Zatvorene Urbane Granice

14/02/2011

Završen je prvi međunarodni natječaj unutar godišnje teme Granice u sklopu Think Space programa
Završen je prvi međunarodni natječaj unutar godišnje teme Granice u sklopu Think Space programa.

Na natječaj je pristiglo 45 arhitektonskih radova iz 15 zemalja. Najviše je radova pristiglo iz Sjedinjenih američkih država (17), Italije (13), Velike Britanije (8) te Hrvatske (7). Radovi su dolazili i iz Meksika, Švicarske, Danske, Izraela, Tajvana, Južne Koreje itd.

Rezultati natječaja bit će poznati 8. ožujka 2011. godine i objavljeni na službenim web stranicama Think Space programa i Društva arhitekata Zagreba.

Specifičnost je ovog programa, pa tako i ovog natječaja, da se u potpunosti provodi putem Interneta. Tako se cijela međunarodna promocija programa, prijava sudionika, plaćanje kotizacije za sudjelovanje na natječaju, predaja radova, cijeli postupak ocjenjivanja radova te objava rezultata odvija u virtualnom svijetu. Ideja i cjelokupna organizacija i provedba ovog programa začeta je i razvijena u Društvu arhitekata Zagreba – DAZ-u. DAZ je na taj način ponudio novih kulturni proizvod Zagreba – međunarodne konceptualne arhitektonske natječaje.


O natječaju Urbane Granice


Zadatak za prvi natječaj sklopu programa Think Space osmislio je Shohei Shigematsu, partner i direktor OMA–e (Office for Metropolitan Architecture) u New Yorku, podružnice vodećeg arhitektonskog ureda kojeg je osnovao glasoviti Rem Koolhaas 1975. Godine. Shigematsu je pozvao arhitekte, dizajnere i ostale sudionike na istraživanje teme urbanih granica, propitivanje uvriježenih poimanja onoga što je iznad i/li ispod zemlje, te ih izazvao na promišljanje jedne od temeljnih prostornih granica – ravnine tla. Natječaj je objavljen 14. prosinca 2010. na službenim web stranicama programa Think Space, a trajao je do 8. veljače 2011. u ponoć. S obzirom na kvalitetu pristiglih radova, Shigematsu će sljedećih mjesec dana imati vrlo izazovan zadatak u odabiranju tri najbolja među njima.


O programu Think Space / Misli prostor

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme. Prva je gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, koja je pripremila glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica. Četiri natječaja koja će istraživati temu granica, nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste.

Međunarodni žiratori koji će oblikovati natječajne programske zadatke za natjecatelje su:

− Urbane granice: Shohei Shigematsu
− Geopolotičke granice: Teddy Cruz
− Ekološke granice: François Roche
− Moralne granice: Hrvoje Njirić

Podrška programu Think Space /Misli prostor Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta avangardne arhitektonske misli. Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS i Čovjek i prostor te Večernji list.

Sljedeći natječaj u ovogodišnjem ciklusu – Geopolitičke granice - bit će otvoren 15. ožujka 2011. godine, a natječajni zadatak osmislio je Teddy Cruz, idući žirator Think Space programa.

Dodatne informacije o programu Think Space: Granice dostupne su na internet adresi http://www.think-space.org/.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.