Bookclub

BOOKCLUB Vol.2 - Failed Architecture

Autor/izvor: Filip Pračić 03/06/2022

U drugoj seansi knjiškog kluba ostajemo fokusirani na temu propasti i neuspjeha, ovoga puta u formi kratkih tekstova sada već legendarnog bloga „Failed Architecture“.

Otvarajući nove poglede na izgrađeno okruženje, Failed Architecture (FA) nastoji povezati arhitekturu sa stvarnim svijetom te nastoji istražiti značenje arhitekture u suvremenom društvu. FA pruža inkluzivnu platformu za kritički urbani diskurs, potaknut nekonvencionalnim narativima i međunarodnom mrežom suradnika. 

Arhitektura i dalje propada jer smo zapeli u globalnom ekonomskom sustavu koji stavlja profit iznad svega ostalog, reproducirajući društvene i političke uvjete koji potkopavaju ljudsku kontrolu nad svojim izgrađenim okolišem. U međuvremenu, arhitektonski mediji svode oblikovanje društva tek na spektakularnu sliku. Kao rezultat toga, javnosti preostaje samo plitko razumijevanje što arhitektura jest i što ona može biti.

Failed Architecture izaziva dominantne prostorne trendove i istražuje alternativne stvarnosti, posežući daleko izvan znanja i mreže arhitektonske zajednice, uvijek ostajući predan ideji da se arhitektura tiče socijalne i klimatske pravde, pop kulture i supkulture, reprezentacije i mašte, i svega onoga što se događa nakon izgradnje zgrade.

 

NEKOLIKO PREDLOŽENIH TEKSTOVA MOŽETE NAĆI NA IDUĆIM POVEZNICAMA:

 

OMA Uses Brutalist Aesthetics to “Greywash” the Luxury High Rise

 

Architects Declare a Climate Emergency But Can They Avoid Real Estate’s Greenwashing Tendencies?

 

Maybe Modern Ruins Are Just the Kind of Failure We Need

 

Uz predložene tekstove, svakako se potiče doprinos u vidu osobnog odabira materijala vezanih za temu, koje možete ponijeti sa sobom na bookclub i time proširiti raspravu. Prethodno čitanje tekstova nije nužan preduvjet za dolazak i sudjelovanje, ali je poželjno.

Smisao je bookcluba razvoj diskursa i poticanje rasprave o bitnim globalnim i lokalnim temama arhitektonske struke i prostornih praksi u širem smislu.

 

Vidimo se u četvrtak 9.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a!

Ostalo

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Filip Pračić i Mauro Sirotnjak

02/08/2022
U četvrtoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Maura Sirotnjaka, arhitekta, aktivista, člana Nove Ljevice i vijećnika aktualnog saziva Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Marin Duić i Jana Horvat

26/07/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Janu Horvat, arhitekticu i istraživačicu, asistenticu na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Natječaj

Competition for the selection of ideal urban-architectural solution for city district J 14 Rasаdnik Skopje

26/07/2022
DAZ
The contracting authority, Municipality of Kisela Voda – Skopje is in a need of an open competition solution for a conceptual design of the city quarter J14 - Rasadnik, Skopje.

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Tea Truta i dr.sc. Tamara Bjažić Klarin

19/07/2022
U drugoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo dr.sc. Tamaru Bjažić Klarin, povjesničarku i arhitekticu, višu znanstvenu suradnicu na Institutu za povijest umjetnosti.

ArhiBau2022

Arhibau.hr 2021 - brošura

19/07/2022
DAZ
Prvi međunarodni sajam ArhiBau.hr, koji je uz prateću stručnu konferenciju, okupio sve relevantne dionike građevinskog sektora, održan je u Areni Zagreb od 7. do 9. listopada 2021. Predstavljamo vam brošuru sajma i konferencije koju možete pregledati online.

Tribina

Pravo na grad: Priuštivo stanovanje i prostorno planiranje

18/07/2022
DAZ
Pravo na grad vas poziva na prvu od serija tribina na temu planiranja grada i njegovih stambenih politika. Na prvoj tribini razgovarat ćemo s Nikšom Božićem i Antunom Sevšekom.

Najava

PODCAST "Prednji plan" - Luka Krstulović i Ivan Križić

08/07/2022
Filip Pračić
Idući utorak (12.7.2022.) očekuje vas online nova epizoda podcasta Prednji plan! Voditelj Luka Krstulović i arhitekt Ivan Križić razgovarali su o ulozi arhitekata u društvu te analizirali trenutno stanje struke.

Ljetna škola

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

04/07/2022
DAZ
Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se i ove godine od 6. do 14. kolovoza 2022.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.