In memoriam

Vladimir Šobat, 1942.–2024.

Autor/izvor: DAZ/UHA 02/07/2024

Opraštamo se od arhitekta Vladimira Šobata.

S tugom obavještavamo prijatelje i kolege da nas je u 82. godini napustio istaknuti arhitekt Vladimir Šobat. 

Rođen u Osijeku 1. studenog 1942., Vladimir Šobat život je proveo u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i maturirao u III. Realnoj gimnaziji. Studij arhitekture započeo je 1962. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a diplomirao 1969. na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, u klasi profesora Jurja Neidhardta. Svoju strast prema arhitekturi dodatno je razvijao pohađajući Majstorsku radionicu Drage Galića te postdiplomski studij "Graditeljsko nasljeđe".

Nakon diplome, Vladimir Šobat započeo je profesionalnu karijeru kao samostalni dizajner u "Centru za industrijsko oblikovanje" od 1969. do 1973. godine. Zatim je radio kao projektant voditelj u "Interinženjeringu" od 1973. do 1976. godine, nakon čega je postao rukovoditelj projektnog biroa, a potom i direktor OOUR-a "Intehprojekt" u sastavu R.O. "Intus" do 1980. godine. U razdoblju od 1980. do 1984. godine bio je voditelj investicija za izgradnju Tvornice prednapregnutih elemenata Pojatno te voditelj projektnog biroa za visokogradnju u sklopu G.P. Viadukt. Većinu karijere, 1984. do 2006. godine, radio je kao konzultant voditelj i glavni projektant u KONZALT ING d.o.o., gdje je sudjelovao na mnogim značajnim projektima, uključujući Sveučilišnu bolnicu u Zagrebu 1984.-1992., Hrvatsku bolnicu u Novoj Biloj, dogradnju dvorane OŠ "Petar Zrinski" u Zagrebu, dogradnju bolnica u Koprivnici te Kliničke bolnice "Merkur" u Zagrebu.

Njegov doprinos urbanizmu, arhitekturi i dizajnu obilježen je sudjelovanjem u brojnim natječajima, na kojima je osvojio značajna priznanja i nagrade. Među njima se ističu prve nagrade za  Urbanistički projekt Banja Luka i Poslovno trgovački centar "Zenit" u Banja Luci (s Edvinom Šmitom), ulaz u uži krug na natječaju za centar Lausanne u Švicarskoj (s Brankom Horvatom), otkup za Kulturni centar u Skopju (s Mladenom Anđelom i Edvinom Šmitom), treća nagrada za skulpturu Vladimira Nazora "Cvrčak" u Zagrebu (s Anom Šobat), posebno priznanje za AS dizajn – školski namještaj u Ljubljani (s Edvinom Šmitom), otkup na drugom stupnju natječaja za Autobusni kolodvor u Zagrebu (s Nenadom Ostrogovićem), te niz zapaženih radova s nizom autora, poput Hotela „A“ kategorije na slovenskoj plaži u Budvi, Centar Beograda, Opera Novi Beograd, Stambeno naselje Dugave u Zagrebu, Centar plivačkih sportova "Bundek", Trg Francuske republike u Zagrebu, Trgovačko transportni terminal u Splitu, Klinički bolnički centar u Novom Zagrebu.

Uz to, Vladimir Šobat je ostavio trag i u industrijskom dizajnu. Garnitura za sjedenje "Lovac Luka" koju je projektirao s Vladimirom Petričevićem osvojila je nagradu VII. Zagrebačkog salona i postala dio stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt. Isti sustav dokumentiran je i na izložbi "Lovac Luka – svjedok vremena" u galeriji Modulor 2018. godine, na izložbi "Između htijenja i realnosti, Industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945.-1990." 2019. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, te u dokumentarnoj seriji "Moderna vremena: Oblikovanje u Hrvatskoj".

Bio je aktivan član Hrvatske komore arhitekata i Društva arhitekata grada Zagreba.

Od Vladimira Šobata oprostit ćemo se 2. srpnja u 12 sati na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj. Počivao u miru.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.