Izložba

Krešimir Rogina - DANAS RIJEČ GOVORI VIŠE OD TISUĆU SLIKA prostorno zvučna instalacija

Autor/izvor: DAZ 04/08/2020

Najnoviji rad Krešimira Rogine izložen u MSU nastavlja se na njegova istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju, objavljena u knjizi R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality 2018. godine.

U prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu može se do 15. rujna doživjeti prostorno zvučna instalacija Danas riječ govori više od tisuću slika Krešimira Rogine koja se sastoji od sedam stubova na elipsoidnoj platformi, gdje svaki izgovara po deset sentenci iz autorove knjige R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality, u različitim razmacima u trajanju od sat vremena, što dovodi do spontanih preklapanja, kakofonije, katkada i tišine. Proces je ilustriran otiskom, gdje je crno zvuk, a bijelo tišina, a knjiga ujedno služi i kao katalog izložbe.
 
"Promišljam svijet oko sebe u traganju za patternom po kojem se odvija, oduvijek, a pogotovo kada su na djelu korjenite promjene.  Tako sam 1990. godine napisao tekst Stvarnost stvarnija od one stvarne, a na Venecijanskom bijenalu 2000. predstavio tzv. Milenijsku žalopojku, da bi 2008. na istom mjestu izašao s Manifestom digitalne kontrarevolucije u arhitekturi.  Nakon višegodišnje akumulacije, na samom zatvaranju posljednjeg Venecijanskog bijenala arhitekture, možda i posljednjeg kakvog smo ga do sada poznavali, predstavio sam knjigu kratkih misli, 69 koana, koja se sve više aktualizira razvitkom globalne situacije.  Njih sada uprostorujem u MSU." objašnjava autor.
 
Suradanja: Hrvoje Petek, oblikovanje zvuka; Damir Žuntar, tehnolog; Siniša Staničić, savjetnik; Bernarda Ivančan + Nenad Jirouš, razrada; Polibox, izvedba; ACO, Conty/Pfleiderer, Kolor klinika, sponzori; Marija Gašparović + Igor Dugandžić, snimanja.
 
 
Krešimir Rogina
• Rođen je u Rijeci 1959.
• Šest je puta nagrađen na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju
• Izlagao je četiri puta na Venecijanskom bijenalu
• U okviru studija Penezić & Rogina arhitekti ostvario je niz javno priznatih projekata i realizacija različitih tipologija
• Aktivan je u polju arhitektonske teorije i kritike te je gostujući predavač na više svjetskih sveučilišta
• Osnivač je i voditelj grožnjanske ljetne škole arhitekture
• Osnivač je i urednik stručne biblioteke Psefizma
• Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
• Recentno se kroz R/IN bavi socijalnim inovacijama i kulturnim turizmom kroz male intervencije s velikim učincima

Ostalo

Spomen soba "Tigrova"

29/09/2020
DAZ
Objavljujemo rezultate Natječaja za izradu idejnog rješenja uređenja, likovnog postava i opremanja Spomen sobe poginulih i nestalih „Tigrova“ u Domovinskom ratu.

Za novi, ljepši Zagreb! – arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941.

23/09/2020
DAZ
Institut za povijest umjetnosti i Galerija Klovićevi dvori pozivaju na predstavljanje knjige Tamare Bjažić Klarin „Za novi, ljepši Zagreb! – arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941.“ (Institut za povijest umjetnosti, 2020.).

Zagreb Masterplan

23/09/2020
DAZ
Trodjelna studija "Zagreb Masterplan", koju su izradili studenti Diplomskog studija arhitekture pri Sveučilištu Bath (UK), ušla je u izbor za studentsku nagradu prestižnog časopisa Architects' Journal!

GREEN BUILDING VIRTUAL STUDY TOUR VIENNA

15/09/2020
DAZ
Online konferencija 24. rujna 2020. godine, od 10:30 do 14:00 sati.

Gradski projekt Trešnjevka

09/09/2020
DAZ
Grad Zagreb i Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada pozivaju na javno predstavljanje prijedloga Programa gradskog projekta i prijedloga Programa javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za prostor središta Trešnjevke

Dizajn pasaž

09/09/2020
DAZ
Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u suradnji s austrijsko-hrvatskom udrugom Nova kultura iz Graza predstavlja izložbu Dizajn pasaž u trajanju od 15. rujna – 2. listopada 2020. Otvorenje izložbe: 15. rujna u 19 sati u Galeriji Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb.

18. Europski tjedan regija i gradova

08/09/2020
DAZ
Virtualna radionica "Co-design for new forms of urban living" održat će se 14. listopada 2020. od 16:30 do 18:00.

Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom – stručni prijedlog dopuna

01/09/2020
DAZ
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Društvo arhitekata Zagreba i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata pozivaju sve klubove zastupnika da predlože i glasanjem podrže amandmane na Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije koji je upućen Saboru na donošenje.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: