Seminar

Europski sustavi prostornog planiranja

Autor/izvor: DAZ 24/05/2021

Odbor za urbanizam Hrvatske komore arhitekata u suradnji s Hrvatskom udrugom urbanista organizira mrežni seminar Europski sustavi prostornog planiranja (European Systems of Spatial Planning) u četvrtak i petak, 27. i 28. svibnja 2021. s početkom u 10 sati putem platforme Zoom.

Cilj mrežnog seminara je stručna diskusija temeljena na uvidu u različite sustave prostornog planiranja u europskim zemljama. Predstavit će se tipovi prostornih i urbanističkih planova, procedure njihove izrade i usvajanja, standardi i metodologije izrade te sastavi stručnih timova koji sudjeluju u izradi planova. Usporedbom sustava planiranja u Austriji, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Češkoj, Sloveniji, Latviji, Crnoj Gori i Hrvatskoj dat će se doprinos stručnoj raspravi o reformi sustava prostornog planiranja u Hrvatskoj.
 
Zakonom o prostornom uređenju koji je stupio na snagu 2014. godine pokrenuta je reforma sustava prostornog planiranja u Hrvatskoj. Ukinuta je podjela na strateške i provedbene tipove prostornih planova, najavljeni su novi tipovi prostornih i urbanističkih planova te je najavljeno uvođenje novih standarda izrade prostornih planova.  Trebalo je to dovesti do veće učinkovitosti u planiranju te omogućiti izradu prostornih planova nove generacije.
 
Međutim, šest godina od donošenja zakona novi sustav nije zaživio. Hrvatski sustav prostornog planiranja obilježen je i dalje planovima koji su stari prosječno oko dva desetljeća, bazirani na još starijim stručnim podlogama na kojima se temelje njihova planska rješenja. Osjeća se nužnost za izradom potpuno nove generacije prostornih planova koja bi odgovarala današnjem društvenom trenutku i novim razvojnim projekcijama za sljedeće plansko razdoblje. Stručna javnost kontinuirano upozorava i na potrebu uvođenja novih tipova planova (osobito najniže provedbene razine) kao i na potrebu uvođenja učinkovitih sustava provedbe planova i uređenja zemljišta.
 
U svjetlu najavljenih izmjena zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja (najavljenih za treće tromjesečje ove godine) ova stručna rasprava bit će prilika za učenje, razmjenu iskustava i promišljanje budućih koraka u osmišljavanju reforme sustava prostornog uređenja u Hrvatskoj.
Mrežni seminar će se održati u dva dana, u četvrtak i petak, 27. i 28. svibnja, u slobodnom formatu otvorenom za raspravu i dijalog. Svaki dan će započeti s nekoliko kratkih prezentacija pozvanih sudionika nakon čega će uslijediti rasprava. Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje.
 
Izlaganja i rasprave bit će na engleskom jeziku.
Predviđeno trajanje skupa je po 3 sata svaki dan.
Točan program skupa i link za sudjelovanje pronađite na www.hka.hr

Ostalo

Logorun - otočke taktike

14/09/2021
DAZ

Arhitektonski ured Prostorne taktike d.o.o. u suradnji sa općinom Tribunj organiziraju višednevni seminar pod nazivom "Logorun – otočke taktike" koji će se održati na otoku Logorunu i u prostorima društvenog centra Tribunj od 16. do 19. rujna 2021.
 

ArhiBau - najveći sajam graditeljstva u regiji u listopadu u Areni Zagreb

10/09/2021
DAZ
Od 7. do 9. listopada održat će se Arhibau, prvi regionalni sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanju standarda stanovanja i obnovi potresom pogođenih područja. Osnovna je tema konferencije bazirana na inicijativi Europske Komisije - Novi europski Bauhaus - čiji je ambiciozan cilj provedba Europskog zelenog plana.

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gosp. Andreju Plenkoviću

10/09/2021
Reakcija strukovnih organizacija na izjave državnog tajnika Željka Uhlira.

„Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi” autora prof. dr. sc. Zlatka Karača

08/09/2021
DAZ
HRVATSKO-IZRAELSKO DRUŠTVO ima čast i zadovoljstvo pozvati vas na promociju monografije „Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi” autora prof. dr. sc. Zlatka Karača izdane u sunakladi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS.

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma: Ping – Repozitorij budućnosti

06/09/2021
DAZ/UHA
Pozivamo autorice i autore na prijavu projekata – bez obzira na svrhu, mjerilo i vrijeme nastanka, a posebno se potiču prijave novih radova nadahnutih temom Salona.

"Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata" u Narodnom muzeju Zadar - Kneževa palača

02/09/2021
DAZ
Otvorenje izložbe i obilazak izložbe s autoricama održat će se u utorak, 7. rujna 2021. u 12.00 sati. Izložba će biti otvorena do 1. listopada 2021. 

Ante Rožić (1934 – 2021)

16/08/2021
DaZ/UHA
U tuzi javljamo da je arhitekt i urbanist Ante Rožić, dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo, preminuo u subotu, 14. kolovoza 2021., u Zagrebu. Oproštaj od uvaženog kolege bit će u krugu obitelji.

Arhitekt Željko Kovačić, 1951.-2021.

15/08/2021
DAZ
Arhitekt Željko Kovačić napustio nas je 13. kolovoza 2021. godine. Ispraćaj je na Krematoriju u utorak 17. kolovoza 2021. godine u 14,40 sati.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: