Konferencija

Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive

Autor/izvor: DAZ 24/05/2021

Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira  online znanstveno-stručnu konferenciju u četvrtak, 27. svibnja 2021. s početkom u 10 sati.

 
Sudionike konferencije pozdravit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt.
 
Moderator konferencije bit će predsjednik Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora akademik Branko Kincl.
 
TEMATSKI OKVIR KONFERENCIJE
 
Uvažavajući aktualnost, a u mnogim aspektima i nedorečenost pretpostavki i procesa postpotresne obnove Zagreba koja ovih dana upravo počinje, Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU, koje okuplja brojne eksperte iz različitih struka, smatralo je svojom obavezom pridonijeti tom procesu znanstveno-stručnom obradom ključnih tema važnih za predstojeću obnovu.
 
Za razliku od nekolicine nedavno održanih stručnih skupova i tribina, koji su uglavnom imali ograničen fokus na tehničke, organizacijske aspekte obnove Zagreba, Znanstveno vijeće ovom konferencijom želi ukazati na višeslojnost problema obnove, s naglašenim interdisciplinarnim znanstvenim diskursom u kojemu će svoje prinose izložiti arhitekti (urbanisti, konzervatori, stručnjaci za održivu gradnju i dr.), povjesničari umjetnosti, sociolozi, ekonomisti, građevinari, geodeti, seizmolozi i eksperti drugih komplementarnih struka.
 
Razmotrit će se povijesni i baštinski aspekti zagrebačkog potresa 1880. i 2020., buduće perspektive obnove, iskustva u dosadašnjem urbanističkom planiranju na području povijesnog središta Zagreba i smjernice za buduće postupanje, identitetska pitanja urbaniteta, problemi interpolacija u povijesnom ambijentu, problemi održivosti i sigurnosti rekonstrukcije zgrada, teme konzervatorskih ograničenja i kriterija, odnosno tretmana javnih prostora, sociološki i ekonomski aspekti te demografski procesi unutar povijesnog središta grada.
 
Petnaestak će izlaganja raspoređenih u tematske panele nakon svake cjeline biti popraćeno diskusijama pozvanih stručnjaka, uz mogućnost on line uključivanja zainteresirane javnosti.
Nakon održane konferencije publicirat će se zbornik priopćenja i diskusija, koji će, vjerujemo, biti od koristi stručnjacima uključenima u aktivnosti oko obnove Zagreba.
 

Ostalo

Logorun - otočke taktike

14/09/2021
DAZ

Arhitektonski ured Prostorne taktike d.o.o. u suradnji sa općinom Tribunj organiziraju višednevni seminar pod nazivom "Logorun – otočke taktike" koji će se održati na otoku Logorunu i u prostorima društvenog centra Tribunj od 16. do 19. rujna 2021.
 

ArhiBau - najveći sajam graditeljstva u regiji u listopadu u Areni Zagreb

10/09/2021
DAZ
Od 7. do 9. listopada održat će se Arhibau, prvi regionalni sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanju standarda stanovanja i obnovi potresom pogođenih područja. Osnovna je tema konferencije bazirana na inicijativi Europske Komisije - Novi europski Bauhaus - čiji je ambiciozan cilj provedba Europskog zelenog plana.

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gosp. Andreju Plenkoviću

10/09/2021
Reakcija strukovnih organizacija na izjave državnog tajnika Željka Uhlira.

„Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi” autora prof. dr. sc. Zlatka Karača

08/09/2021
DAZ
HRVATSKO-IZRAELSKO DRUŠTVO ima čast i zadovoljstvo pozvati vas na promociju monografije „Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi” autora prof. dr. sc. Zlatka Karača izdane u sunakladi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS.

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma: Ping – Repozitorij budućnosti

06/09/2021
DAZ/UHA
Pozivamo autorice i autore na prijavu projekata – bez obzira na svrhu, mjerilo i vrijeme nastanka, a posebno se potiču prijave novih radova nadahnutih temom Salona.

"Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata" u Narodnom muzeju Zadar - Kneževa palača

02/09/2021
DAZ
Otvorenje izložbe i obilazak izložbe s autoricama održat će se u utorak, 7. rujna 2021. u 12.00 sati. Izložba će biti otvorena do 1. listopada 2021. 

Ante Rožić (1934 – 2021)

16/08/2021
DaZ/UHA
U tuzi javljamo da je arhitekt i urbanist Ante Rožić, dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo, preminuo u subotu, 14. kolovoza 2021., u Zagrebu. Oproštaj od uvaženog kolege bit će u krugu obitelji.

Arhitekt Željko Kovačić, 1951.-2021.

15/08/2021
DAZ
Arhitekt Željko Kovačić napustio nas je 13. kolovoza 2021. godine. Ispraćaj je na Krematoriju u utorak 17. kolovoza 2021. godine u 14,40 sati.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: