Predavanje

U pravom smjeru / In the right direction

23/06/2017

Predavanje uz izložbu kompleksnog sustava signalizacije za Zračnu luku Zagreb i Međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman održat će Nada Dogan, u četvrtak 29.06.2017, u 18 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10.

 
Orijentacijski i komunikacijski sustav je element prostora koji treba biti integriran u arhitekturu i učiniti ga, zajedno s kvalitetnim arhitektonskim rješenjem,  maksimalno funkcionalnim. U najboljem slučaju je prostor, objekt ili mjesto toliko samorazumljivo da se potpuno automatski otvara posjetitelju. Međutim, kada je istovremeno moguće tako puno aspekata korištenja kao na zračnoj luci ili nekom drugom javnom objektu kao što su bolnice, kompleksi poduzeća, hotelski kompleksi, veliki trgovački centri, velike javne garaže, u kojima postoji čitava mreža mogućih putova i destinacija, ne može se više nitko kretati kroz taj prostor bez pomoći.  Neovisno o tome koliko je arhitektonski prostor dobro projektiran i prilagođen namjeni. Jedno takvo mjesto treba uslugu sustava orijentacije, kako bi korisnicima bio od pomoći da se snađu i ugodno osjećaju. 
Analiza funkcionalnosti arhitektonskog prostora, određivanje mogućih/poželjnih kretanja korisnika/putnika i na temelju toga utvrđivanje mjesta i sadržaja informacija u prostoru, temelj je dobrog sustava orijentacije i komunikacije u prostoru. Korisnik/putnik ne treba  tražiti informaciju, ona mora biti upravo tamo gdje je potrebna. Jednostavno i intuitivno vođenje putnika do njegovog prostornog cilja, naša je strategija. Jer samo relaksiran putnik je zadovoljan korisnik. A sve što činimo, činimo iz perspektive korisnika. Konačno vrijedi, što više zadovoljnih korisnika, to više korisnika koji se vraćaju čime je osigurano dugoročno kvalitetno funkcioniranje prostora i profit koji se očekuje i iz perspektive naručitelja.
 
 
Predavanje želi ukazati da je nužna interdisciplinarana suradnja arhitekata i dizajnera od samog početka projekta, već u idejnoj fazi projekta, kako bi konačan rezultat bio maksimalno korisnički orijentiran prostor. Istovremeno, takva parvovremena suradnja osigurava mogućnost inventivnih, kvalitetnih novih rješenja, koja su cilj obje struke.
Stoga že predavanje razložiti faze rada na sustavu komunikacije kao i sve njegove osnovne komponente. Komponente vizualnih komunikacija u prostoru utječu i osiguravaju identitet mjesta, orijentaciju u prostoru i informacijski tok u kompleksnoj funkcionalnosti arhitektonskog prostora nekog objekta. Osnovni građevni elementi sustava signalizacije i orijentacije trebaju biti izvedeni iz arhitekture.
Ti elementi u prostoru trebaju, s jedne strane, biti za korisnika/putnika dobro vidljivi i prepoznatljivi, a s druge strane, ne smiju se nametati stvarnom arhitektonskom prostoru. Mir i red, umjerenost i dosljednost, promatramo kao prednost za orijentaciju.
 
 
U pozadini vizualnih komunikacija u javnom prostoru, pa tako i signalizacije, stoje koncepti, stoji stav: ona je izraz određene kulture.
Kultura mjesta, ustanove, grada, zemlje odražava se u prostornoj intervenciji signalizacije i to ne treba podcijeniti.
Kod koncipiranja informacijskih elemenata nije posrijedi kako kreirati što upadljivije i originalno oblikovane elemente, nego razmisliti gdje će se oni pozicionirati u prostoru, kako izgleda okolina i koju poruku u njoj odašilju. 
 
 
O predavačici:
Rođena Zagrepčanka, Nada Dogan (1966) po struci je magistar dizajna i magistar ing. elektrotehnike i računarstva.
Provela je deset godina u inozemstvu, u Stuttgartu i Strasbourgu, gdje je radila kao dizajnerica, umjetnička direktorica u agencijama za reklamni i komunikacijski dizajn i zatim kao samostalna dizajnerica. 
Samostalna je dizajnerica na području dizajna vizualnih komunikacija, a posebno se posljednjih deset godina specijalizirala za dizajn sustava orijentacije u prostoru.
Kao glavna projektantica, vodila je međunarodni dizajnerski tim za izradu novog informacijskog i orijentacijskog sustava stare putničke zgrade Zračne luke Zagreb, što je uključivalo i razvoj novog proizvoda – sustava displeja (2008– 2011), te međunarodni dizajnerski tim za izradu informacijskog i orijentacijskog sustava novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman (2014–2017). 
Višestruko je nagrađivana na području grafičkog dizajna za vizualne identitete i knjige. Njezine se knjige, koje su uvrštene u izložbu Best Designed Books All Over the World, nalaze u trajnom fundusu Muzeja knjiga u Leipzigu.
Od 2014. predaje kolegij Design management na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.
 
 
 
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.