urbanizam.zg

Vizija za Zagreb - Razgovor o prostornim i arhitektonskim vizijama Zagreba s kandidatima za gradonačelnika

Autor/izvor: DAZ 05/05/2017

U susret izborima za Gradonačelnika/Gradonačelnicu Društvo arhitekata Zagreba uputilo je službeni poziv svim kandidatima da predstave njihove vizije za prostorni i arhitektonski aspekt grada. 

Društvo arhitekta Zagreba u nastojanju da istakne i očuva vrijednosti gradskog prostora kontinuirano organizira program urbanizam.zg. U susret izborima za Gradonačelnika/Gradonačelnicu uputilo je službeni poziv svim kandidatima da predstave njihove vizije za prostorni i arhitektonski aspekt grada. Na tribinu su se odazvali i na njoj će govoriti kandidati Anka Mrka Taritaš, Sandra Švaljek i Tomislav Tomašević.  


U sklopu urbanizma.zg, 09. 05. 2017. u 17 sati u Društvu arhitekata Zagreba održat će se tribina “Vizija za Zagreb” koja se sastoji iz uvodnog dijela u kojem kandidati predstavljaju svoju Viziju grada, te zatim slijedi razgovor kandidata i moderatora vezano za osnovna pitanja koja zanimaju jednako arhitekte kao i druge građane grada Zagreba.

Ključna pitanja koja će biti postavljena temelje se na zaključcima tribine „Arhitekti za Zagreb“, održane u prosincu 2016. godine kada su se sve četiri relevantne arhitektonske institucije u arhitekturi (Društvo arhitekata Zagreba, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata i Arhitektonski fakultet) usuglasile oko ključnih problematika u daljnjem razvoju i politici upravljanja gradom.


STRATEGIJA RAZVOJA GRADA, GUP i GRADSKI PROJEKTI
Kako postići da Generalni urbanistički plan prati strategiju razvoja grada, umjesto njegovog proizvoljnog mijenjanja u ovisnosti o partikularnim investicijskim interesima? Kako sačuvati cjelovitost „Gradskih projekata kroz GUP? Koji su prioritetni veliki projekti za grad zaista ostvarivi i koji su njegovi izazovi?

ARHITEKTONSKO – URBANISTIČKI NATJEČAJI
Da li i kako provoditi natječaje za značajne javne prostore i zgrade društvenog sadržaja? Tko i na koji način provodi arhitektonsko urbanističke natječaje?
Dosadašnji primjeri: Europski trg, Prostor iza Esplanade i most prema botaničkom vrtu, uređenje Britanskog trga, Park na Savici,  prijedlozi za uređenje Trga hrvatskih Velikana i ulice Račkog...

JAVNI PROSTOR
Na koji način omogućiti građansku participaciju kod javnih natječaja posebno kod onih koji se tiču oblikovanja i namjene javnih prostora? Da li i gdje širiti pješačku zonu donjeg grada i kako njome upravljati; kako se obraniti od pretjerane komercijalizacije na uštrb javnog interesa?
Dosadašnji primjeri: park za Kajzericu, park na Savici, slučaj Cvjetni trg, terase ugostiteljskih sadržaja u pješačkoj zoni, kućice i šatori na Trgu bana J. Jelačića…


GOSTI:

ANKA MRAK-TARITAŠ, dipl.ing.arh.

Od 2012.do 2015. ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja.
Od prosinca 2011. do studenoga 2012. zamjenica ministra graditeljstva i prostornoga uređenja.
 2005. zaposlena u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva  kao načelnica odjela u Upravi za prostorno uređenje.Sudjelovala je  u radu Povjerenstava za ocjenu studije o utjecaju na okoliš.
Od 2003. do 2005. pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada Zagreba i zaštitu okoliša.
Od 1992. od 2003.  voditeljica Odsjeka za koordinaciju nacionalnog, regionalnog i lokalnog planiranja u Zavodu za prostorno uređenje i savjetnica iz oblasti prostornog uređenja, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Od  1984. do 1992. pripravnica u Komitetu za urbanizam i graditeljstvo na poslovima iz oblasti prostornog planiranja, te potom rad na svim poslovima vezanim uz građenje, od izdavanja uvjeta uređenja prostora, preko izdavanja građevinskih dozvola, pa sve do obavljanja tehničkih pregleda i izdavanja uporabnih dozvola,Općina Trnje. 

dr. SANDRA ŠVALJEK, dipl. oec. 

Sandra Švaljek, znanstvena savjetnica u Ekonomskom institutu, Zagreb i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. Od 2013. do 2015. bila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba zadužena za područje gospodarstva i provedbe razvojnih projekata Grada Zagreba, pri čemu je od listopada 2014. do ožujka 2015. obnašala dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.  Od 1992. do 2013. godine radila je kao istraživač u Ekonomskom institutu, Zagreb, gdje je bila ravnateljica od 2005. do 2013. godine. Od 2000. do 2013. godine bila je članica Savjeta Hrvatske narodne banke. Od 2008. do 2010. godine bila je potpredsjednica Ekonomskog savjeta predsjednika Vlade i Gospodarsko-socijalnog vijeća Republike Hrvatske, a od 2010. do 2011. godine ekonomska savjetnica predsjednice Vlade RH. Vodila je brojne istraživačke projekte, uređivala knjige i bila članica uređivačkih odbora znanstvenih i stručnih časopisa. Objavila je veći broj znanstvenih članaka i poglavlja u domaćim i inozemnim časopisima i knjigama, a teme kojima se najviše bavi spadaju u područje fiskalne i porezne politike te ekonomskih posljedica demografskih promjena. Kao vanjska suradnica predavala je na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju Ekonomskog i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

mag.pol. TOMISLAV TOMAŠEVIĆ
 
Završio preddiplomski i diplomski studij politologije na Sveučilištu u Zagrebu te uz punu stipendiju magisterij iz okoliša, društva i razvoja na Sveučilištu Cambridge. Bavio se aktivizmom oko tema mladih, zaštite  okoliša i urbanog razvoja u posljednjih 20 godina. Tomislav je bio potpredsjednik pa predsjednik Mreže mladih Hrvatske (2002.-2006.) koja djeluje kao krovna udruga mladih u Hrvatskoj te predsjednik Zelene akcije (2007. - 2012.), najveće udruge građana za zaštitu okoliša u Hrvatskoj i regiji. Jedan je od osnivača Prava na grad te je od 2006. do 2011. bio jedan od predvodnika prosvjeda za javni prostor u Varšavskoj ulici i na Cvjetnom trgu. Tomislav je bio član nekoliko savjetodavnih tijela uključujući Savjet za mlade Vlade RH (2005.-2008.) te Savjet za održivi razvoj i zaštitu okoliša Vlade RH (2012.-2015.). Na međunarodnom planu je bio aktivan u globalnom pokretu za ekološku pravdu, sudjelovao na oko 12 UN-ovih konferencija o održivom razvoju te bio savjetnik UN-ove organizacije za okoliš (UNEP) od 2002. do 2005. godine. Autor je desetak stručnih i znanstvenih publikacija iz tema mladih, održivog razvoja, prirodnih resursa te komunalnih usluga. Trenutno radi kao programski voditelj Instituta za političku ekologiju. 


MODERATOR:

SAŠA ŠIMPRAGA

Saša Šimpraga je analitičar prostora, publicist i aktivist. Osnivač je i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD koja se volonterski bavi poboljšanjima Zagreba i javnim dobrima.
 

doc.dr.sc.RENE LISAC, dipl.ing.arh.

Rene Lisac, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, docent na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.
Autor projekta Akupunktura grada (s Kristinom Carevom). Autor programa Vizija za Zagreb.


Nakon predstavljanja kandidata i moderiranog razgovora slijede pitanja publike, 
pozivamo  Vas da se pridružite diskusiji

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.