusa. Istog dana na zagrebačkim fontanama već tradicionalno će biti projiciran lik Nikole Tesle.

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u 10 sati započet će prigodan program kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu uz polaganje cvijeća. U programu sudjeluju predstavnici udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba i glazbenik Lav Novosel, a bit će dodijeljene i nagrade mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na radionicama u organizaciji Udruge. Program će završiti nastupom Zagrebačkih mažoretkinja i performansom "Tesline bijele golubice".

Istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održava se dodjela Godišnje nagrade "Nikola Tesla – Genija za budućnost" u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nominirani su Angela Carić, učenica Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba, Karlo Šapina, učenik Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Zagreba i Leona Kovač, učenica Srednje škole Čakovec. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Teslinim izumima nominirani su Lovro Stipanović za projekt "CONNEKT sustav", Kristijan Švenda za projekt "Prilagodljiva invalidska kolica" i Lovro Jančić za projekt "Naočale za slijepe i slabovidne osobe". U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja nominirani su Darko Malenjak za projekt "Krevet slagalica", Lukas Jakovčić za projekt "Lebdeća govornica" i Mario Franić za projekt "ModulBlock".

Svečanost obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja u Esplanadi glazbenim nastupom obogatit će Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel, a održat će se i panel rasprava na temu "Žene i inovacije" u kojoj će sudjelovati Inge Kovačić Sindik, Dragica Jerkov i Marijela Drvoderić.

Zadnjeg dana manifestacije, 11. srpnja, u prostorima Društva arhitekata Zagreba održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu "Klimatske promjene i prilagodbe". Na konferenciji sudjeluju Ivan Križić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Andreja Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Snježana Turalija, vlasnica tvrtke GREENiKA - poslovno savjetovanje, dr. sc. Nirvana Franković Miheljvoditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Marijana Bakula i Igor Anić iz tvrtke Dvokut Ecro, Dragica Jerkov iz tvrtke FEMA, Danijela Jurić Katunić iz tvrtke Kristalna ideja, Silvija Popović Krizmanić, savjetnica za poslovni razvoj, Ana Juratovac iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te Ružica Lončar, profesorica geografije te predstavnik Grada Zagreba.

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu), otvorena su i besplatna za građane. Za sudjelovanje na demonstraciji Teslinih izuma u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" potrebno je rezervirati besplatnu ulaznicu na blagajni Muzeja.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.