Izložba

MIRNA UDOVČIĆ: HATCH LEAKS

Autor/izvor: DAZ 29/03/2021

Najavljujemo otvorenje prve ovogodišnje izložbe u galeriji CEKAO, „Hatch Leaks“ arhitektice Mirne Udovčić, koja se otvara u ponedjeljak, 29. ožujka u 19 sati.

Ovom izložbom autorica predstavlja svoje glitch radove, o kojima više možete pročitati u predgovoru izložbe Darka Fritza:
 
Šrafura (eng. hatch) je tehnika crtanja kojom se želi prividnim polutonskim vrijednostima prikazati sjenčanje, a u arhitektonskim nacrtima odnosi se na oznaku materijala. Primjerice, uzorak kosih linija označava beton, ukriženih linija armirani beton, a pravokutnika ciglu.
 
Prije 1980-ih većina CAD (computer-aided design) programa radila je na mainframe računalima ili miniračunalima. Kompanija Autodesk objavila je 1982. godine aplikaciju za crtanje AutoCAD za mikroračunala, koji je još i sada u širokoj upotrebi, no na osobnim računalima. Za razliku od formiranja slike pikselima, ovaj sistem koristi linije, što podsjeća na razliku između tradicionalnih slika i crteža. Digitalne tehnologije su u potpunosti zamijenile ručno crtanje arhitektonskih nacrta, što u svakodnevnoj arhitektonskoj praksi primjenjuje i Mirna Udovčić. Nijedan sistem u praksi nije savršen pa tako ni digitalni. Greške sistema AutoCAD-a autorica je kreativno iskoristila za umjetničku produkciju serije digitalnih ispisa te navodi: "u tom radu postoji kontekst u kojem se čita neki geometrijski red, naslućuju se stupovi s osima, a zatim je sve to relativizirano šrafurama koje žive svoj neki divlji život i opiru se inženjerskom AutoCAD-u. Isto tako, linijski crtež je blizak mom grafičkom senzibilitetu i imam osjećaj da ovaj rad nastavlja kontinuitet mog arhitektonskog crteža."
 
U glitch umjetnosti osnovni su procesi izdvajanje postojeće greške sistema i/ili programiranje parametara greške. Prvi postupak blizak je objet trouvé metodologiji suvremene umjetnosti, a drugi (analognoj i digitalnoj) programiranoj i generativnoj umjetnosti. U ovim radovima prisutna su oba postupka. Greške prikaza (grafičke kartice, printera, ekrana...) su nestalne, pa ih glitch umjetnici hvataju u trenu. Greške korištene u ovoj seriji radova nalaze se u samom digitalnom dokumentu, dok je prikaz naknadno minimalno manipuliran odabirom debljine linije ispisa i veličine slike.
 
Mirna Udovčić rođena je u Zagrebu 1990. godine. Na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu 2015. godine diplomirala je s radom “Revitalizacije Kulturnog centra u Dubravi“, što joj donosi Nagradu mladoj autorici na 53. zagrebačkom salonu arhitekture 2018. godine. Fokus rada je alternativni klimatski kontekst arhitekture. Rad izlaže 2015. godine na Piranskim danima arhitekture. Tijekom i nakon školovanja radi u arhitektonskim uredima te sudjeluje u nagrađivanim arhitektonskim natječajima od kojih se ističe prvonagrađeni rad “Soft Buffers“ (s Irenom Bakić i Ivom Jelinčić) na međunarodnom natječaju Europan 15, 2019. godine. U arhitekturi teži eksperimentu i drugačijem kutu sagledavanja, stoga su novi mediji područje njenog interesa. Zadnje tri godine izlaže arhitektonske glitcheve na Fu:bar Glitch Art Festivalu. S radom “Breathe In, Breathe Out“ sudjeluje i na više online izložbi na temu pandemije. Živi i radi u Zagrebu.
 
Radno vrijeme galerije: ponedjeljak-petak od 9 do 20, subota od 9 do 14.
 
Izložba je otvorena do 21. travnja.
 
Više o Galeriji CEKAO pogledajte ovdje.
 

 

Ostalo

Krajobrazna arhitektica BRANKA ANIČIĆ

07/04/2021
DAZ
Izložba Krajobrazna arhitektica Branka Aničić postavljena je u prostoru Gliptoteke HAZU (dvorana IV), Medvedgradska 2 u Zagrebu kao dio izmještenih aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, uzrokovanih posljedicama nedavnih potresa u Zagrebu. 

Može li se spasiti Trg hrvatskih branitelja u Petrinji?

06/04/2021
DAZ
Već neko vrijeme svjedočimo opustošenom prostoru Trga hrvatskih branitelja u Petrinji, koji je izgubljen štetnim rušenjem  robne kuće Petrinjka, njegove južne prostorne odrednice.

GEBERIT INNOVATION DAYS – Inovativna digitalna interaktivna izložba 7. 4. – 9. 4. 2021.

29/03/2021
DAZ
Geberit Innovation Days nude vam jedinstvenu priliku da iskusite sve novosti u 2021. godini i saznate brojne važne informacije na temu dizajna, funkcionalnosti i tehnologije na hibridnom izložbenom mjestu sajma „House of Geberit” savršeno prilagođenom trenutačnoj situaciji. Sami sastavite svoj individualni program!

ArhiBau 2021: Sajam Kulture građenja i održivog razvoja!

22/03/2021
DAZ
Sajam kulture građenja i održivog razvoja "ArhiBau 2021" održat će se u Areni Zagreb od 10. do 12. lipnja u organizaciji Društva arhitekata Zagreba s temom  "Budućnost nakon kriza temeljena na inicijativi Novog europskog Bauhausa".

Lebbeus Woods: Zagreb free zone revisited

20/03/2021
Od srijede 31. ožujka 2021. godine, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, pogledajte izložbu istaknutog američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa (1940 – 2012)

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

20/03/2021
DAZ/UHA
UHA predstavlja nominacije i dobitnika nagrade za životno djelo.

Preminuo je Marijan Turkulin

18/03/2021
DAZ
S tugom javljamo da nas je u 82. godini života napustio voljeni kolega i uvaženi arhitekt Marijan Turkulin.

Starije Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: