Predstavljamo projekt

Dječji vrtić Vrbani

Autor/izvor: DAZ 25/02/2021

Dječji vrtić Vrbani II pobjednički je rad s javnog arhitektonskog natječaja kojeg je proveo DAZ 2005. godine, a sagrađen je 15 godina kasnije na parceli unutar zagrebačkog stambenog naselja Vrbani. 

Vrtić je s tri strane okružen visokim višestambenim zgradama, dok se na sjeveroistoku parcele nalazi potok Vrapčak. Usred gusto i visinski naglašenog okruženja, zgrada vrtića je postavljena na sjeverozapadni rub parcele pravokutnog oblika, oslobađajući tako čitav južni i istočni dio terena za otvorene sadržaje za boravak, igru djecu i zelenilo. Dispozicija vrtića projektirana je kao prizemni objekt u dva trakta, ostvarujući na taj način najoptimalniju funkcionalnu organizaciju, omogućujući djeci direktan kontakt s prirodom i vanjskim igralištima te istovremeno izbjegavajući arhitektonske barijere prevelikih visinski razlika i otežanog pristupa osobama s teškoćama u kretanju. 
Uzduž čitave jugoistočne strane objekta proteže se 12 jedinica za jasličku i vrtićku djecu. Dimenzijski su prostorije istih modula no za potrebe formiranja većih skupina postoji mogućnost spajanja susjednih jedinica koje su odijeljene pomičnim panelima. Interijerska povezanost svih jedinica ostvarena je longitudinalnim hodnikom – centralnom zonom vrtića koja, osim same funkcije komunikacije, svojim presjekom i velikim uzdužnim prozorskim nadsvjetlom omogućava idealno osvjetljenje prostora, a svojom prostranošću osigurava prostor za igru, boravak i edukaciju djece u zatvorenom, osobito kada vremenske prilike ne dozvoljavaju izlazak na otvorene prostore. Ovaj prostrani multifunkcionalni hodnik tangira i atrij, koji služi kao natkriti i otvoreni prostor za boravak djece najmlađeg uzrasta, osiguravajući blizinu osoblja i lakšu kontrolu nad jasličkom djecom. Eksterijerski kontrapunkt unutrašnjem hodniku jest natkrita pergola postavljena uz fasadu uzduž svih jedinica vrtića, stvarajući zaštićeni natkriveni prostor, kao filter zonu između potpuno zatvorenih i potpuno otvorenih prostora.  U centralnom dijelu vrtića, uz spomenuti prostrani hodnik, smješten je i prostor više namjena – PVN, koji se izoliranjem ili otvaranjem, ovisno o potrebi, može koristiti za edukacijske svrhe te zabavni program ustanove (predstave, aktivnosti, vježbanja, druženja s roditeljima…). Uz ulični sjeverozapadni dio zgrade vrtića nalaze se ulazi, administrativne prostorije, uprava vrtića, kuhinja te prateći gospodarski prostori. 
Snažno zelena boja dominira eksterijerom zgrade vrtića - trima pročeljima i limenim krovom, naglašavajući namjenu edukacijske ustanove koja se žarkim bojama razlikuje od isključivo stambenog susjedstva. Koloristički akcenti se u objektu nastavljaju žarko žutim stupovima i gredama vanjske pergole te žutom signalistikom u hodniku, zeleno-žuto-crvenim mobilijarom u interijeru te narančastim pločicama na zidovima sanitarija vrtićkih jedinica. Kao vizualni kontrast vanjskoj pojavnosti zelene zgrade unutarnji atrij je u cijelosti izveden u komplementarnoj crvenoj boji. 
 
Nosiva konstrukcija zgrade vrtića su armiranobetonski zidovi i pune stropne ploče, dok je žuta nadstrešnica izvedena kao čelični okvir sa staklenim pokrovom. Vrtić je projektiran kao niskoenergetska zgrada, zahvaljujući povećanim debljinama toplinske izolacije, sustavu prisilne ventilacije s povratom topline te južnoj orijentaciji, koja omogućava iskorištavanje pasivnih solarnih dobitaka. Posebna pažnja pri projektiranju također je posvećena odabiru pomičnih elemenata; horizontalnih brisoleja, žaluzina i blackout zastora, za zaštitu od pregrijavanja ljeti. Termotehnički sustavi zgrade vrtića bazirani su na obnovljivim izvorima energije - dizalicama topline i solarnim panelima uz potporu plinskih kondenzacijskih kotlova. Ovako postavljeni energetski koncept vrtića ispunjava današnje energetske zahtjeve za zgrade gotovo nulte energije. 
 
Naziv djela: Dječji vrtić Vrbani II
 
Autori:
Marin Binički, Marko Salopek i Siniša Blaženka
 
Projektni tim:
Marin Binički, Marko Salopek, Siniša Blaženka, Vlasta Binički K.A.T. doo
 
Investitor: Grad Zagreb 
 
Izvođač: AB gradnja 
 
Suradnici:
Darko Žerjav ELAG - elektroinstalacije, Marko Bajič Alarm automatika - tehnička zaštita, Nikola Zadravec Eco Plan - Strojarske instalacije, Martina Gajdek FLAMIT - zaštita od požara, zaštita na radu, Ivanka Mlinarić krajobrazno uređenje, Robert Gojani ROBUR - promet, Miroslav Sokolaj GEO 88 - geodetski projekt, Ivan Matković Institut Građevinarstva Hrvatske - geotehnički elaborat 
 
Program / vrsta: Odgoj i obrazovanje
 
Lokacija: Zagreb 10000 Vrbani 29 45.793947, 15.914936
 
Godina početka projektiranja: 2005.
Godina početka gradnje: 2019
Godina dovršetka gradnje: 2020
Površina obuhvata: 6133.6 m2 m2
Ukupna tlocrtna površina: 2176,59 m2 m2
Ukupna vrijednost investicije bez PDV-a: 28 mil kn
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Pavle Čondrić
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
Foto: Bosnic+Dorotic
 
 
 
 
 
 
 
Natječaj Dječji vrtić Vrbani u Zagrebu provelo je Društvo arhitekata Zagreba 2005. godine, a naručitelj je bio  Grad Zagreb - Gradsko poglavarstvo. Ocjenjivački sud koji je djelovao je u sastavu: GORDANA BUTKOVIĆ, dipl.ing.arh. (predsjednik), BORIS DUPLANČIĆ dipl.ing.arh. (dopredsjednik), ANČICA KAČIĆ, dipl.ing.arh, VANJA RISTER, dipl.ing.arh, MIA ROTH ČERINA, dipl.ing.arh. i VANJA BIŠČANIĆ, dipl.ing.arh. (zamjenik člana) – donio je jednoglasno odluku da se 1. Nagrada dodijeli  autorskom trojcu Binički - Blaženka - Salopek. U obrazloženju uz dodijeljenu nagradu navodi se:
 
Vrtić je jednovolumenska prizemna građevina pozicionirana na građevnoj čestici tako da osigurava povoljan odnos izgrađenih i neizgrađenih površina čime omogućuje dostatan prostor i kvalitetnu organizaciju vanjskih igrališta. Parkiralište nije organizirano na građevnoj čestici.
Prostorne cjeline dječjeg vrtića logično su raščlanjene. Prostorna organizacija omogućuje neometano funkcioniranje svih prostornih cjelina vrtića. Prošireni središnji prostor (na kojeg su usmjereni svi sadržaji) obogaćuje socijalizaciju i edukaciju. Izoliranje PVN-a omogućuje organizaciju aktivnosti bez ometanja susjednih prostornih cjelina. Dnevni boravci vrtićkih jedinica imaju mogućnost vizualnog povezivanja preko prostora dječjih sanitarija. Koncept je racionalan i funkcionalno opravdan, a u oblikovanju je doveden do znaka.
Organizacijom vrtića kao jednokatne prizemne građevine ostvareno jednostavno, racionalno, funkcionalno i ekonomično rješenje.
 
PREPORUKE OCJENJIVAČKOGA SUDA ZA RAZRADU PRVONAGRAĐENOG RADA
Organizirati parkiralište na građevnoj čestici vrtića s 12 parkirališnih mjesta za djelatnike, objediniti ulaze i povećati gospodarstvo. Preispitati rješenje krovnih ploha.
 
Natječajni rad:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detalje natječaja kao i ostale nagrađene radove možete provjeriti na stranici natječaja.

 

Ostalo

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.