Blok Badel

Blok Badel – korak naprijed u razvoju Grada Zagreba

Autor/izvor: DAZ 03/11/2020

Na prošlotjednoj sjednici Gradske Skupštine izglasane su dvije, možda sporedne, ali ključne točke za budući razvoj Grada Zagreba. Osnovano je društvo BLOK KVATRIĆ d.o.o. te donesena odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinova

Samo osnivanje društva BLOK KVATRIĆ d.o.o. je potrebno analizirati iz drugih stručnih perspektiva te nije i ne može biti predmet detaljne stručne analiza arhitektonsko-urbanističke zajednice. Ono što je dobro u Izjavi o osnivanju Društva je činjenica da će Gradska skupština Grada Zagreba imati velike ovlasti u nadzoru i davanju prethodnih suglasnosti kod stjecanja i prijenosa poslovnih udjela u Društvu i prijenosu i preuzimanju osnivačkih/članskih prava u Društvu. Na taj način, svima nama građanima, preko naših zastupnika, omogućeno je upravljanje nad ključnim odlukama koje će Društvo donositi.
 

Odluka o izradi UPU-a

Ono što je od posebnog interesa Društva arhitekata Zagreba je Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinova (u nastavku Odluka o izradi UPU-a). Ova Odluka samo je nastavak prirodnog procesa realizacije gradskih projekata kao skupa složenih aktivnosti u uređenju prostora od osobitog interesa za Grad, u kojima se Grad javlja kao sudionik u realizaciji, a sve s konačnim ciljem postizanja nove gradske kvalitete prostora. Gradskim projektima omogućava se i usmjerava strateški razvoj Grada. I iako o strategiji razvoja Grada Zagreba tek trebamo početi razgovarati, projekti kao što su blok „Badel“, „Gredelj“, „Zagrepčanka“, „Zagrebački Velesajam“, prirodno se sami od sebe nameću kao nositelji neke buduće strategije i programa razvoja grada. Zbog toga je ovakvim projektima potrebno posvetiti dovoljno i vremena i javnog obrazlaganja kako bi kao građani prihvatili činjenicu njihove bitnosti u gradotvornosti te se aktivno uključili u njihovu realizaciju.
 
Za blok „Badel“ sve ovo je malo zakašnjeli, ali ipak dostignuti trenutak koji je započeo još prije desetak godina, a kulminirao u proljeće 2012. godine, provedbom javnog međunarodnog anketnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja na kojem je svoj interes iskazalo 2.311 osoba iz 99 država svijeta i na koji su pristigla 242 rada koje je međunarodni ocjenjivački sud ocijenio i dodijelio 3 nagrade i dva jednakovrijedna otkupa. Pobjednički rad arhitektonskog ureda „PABLO PITA ARCHITECTS“ tako je postao nositelj i usmjeravajući model za budući razvoj ovog bloka.
 
Ocjenjivački sud je za navedeni rad posebno istaknuo:
Žiri je smatrao kako je predloženi koncept, u trezvenom arhitektonskom jeziku, u skladu s karakterom Donjeg grada Zagreba, s kreiranom ravnotežom između izgrađenog vanjskog perimetra i unutarnjih dvorišta u dvije razine. Sekvence prolaska kroz blok besprijekorno su režirane, kako suptilne tako i bogate doživljajima. Ostvarene atmosfere u natječajnom prijedlogu variraju od pastoralnih do hipermetropolitanskih, što čini ovaj rad izuzetnim i dostojnim grada Zagreba.
 
U Odluci u članku 6., stavku 1. točki 6. jasno se navodi da su između ostalog, ciljevi izrade Plana i naglašavanje identiteta bloka, zadržavajući postojeće raznolikosti visina uličnih građevina, postojeću urbanu matricu i tipologiju gradnje bez dijeljenja bloka novim ulicama, osiguranje javnih pješačkih prolaza, otvorenih i zatvorenih, javnih prostora u bloku te cjelovito uređenje partera i zelenih površina.
 

Program za izradu UPU-a

Iznimno nadahnuto rješenje kojim su ponuđeni odgovori i za sustavno osuvremenjivanje donjogradskih blokova možemo prepoznati i u Odluci o izradi UPU-a te Programu za izradu UPU-a što je svakako pozitivan način realizacije i provedbe ovakvih projekata.
Slika 1 Programske smjernice - shematski prikaz

U Programu za izradu UPU-a u poglavlju 6. programske smjernice za uređenje prostora navedene su neke ključne smjernice unutar kojih možemo promatrati buduću gradnju i uređenje bloka. Navedeno je kako je maksimalna nadzemna površina približno 65.000 m2 što je cca 16% više od površine predviđene pobjedničkim natječajnim radom. Navedeno povećanje u konačnici ne bi trebalo značajno opteretiti blok, a ključne odlike pobjedničkog rada i dalje je moguće ostvariti. Također, jasno je propisan odnos namjena koje je moguće ostvariti unutar navedenog prostora i to: 

  • poslovnu namjenu (25 – 35 % ukupnog GBP-a),
  • stanovanje (25 – 35 % ukupnog GBP-a),
  • trgovine (20 – 25 % ukupnog GBP-a),
  • hotel (5 – 10% ukupnog GBP-a),
  • ugostiteljstvo,
  • javnu i društvenu namjenu (10 – 15 % ukupnog GBP-a),
  • ostale prateće sadržaje.
Planirani koeficijenti gradnje ujednačeni su s gradnjom u Donjogradskim blokovima, s tim da se ključni naglasak u novoj gradnji stavlja na oslobađanje unutrašnjosti bloka za potrebe javnog korištenja i javne namjene. Jasno su određeni načini gradnje unutrašnjosti te se sugerira izgradnja prizemnih građevina u unutrašnjosti bloka s ozelenjenim krovovima za javno korištenje. U unutrašnjost bloka je potrebno omogućiti pristupanje kroz javne pješačke pristupe s oboda bloka.
 
Propisana je obveza provođenja javnog natječaja za građevine javne i društvene namjene, nove ulične građevine i građevine više od 9 etaža. S obzirom da se takva obveza odnosi na većinu novih građevina, svakako bi bilo poželjno da se provede jedinstveni natječaj kojim bi se zadržala cjelovitost budućeg rješenja bloka.
 

Zaštita baštine

U pogledu zaštite industrijske baštine i industrijske povijesti ovog dijela grada jasan naglasak se stavlja na očuvanje i sanacija postojećeg građevnog korpusa, volumena i konstruktivnih elemenata zgrade prema izvornom odnosno postojećem stanju  zgrade tvornice pjenice uz prilagodbu novoj javnoj namjeni te na očuvanju karakterističnih klasicističkih elemenata oblikovanja sjevernog prostora zgrade skladišta, odnosno jugoistočnog pročelja zgrade tvornice Gorica i uklapanje u strukturu nove izgradnje kao memorija i element industrijske arheologije uz očuvanje i obnovu reklame Gorica.
Slika 2 detaljne konzervatorske propozicije za izradu urbanističkog plana uređenja
 
Važni elementi industrijske arheologije koje je nužno sačuvati daju posebnu vrijednost novom bloku i trajno će očuvati kulturno bogatstvo Grada Zagreba. 
 

Kako dalje?

U daljnjim koracima, na svima nama, stručnoj i općoj javnosti Grada Zagreba, odgovornost je pratiti izradu i provedbu urbanističkog plana uređenja i kasnijih arhitektonsko-urbanističkih natječaja za realizaciju zgrada, sudjelovati u javnim raspravama, upozoravati na sve eventualne nedostatke koje je nužno ispraviti kako bi proces u konačnici rezultirao uspjehom. Uspjeh bi bio u potpunosti izgrađen novi blok kao jedna od ishodišnih točaka budućeg razvoja Grada Zagreba u kojem je u potpunosti ostvareno prožimanje javnih i komercijalnih interesa te postizanja modela kvalitetnog osuvremenjivanja donjogradskih blokova.
 
Odgovornost stručnih službi Grada Zagreba je na što jasnijoj i pravodobnoj komunikaciji svih faza projekta. Nadamo se da će se u budućnosti ovaj model provedbe javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja, nakon kojih slijedi izrada provedbene prostorno planske dokumentacije i na kraju cjelovita realizacija, postati prepoznati model i za druge ključne prostore grada Zagreba. Ovo je jedini ispravan put.
 

 

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.