Natječaj

Međunarodni, anketni, anonimni i jednostupanjski arhitektonski natječaj Bob i sanjkaška staza na Trebeviću

Autor/izvor: Dani arhitekture Sarajevo 01/03/2018

Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rješenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” - Bob i sanjkašku stazu na Trebeviću

Sarajevo, na mostu ili nad provalijom između zapada i istoka, zanimljivo je mjesto za prepoznavanje sve zatvorenije logike oba svijeta. Mjesto koje još nije do kraja iskontrolirano, u kojem su mogući i drugačiji scenariji. Prostor u kojem možemo zamisliti neke druge budućnosti. Grad koji čeka da iz prave potrebe izraste nova autentična kultura...

Staza za bob i sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984.g. održale u Sarajevu. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koji će i poslije igara privlačiti posjetitelje na planinu. Nakon Olimpijskih igara, staza je korištena za natjecanja u sklopu Svjetskog kupa. Naknadnom podjelom staze na tri dijela, koji se mogu neovisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sanjkanja.

U toku rata 90-tih godina staza se našla na prvoj liniji fronta. Ona je znatno oštećena i ostalo je samo betonsko korito. Gotovo dva desetljeća ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staz - najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografiranja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.

Na taj način, cijeli ovaj prostor postepeno se vraćao u svakodnevni život grada. Ovaj povratak svoj vrhunac očekuje 6. travnja ove godine, na dan grada Sarajeva kada je planirano otvorenje trebevićke žičare koja povezuje centar grada sa neposrednom okolinom staze. Bob staza će se ponovo naći u srcu grada!
Da li možemo zamisliti novi život ove infrastrukture? Koji su novi scenariji aktiviranja ovog prostora?

Natječajnim radom treba predložiti zahvat u prostoru koji bob stazi i planini Trebević nudi novi identitet i nove oblike korištenja, uzimajući u obzir njegovu bogatu prošlost.

Tko može sudjelovati?
Natječaj je međunarodni, anketni, anonimni i jednostupanjski. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Arhitekti, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi su pozvani na učešće.

Koji su to obavezni prilozi projektu?
- Naziv projekta i opis (do 1500 karaktera) .TXT
- Minimalno 3 grafička priloga u .JPG formatu 21x21cm 300dpi (fotomontaža, crteži, kolaži, dijagrami, skice...)
- Animirani .GIF 1000x1000px koji uključuje sve grafičke priloge
- Podaci o autorima (ime i prezime / autorski tim, grad/ država, e-mail, kratka biografija do 500 karaktera).TXT
- Važna napomena: grafički prilozi ne smiju sadržavati imena autora.

Do kada se mogu poslati radovi?
Rok za dostavu radova je 15.04.2018. do 23.59h, na mail: info@daniarhitekture.ba
a rezultati će biti objavljeni 25.04.2018.

Nagrade?
Svi pristigli radovi bit će objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018. Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti osiguran smještaj u Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018. Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada 300 EUR. Odabrani radovi će potencijalno biti prezentirani u javnim medijima i gradskoj upravi.

Najbolje radove će izabrati stručni žiri koji čine: Dinko Peračić (Hrvatska), Marija Simović (Studio Simović, Srbija), Kenan Vatrenjak (Filter arhitektura, BiH,) Katarina Bošnjak (Lift - prostorne inicijative, BiH)
Podloge za natječaj možete preuzeti na linkovima: http://www.daniarhitekture.ba/DA2018_competition.zip  Ako imate dodatna pitanja vezana za  raspis natječaja javite nam se na: info@daniarhitekture.ba
A detaljnije informacije o samom natječaju možete pronaći i na web stranici: http://www.daniarhitekture.ba/DA2018_competition.pdf

Izvor: Dani arhitekture Sarajevo

Ostalo

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.