reakcija

Javna nabava za terminal luke Split - Reakcija DAS-a

Autor/izvor: DAZ/DAS 16/10/2018

Reakcija Društva arhitekata Splita na otvoreni postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog međunarodnog terminala u Bazenu Gradska luka u Splitu

Arhitektonska i urbanistička kvaliteta nekog grada je ono što ga čini posebnim i ugodnim za njegove građane i posjetitelje. Hrvatska (a posebno grad Split) ima dugotrajnu i bogatu povijest kreiranja arhitektonske izvrsnosti, bez obzira na neka razdoblja kad je taj stručni kriterij značajno snižen i kad su se događale negativne intervencije u prostoru.

Javna nabava je zakonski alat koji je zamišljen da omogući transparentnost i slobodno tržišno nadmetanje, ali je zapravo kolateralno i veliki udarac na sve vidove kreativne izvrsnosti, među njima i arhitekture. Tome se parcijalno doskočilo omogućavanjem provedbe otvorenih i javnih arhitektonskih natječaja, iako oni, nažalost, često nisu obvezni, pa ostaju kao izbor odgovornim lokalnim samoupravama ili poduzećima. Nažalost, u ovom slučaju se pokazalo da senzibilitet za prostor nije postojao i da je rukovodstvo Lučke uprave Split odabralo prosti izbor po ekonomski najpovoljnijoj ponudi, a ne prostornoj i arhitektonskoj kvaliteti.

To što se nešto zakonski može provući, ne znači da je legitimno, dapače, u ovom slučaju se još jednom radi o nepoznavanju vrijednosti vizura i prostora vlastitog grada. Kao što iz DAS-a stalno ponavljamo - za javne objekte koji su značajni orijentir u gradu, posebno ako se radi o objektima koji su značajan faktor u vizuri grada, otvoreni i javni arhitektonski natječaj je CIVILIZACIJSKI STANDARD.

Kod pitanja međunarodnog putničkog terminala u splitskoj trajektnoj luci, moramo biti svjesni da se radi o jako osjetljivoj i jako važnoj građevini – osim njene funkcionalne i simboličke važnosti, ona će biti ključna i u glavnoj, svjetski prepoznatljivoj vizuri grada Splita. Također, u opsegu zahvata se nalazi i rekonstrukcija postojeće građevine Dalmacijavina, koja je pod zaštitom, čime zahvat postaje još delikatniji. Zbog svega toga je društveno nedopustivo da se natječaj za obuhvat takve važnosti provodi po kriteriju ekonomski povoljnije ponude (i to za projektnu dokumentaciju koja je zanemarivi trošak prema cijeni cjelokupne investicije i važnosti takve intervencije u prostoru).Ukratko, minimum društvene odgovornosti i obazrivosti prema vrijednom splitskom prostoru nalaže da se provede javni arhitektonski natječaj.

Ovo je još specifičniji slučaj jer se radi o jako osjetljivoj zoni istočne obale, koja ni dan danas nije definirana, a strateška je lokacija za grad Split. Točkaste i površne intervencije na navedenom području potencijalno zatvaraju vrata nekom dugoročnijem planiranju i razvoju. 

Je li napokon vrijeme za odgovorno ponašanje svih javnih aktera koji djeluju u prostora grada Splita? Najveći problem ovakvih situacija nije (samo) što će kvaliteta samog objekta biti manja, već što pokazuje da donosioci odluka uopće ne percipiraju kvalitetu nekog prostora ili objekta kao važnu  stavku. U ovom slučaju, društvena i moralna obveza naručitelja (Lučke uprave Split) je provođenje javnog arhitektonskog natječaja koji bi bio jasna i transparentna deklaracija činjenice da su rukovodeći ljudi svjesni prostora u kojem djeluju i institucije koju predstavljaju – sve manje toga šalje vrlo jasnu poruku o nepoštovanju građana i prostora grada Splita.

U ime Predsjedništva Društva arhitekata Splita,

Predsjednik Dragan Žuvela

Ostalo

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

25/04/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.

Tribina

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

23/04/2024
DAZ/DPUH
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske šestu godinu zaredom organizira jednogodišnji susret u počast likovnoj kritičarki Ružici Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.C., 27. travnja 2018.)

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.