Predstavljamo projekt

Dječji vrtić Vrbani

Autor/izvor: DAZ 25/02/2021

Dječji vrtić Vrbani II pobjednički je rad s javnog arhitektonskog natječaja kojeg je proveo DAZ 2005. godine, a sagrađen je 15 godina kasnije na parceli unutar zagrebačkog stambenog naselja Vrbani. 

Vrtić je s tri strane okružen visokim višestambenim zgradama, dok se na sjeveroistoku parcele nalazi potok Vrapčak. Usred gusto i visinski naglašenog okruženja, zgrada vrtića je postavljena na sjeverozapadni rub parcele pravokutnog oblika, oslobađajući tako čitav južni i istočni dio terena za otvorene sadržaje za boravak, igru djecu i zelenilo. Dispozicija vrtića projektirana je kao prizemni objekt u dva trakta, ostvarujući na taj način najoptimalniju funkcionalnu organizaciju, omogućujući djeci direktan kontakt s prirodom i vanjskim igralištima te istovremeno izbjegavajući arhitektonske barijere prevelikih visinski razlika i otežanog pristupa osobama s teškoćama u kretanju. 
Uzduž čitave jugoistočne strane objekta proteže se 12 jedinica za jasličku i vrtićku djecu. Dimenzijski su prostorije istih modula no za potrebe formiranja većih skupina postoji mogućnost spajanja susjednih jedinica koje su odijeljene pomičnim panelima. Interijerska povezanost svih jedinica ostvarena je longitudinalnim hodnikom – centralnom zonom vrtića koja, osim same funkcije komunikacije, svojim presjekom i velikim uzdužnim prozorskim nadsvjetlom omogućava idealno osvjetljenje prostora, a svojom prostranošću osigurava prostor za igru, boravak i edukaciju djece u zatvorenom, osobito kada vremenske prilike ne dozvoljavaju izlazak na otvorene prostore. Ovaj prostrani multifunkcionalni hodnik tangira i atrij, koji služi kao natkriti i otvoreni prostor za boravak djece najmlađeg uzrasta, osiguravajući blizinu osoblja i lakšu kontrolu nad jasličkom djecom. Eksterijerski kontrapunkt unutrašnjem hodniku jest natkrita pergola postavljena uz fasadu uzduž svih jedinica vrtića, stvarajući zaštićeni natkriveni prostor, kao filter zonu između potpuno zatvorenih i potpuno otvorenih prostora.  U centralnom dijelu vrtića, uz spomenuti prostrani hodnik, smješten je i prostor više namjena – PVN, koji se izoliranjem ili otvaranjem, ovisno o potrebi, može koristiti za edukacijske svrhe te zabavni program ustanove (predstave, aktivnosti, vježbanja, druženja s roditeljima…). Uz ulični sjeverozapadni dio zgrade vrtića nalaze se ulazi, administrativne prostorije, uprava vrtića, kuhinja te prateći gospodarski prostori. 
Snažno zelena boja dominira eksterijerom zgrade vrtića - trima pročeljima i limenim krovom, naglašavajući namjenu edukacijske ustanove koja se žarkim bojama razlikuje od isključivo stambenog susjedstva. Koloristički akcenti se u objektu nastavljaju žarko žutim stupovima i gredama vanjske pergole te žutom signalistikom u hodniku, zeleno-žuto-crvenim mobilijarom u interijeru te narančastim pločicama na zidovima sanitarija vrtićkih jedinica. Kao vizualni kontrast vanjskoj pojavnosti zelene zgrade unutarnji atrij je u cijelosti izveden u komplementarnoj crvenoj boji. 
 
Nosiva konstrukcija zgrade vrtića su armiranobetonski zidovi i pune stropne ploče, dok je žuta nadstrešnica izvedena kao čelični okvir sa staklenim pokrovom. Vrtić je projektiran kao niskoenergetska zgrada, zahvaljujući povećanim debljinama toplinske izolacije, sustavu prisilne ventilacije s povratom topline te južnoj orijentaciji, koja omogućava iskorištavanje pasivnih solarnih dobitaka. Posebna pažnja pri projektiranju također je posvećena odabiru pomičnih elemenata; horizontalnih brisoleja, žaluzina i blackout zastora, za zaštitu od pregrijavanja ljeti. Termotehnički sustavi zgrade vrtića bazirani su na obnovljivim izvorima energije - dizalicama topline i solarnim panelima uz potporu plinskih kondenzacijskih kotlova. Ovako postavljeni energetski koncept vrtića ispunjava današnje energetske zahtjeve za zgrade gotovo nulte energije. 
 
Naziv djela: Dječji vrtić Vrbani II
 
Autori:
Marin Binički, Marko Salopek i Siniša Blaženka
 
Projektni tim:
Marin Binički, Marko Salopek, Siniša Blaženka, Vlasta Binički K.A.T. doo
 
Investitor: Grad Zagreb 
 
Izvođač: AB gradnja 
 
Suradnici:
Darko Žerjav ELAG - elektroinstalacije, Marko Bajič Alarm automatika - tehnička zaštita, Nikola Zadravec Eco Plan - Strojarske instalacije, Martina Gajdek FLAMIT - zaštita od požara, zaštita na radu, Ivanka Mlinarić krajobrazno uređenje, Robert Gojani ROBUR - promet, Miroslav Sokolaj GEO 88 - geodetski projekt, Ivan Matković Institut Građevinarstva Hrvatske - geotehnički elaborat 
 
