Konferencija 2020

ARTUR: Doprinos turizma obnovi Zagreba

Autor/izvor: DAZ 12/11/2020

3. Dan konferencije "Budućnost Zagreba nakon potresa - arhitektonski pogled", četvrtak 12.11.2020., rezerviran je za program ARTUR s temom "Doprinos turizma obnovi Zagreba". 

Današnju temu, ARTUR: Doprinos turizma obnovi Zagreba, možete pratiti već od 14:40 sati i to na slijedeći način:
 
  1. Svi koji žele ostvariti SSU bodove/sate te predstavnici pokrovitelja, partnera, sponzora i predavači uključuju se u  konferenciju putem ZOOM platforme – link za registraciju:
 
Vrijeme: Nov 12, 2020 02:30 PM Sarajevo, Skopje, Zagreb 
Tema: DAZ konferencija - dan 3
Webinar ID 891 4826 6261
Webinar Passcode artur

 

  1. Svi ostali mogu se uključiti u praćenje 2. konferencijskog dana putem LIVESTREAM platforme na

https://youtube.com/DAZhr

youtube.com/domnakvadrat

 

Napomena:

  • Gore navedeni linkovi vrijede za 2. dan konferencije; za svaki slijedeći konferencijski dan, DAZ kao organizator dostavlja prijavljenim sudionicima konferencije nove linkove specifične za taj dan konferencije – preporuka: PRATITE DNEVNO PROGRAM I NOVE LINKOVE NA www.d-a-z.hr
  • Za praćenje konferencije online neophodna je stabilna internet veza te već unaprijed pokrenuta ZOOM aplikacija (za opciju A)
 
Očekuju Vas zanimljive i važne teme, te stručni govornici: ARHITEKTURA I TURIZAM – PROGRAM 12.11.2020.
 
  • Sunčana Rapaić, dipl.ing.arh. MA (BI), de Architekten Cie
  • Tihomil Matković, dipl. ing. arh., predsjednik Društva arhitekata Zagreba
  • dr. sc.Nikolina Brnjac, ministrica, Ministarstvo turizma i sporta RH
  • Akademik Nikola Bašić, dipl.ing.arh., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
  • Vesna Rajković, dipl.ing.arh., Ministarstvo turizma  i sporta RH
  • Zoran Kasum, mag.oec., Direktor/Partner HDC – Hotelsko i destinacijsko savjetovanje 
  • Jan de Jong, Initiator Digital Nomad Visa Croatia, Founder Webpower Adria & CROP
  • Prof.dr.sc. Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Studij dizajna
  • Nenad Karalija, voditelj odjela tehnike, Mapei Croatia
  • Verica Mazić, direktorica, Caparol
 
 
Grad Zagreb u velikoj je mjeri u proteklom desetljeću doživio turističku apartmanizaciju svojeg povijesno i baštinski najvrjednijeg prostora, centra grada. U proteklih nekoliko godina u centru se također grade ili rekonstruiraju zgrade za potrebe hotelskog smještaja, a broj turista, posjetitelja Zagreba, do početka 2020. godine kontinuirano je rastao.
 
Početkom globalne epidemiološke krize u ožujku 2020. godine neminovno je pao i broj turista u Zagrebu, kao i u cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Na to se u Zagrebu nastavio razorni potres 22.ožujka 2020. koji je najviše pogodio podsljemensku zonu obiteljskih kuća i centar Zagreba sa zgradama iz vremena kraja 19. stoljeća i početka 20. stoljeća, koje su doživjele i najveća oštećenja.
 
Rezultati koje će turizam imati ove godine svakako će biti tema mnogih diskusija. Između ostalog moći će se diskutirati da li je prihod od turizma ključni faktor zbog kojeg on mora postojati, diskutirati će se i o dostatnosti smanjenog broja turista i njegovom dovoljnom doprinosu u globalnom razvoju grada i države. Nadalje, moći će se razmatrati da li, i u kojoj mjeri, smanjenje turizma utječe na mnoge uslužne i gospodarske grane grada, te da li smanjenje broja restorana ili javnih događanja pod utjecajem manje potražnje i slični primjeri pridonose, ili ne, umanjuju standard života za stanovnike grada.
 
Program ARTUR - arhitektura i turizam osmišljen je kao platforma za promišljanja i napredak vezanih uz prostor i turizam. Poseban naglasak stavljen je na strategiju prostornog i turističkog razvoja s ciljem ostvarenja cjelogodišnjeg turizma. Svrha je interdisciplinarnim dijalogom valorizirati, unaprijediti i iskoristiti potencijale Hrvatske te ih adekvatno prezentirati. Konferencija svojim radom kontinuirano naglašava da su prostorno planiranje i arhitektura preduvjet za kontrolirani preobražaj Hrvatske u visokovrijednu turističku destinaciju.
 
ARTUR – arhitektura i turizam program je koji Društvo arhitekata Zagreba organizira od 2012. godine kroz predavanja, natječaje, radionice i okrugle stolove. Obrađivao je teme Arhitektura kao turistički proizvod (2012), Arhitektura i strateške investicije u turizmu (2013), Turistički prostor: Grad i regija (2014), Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske (2015), Rehabilitacija prostora (2016), Industrija i turizam (2017), Kulturni turizam (2018) te Arhitektura i autentični turistički doživljaj (2019).
 
 
ARTUR će se održati 12.11.2020. godine kao digitalna konferencija putem ZOOM platforme, a svim sudionicima biti će omogućena neposredna komunikacija kroz pitanja postavljena prije konferencije ili tijekom izlaganja.
 
Program:
 
Kompletan program konferencije za sve dane pronađite ovdje.
 
Organizator konferencije: Društvo arhitekata Zagreba                                        
Programski voditelj 2. dan: Dražen Arbutina, arhitekt i predsjednik ICOMOSa, nastavnik na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu
 
 
Bodovi/sati u sustavu Stalnog stručnog usavršavanja:
 

Četvrtak, 12.11. / ARTUR

Područje C - 2 sata; Područje D - 0,5 sat.

 
 

Ostalo

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.