Nagrade Grada Zagreba

Dodijeljene Nagrade Grada Zagreba

Autor/izvor: DAZ 01/06/2024

U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Ove nagrade dodjeljuju se kao javno priznanje za izvanredne uspjehe, postignuća i zasluge u radu.

 

U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Ove nagrade dodjeljuju se kao javno priznanje za izvanredne uspjehe, postignuća i zasluge u radu.

Među ovogodišnjim dobitnicima su Saša Ban, magistar filmske i TV režije; redatelj, dr. sc. Maroje Mrduljaš, dipl. ing. arhitekture, docent na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; Nevenka Sablić, scenaristica i producentica – autori dokumentarnog serijala Betonski spavači; te  prof. emer. dr. sc. Tihomir Jukić.

U obrazloženju žirija stoji da su Betonski spavači dokumentirali arhitektonska obilježja iznimnih, danas zapuštenih sustava u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, ali i educirali javnost o važnosti očuvanja ovih struktura za buduće generacije.

Dokumentarni serijal Betonski spavači ranije ove godine dobio je Medalju za doprinos kulturi građenja, godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata, na ovogodišnjim Danima arhitekata održanima u Puli. Također, Betonski spavači nominirani su za nagradu Viktor Kovačić Udruženja Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2023. godinu te su već dobili nagradu Neven Šegvić za kritičku, teorijsku i publicističku djelatonst za drugu sezonu.

Dobitnik Nagrade Grada Zagreba, prof. emer. dr. sc. Tihomir Jukić, jedan je od najangažiranijih i najcjenjenijih hrvatskih urbanista. Njegovo dugogodišnje bavljenje urbanim preobrazbama i transformacijom gradova, kao i sva provedena istraživanja na tu temu, potaknuli su zalaganje za pokretanje cjelovitog interdisciplinarnog pristupu URBANE OBNOVE Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba. Jedan od rezultata tog zalaganja je i publikacija „URBANA OBNOVA - Urbana regeneracija Donjega grada, Gornjega grada i Kaptola / Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba“,  koju je izradio s kolegicama s Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu, približavajući proces cjelovite urbane obnove povijesnog gradskoga središta svim strukama.

Profesor emeritus dr. sc. Tihomir Jukić ranije ove godine dobio je Medalju za planiranje prostora, godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata. Na početku ovog mjeseca, u sklopu obilježavanja sedam desetljeća arhitekata na Trgu, radi iznimnog doprinosa Društvu i arhitekturi u Hrvatskoj, proglašen je počasnim članom Društva arhitekata Zagreba. Čestitamo, Profesore!

 

Ostalo

GUP

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba

27/06/2024
DAZ/GZ

GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, EKOLOŠKU ODRŽIVOST I STRATEGIJSKO PLANIRANJE objavljuje JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA GENERALNOGA URBANISTIČKOG PLANA GRADA ZAGREBA u vremenu od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

Skupština

Poziv na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

20/06/2024
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju po odluci Upravnog odbora sazivam u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Javna plastika na pet rotora u Varaždinu

20/06/2024
DAZ/DAV

GRAD VARAŽDIN raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDINA provodi javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, prvog stupnja složenosti za realizaciju LIKOVNI I URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKO – KRAJOBRAZNI NATJEČAJ za izradu idejnog rješenja JAVNA PLASTIKA NA PET ROTORA U VARAŽDINU.

Obavijest članovima

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

20/06/2024
DAZ/GSSA

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 29. srpnja do 6. kolovoza 2024.

Natječaj

Dječji vrtić Sloboština

20/06/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA SLOBOŠTINA U ZAGREBU.

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.