Program / vrsta: Odgoj i obrazovanje
 
Lokacija: Zagreb 10000 Vrbani 29 45.793947, 15.914936
 
Godina početka projektiranja: 2005.
Godina početka gradnje: 2019
Godina dovršetka gradnje: 2020
Površina obuhvata: 6133.6 m2 m2
Ukupna tlocrtna površina: 2176,59 m2 m2
Ukupna vrijednost investicije bez PDV-a: 28 mil kn
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Pavle Čondrić
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
 
 
 
 
 
 
Natječaj Dječji vrtić Vrbani u Zagrebu provelo je Društvo arhitekata Zagreba 2005. godine, a naručitelj je bio  Grad Zagreb - Gradsko poglavarstvo. Ocjenjivački sud koji je djelovao je u sastavu: GORDANA BUTKOVIĆ, dipl.ing.arh. (predsjednik), BORIS DUPLANČIĆ dipl.ing.arh. (dopredsjednik), ANČICA KAČIĆ, dipl.ing.arh, VANJA RISTER, dipl.ing.arh, MIA ROTH ČERINA, dipl.ing.arh. i VANJA BIŠČANIĆ, dipl.ing.arh. (zamjenik člana) – donio je jednoglasno odluku da se 1. Nagrada dodijeli  autorskom trojcu Binički - Blaženka - Salopek. U obrazloženju uz dodijeljenu nagradu navodi se:
 
Vrtić je jednovolumenska prizemna građevina pozicionirana na građevnoj čestici tako da osigurava povoljan odnos izgrađenih i neizgrađenih površina čime omogućuje dostatan prostor i kvalitetnu organizaciju vanjskih igrališta. Parkiralište nije organizirano na građevnoj čestici.
Prostorne cjeline dječjeg vrtića logično su raščlanjene. Prostorna organizacija omogućuje neometano funkcioniranje svih prostornih cjelina vrtića. Prošireni središnji prostor (na kojeg su usmjereni svi sadržaji) obogaćuje socijalizaciju i edukaciju. Izoliranje PVN-a omogućuje organizaciju aktivnosti bez ometanja susjednih prostornih cjelina. Dnevni boravci vrtićkih jedinica imaju mogućnost vizualnog povezivanja preko prostora dječjih sanitarija. Koncept je racionalan i funkcionalno opravdan, a u oblikovanju je doveden do znaka.
Organizacijom vrtića kao jednokatne prizemne građevine ostvareno jednostavno, racionalno, funkcionalno i ekonomično rješenje.
 
PREPORUKE OCJENJIVAČKOGA SUDA ZA RAZRADU PRVONAGRAĐENOG RADA
Organizirati parkiralište na građevnoj čestici vrtića s 12 parkirališnih mjesta za djelatnike, objediniti ulaze i povećati gospodarstvo. Preispitati rješenje krovnih ploha.
 
Natječajni rad:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detalje natječaja kao i ostale nagrađene radove možete provjeriti na stranici natječaja.

 

Ostalo

Sekundarno gradsko središte Rujevica u Rijeci

20/10/2021
DAZ
GRAD RIJEKA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA RIJEKA provodi NATJEČAJ ZA IZRADU URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA SEKUNDARNOG GRADSKOG SREDIŠTA RUJEVICA U RIJECI.

Izjava HAZU o prijetnji sraza turizma i hrvatskog prostora

20/10/2021
DAZ
Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na prijedlog Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU,  jednoglasno je prihvatilo Izjavu o prijetnji sraza turizma i hrvatskog prostora koju prenosimo u cijelosti.

Odrastanje uz arhitekturu: Dječji vrtići i škole u 21 ST.

15/10/2021
DAZ
U utorak, 19. listopada 2021. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Odrastanje uz arhitekturu: dječji vrtići i škole u 21. stoljeću.

EUROPAN U HRVATSKOJ Provođenje međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja

13/10/2021
DAZ
U Kneževoj palači u Zadru će se u petak, 15. listopada 2021. u 12,00 h, otvoriti izložba koja daje prikaz trideset godina rada Europana Hrvatska na provedbi međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja. Poseban je naglasak na rezultate natječajnog ciklusa Europan 15 provedenog 2020. godine na lokaciji naselja Ždrijac u Ninu.

Održan je prvi međunarodni sajam i konferencija ArhiBau

13/10/2021
DAZ
Od četvrtka, 7. listopada, do subote, 9. listopada 2021. u Areni Zagreb održan je prvi međunarodni sajam ArhiBau.hr, koji je uz prateću stručnu konferenciju, okupio sve relevantne dionike građevinskog sektora.

Poslijediplomski specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

11/10/2021
DAZ
NATJEČAJ za upis II. generacije studenata na Poslijediplomski specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2021./22.

Otvoren je ArhiBau 2021

08/10/2021
DAZ
U zagrebačkoj Areni otvoren je regionalni sajam kulture građenja i održivog razvoja te prateća stručna konferencija, koji traju do subote, 9. listopada u 19 sati. 

Novi uspjeh hrvatske arhitekture: Ivančan i Rogina u tokijskom finalu

04/10/2021
kresimir rogina, bernarda ivancan, tokyo
Storiescapes Bernarde Ivančan i Krešimira Rogine ušao među sedam finalista na natječaju Interpathetic Space u Tokiju.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: