Arhitektonsko naslijeđe

Obnova spomeničke palače Amadeo za Hrvatski prirodoslovni muzej 21.stoljeća

Autor/izvor: DAZ 08/05/2017

Predavanje Obnova spomeničke palače Amadeo za Hrvatski prirodoslovni muzej 21.stoljeća održat će dr.sc. Iva Mihoci i prof. Goran Rako, dip. ing. arh. 

 
Pozivamo Vas na peto predavanje iz XII. ciklusa programa Arhitektura i naslijeđe pod naslovom "OBNOVA SPOMENIČKE PALAČE AMADEO ZA HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ 21.STOLJEĆA". Predavanje će održati  dr.sc. Iva Mihoci  i prof. Goran Rako, dip. ing. arh., u četvrtak, 11. 05. 2017. godine u 18 h, u prostorima Društva arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1.
     
Ciklus predavanja o obnovi i revitalizaciji nasljeđa sredstvima EU fondova bavi se prikazom projekata koje su osmislila i prijavila četiri zagrebačka muzeja: Muzej za umjetnost i obrt, Etnografski, Tehnički i Prirodoslovni muzej. Programi projekata obuhvaćaju vrlo širok raspon aktivnosti dugoročno uvrštenih u planove financiranja sredstvima Grada Zagreba; izvođenje radova obnove zgrada, izrada projektne dokumentacije, projekti novog stalnog postava, uređenje čuvaonica te restauriranje muzejskog materijala.
Za arhitektonsko naslijeđe Zagreba projekti su od iznimnog značaja budući da su muzejske zgrade zaštićena kulturna dobra i nalaze se na istaknutim pozicijama u povijesnoj jezgri Grada Zagreba. Obnovom i revitalizacijom osigurava se afirmacija arhitektonskih i urbanističkih značajki, posjećivanje i interpretacija materijalnih i nematerijalnih vrijednosti ambijenata i arhitekture.  
 
Predavanjem "OBNOVA SPOMENIČKE PALAČE AMADEO ZA HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ 21.STOLJEĆA" završavamo ciklus predavanja o obnovi i revitalizaciji nasljeđa sredstvima EU fondova u kojem su prikazana četiri projekta, koja su osmislila i prijavila četiri zagrebačka muzeja: Muzej za umjetnost i obrt, Etnografski, Tehnički i Prirodoslovni muzej. Programi projekata obuhvaćaju vrlo širok raspon aktivnosti dugoročno uvrštenih u planove financiranja sredstvima Grada Zagreba; izvođenje radova obnove zgrada, izrada projektne dokumentacije, projekti novog stalnog postava, uređenje čuvaonica te restauriranje muzejskog materijala.
Za arhitektonsko naslijeđe Zagreba projekti su od iznimnog značaja budući da su muzejske zgrade zaštićena kulturna dobra i nalaze se na istaknutim pozicijama u povijesnoj jezgri Grada Zagreba. Obnovom i revitalizacijom osigurava se afirmacija arhitektonskih i urbanističkih značajki, posjećivanje i interpretacija materijalnih i nematerijalnih vrijednosti ambijenata i arhitekture.  
 
Dosadašnja predavanja : 
 
23. 03. 2017.
SKRIVENO BLAGO GORNJEGA GRADA - REVITALIZACIJA  PALAČE BABOČAJ - GVOZDANOVIĆ
Katarina Bence, Željko Kovačić, Miroslav Gašparović, Vesna Ledić
 
06. 04. 2017.
OBNOVA PROČELJA ETNOGRAFSKOG MUZEJA – PROJEKT NOVOG POSTAVA
Goranka Horjan, Blanda Matica
 
20. 04. 2017.
OBNOVA TEHNIČKOG MUZEJA I NOVI POSTAV
Markita Franulić, dr.sc. Vlatka Rajčić
 
 
OBNOVA SPOMENIČKE PALAČE AMADEO ZA HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ 21.STOLJEĆA
dr. sc. Iva Mihoci i prof. Goran Rako 
 
Palaču Amadeo “kuću s plesnom dvoranom” podigao je grof Antun Pejačević 1796. u Demetrovoj ulici na gornjogradskom bedemu. Od 1797. Tu su se održavale kazališne predstave, a prvo gradsko kazalište, kao “Amadeov teatar” nalazilo se u palači od 1807-34. godine. U palaču je 1869 preseljena prirodoslovna zbirka i muzejska knjižnica Narodnog muzeja. Narodni muzej, hrvatski nacionalni muzej, utemeljen je 1846. u Zagrebu, u sklopu hrvatskoga narodnoga preporoda, na poticaj zagrebačke Čitaonice, Matice Ilirske te Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva u Zagrebu. God. 1866. odlukom Sabora uređeno je ustrojstvo muzeja, njegov pravni položaj te načini financiranja: Narodni muzej postao je Zemaljski muzej Trojedne Kraljevine pod upravom Akademije. Od 1870. izdavao je Viestnik Narodnoga zemaljskoga muzeja u Zagrebu utemeljenog 1846. u Zagrebu. Hrvatski prirodoslovni muzej se sa svojim zbirkama nalazi u gornjogradskoj palači u kontinuitetu 150 godina. 
 
Hrvatski prirodoslovni muzej, detalj postava, vitrine
 


Preparatorska radionica, edukacija

 
OBNOVA SPOMENIČKE PALAČE AMADEO ZA HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ 21.STOLJEĆA
dr. sc. Iva Mihoci i prof. Goran Rako 
 
Idejno rješenje novog stalnog postava i model rekonstrukcije Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja se temelji na cjelovitoj, recentnoj, muzeološki intrigantnoj, zavodljivoj i kontekstualiziranoj interpretaciji prirodoslovlja  uz niz novih sadržaja. Projektu "Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja - novi Hrvatski prirodoslovni muzej" partnerskih institucija Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Grada Zagreba dodijeljena su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. ( I.M.)
 
Hrvatski prirodoslovni muzej ima potencijal jedne od glavnih turističkih destinacija grada Zagreba. Kako bi se to postiglo, trenutno neadekvatno uređenom prostoru muzeja potrebna je reorganizacija, adaptacija te suvremeno osmišljen postav.
Tako su postavljeni osnovni arhitektonski ciljevi, poput ostvarivanja reprezentativne komunikacije - logično usmjeravanje kretanja posjetitelja; postizanje jasnoće i čitljivosti prostora; natkrivanje atrija staklenim krovom, kako bi se osigurao dodatni volumen u svrhu izlaganja izložaka većih dimenzija; uređenja partera atrija - planiranjem tribina i pozornice na prostoru današnjeg atrija, prostor bi poprimio karakter prikladan za predstave, kulturne događaje ali i predavanja, govore, različita okupljanja; premještanja postojećih zooloških zbirki, laboratorija i ureda te iskorištavanja prostora podruma i atrija kako bi omogućili površinu potrebnu za funkcionalno planiranje postava.
 
Radionica arhitekture, 3D prikaz idejnog rješenje atrija
 
Nužno je i uvođenje lifta kako bi svi prostori muzeja bili dostupni osobama smanjene pokretljivosti te rampe u prizemlju kako bi se osigurala pristupačnost do ulaza, garderobe, suvenirnice, knjižnice, kafića te komunikacije do ostatka muzeja.
Kroz postav se spiralnim putem prikazuje pojednostavljeni prikaz povijesti Zemlje, kroz njen evolucijski razvoj. Ovako koncipiran postav logičnim bi nas slijedom vodio od prapočetaka do današnjice, pomažući nam u lakšem razumijevanju evolucijskog razvoja.
 
Radionica arhitekture, 3D prikaz idejnog rješenja postava
 
Preklapanjem geologije i paleontologije s mineralogijom i petrografijom, odnosno zoologijom i botanikom posjetiteljima bi se mogao pružati osjećaj putovanja kroz vrijeme. Završavajući izložbu razvojem čovjeka, a zatim teoretičarima poput Charles Darwina, Johna Raya te Alfreda Wallacea, nastavio bi se logičan vremenski slijed razvoja Zemlje, a ujedno bi retrospektivno razmislili o izložbi, zaokružili cjelinu znanstvenim objašnjenjem te sami došli do logičnih zaključaka. (Radionica arhitekture)
 
Gosti: 
 
prof. GORAN RAKO, dipl, ing. arh.
 
Goran Rako rođen je 1952-e u Imotskom. Osnovnu školu pohađao je u Podgori, a srednju tehničku školu u Splitu i Zagrebu. Na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomira 1978-e godine. Godine 2000-e postaje predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Vlastiti projektni ured, Radionicu arhitekture, otvara 2004-e. Predsjednik UHA-e je od 2007-e do 2009-e. Od 2014-e redoviti je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.
Značajnije arhitektonske nagrade za realizaciju su mu Viktor Kovačić (Stambena zgrada u Rijeci, Muzej vučedolske kulture), Vladimir Nazor (Arheološki muzej Narona, Arheološki muzej Vučedol) te Velika nagrada zagrebačkog salona (Arheološki muzej Vučedol). Tri puta je nominiran za europsku nagradu Mies van der Rohe (Arheološki muzej Narona, Dječji vrtić Šegrt Hlapić i Arheološki muzej Vučedol).
 
 dr.sc. IVA MIHOCI, dipl. ing. biol. (mag. biol.)
 
Hrvatski prirodoslovni muzej, Zoološki odjel,viša kustosica
Muzeološki rad iz područja entomologije, voditeljstvo na zbirkama kukaca Insecta varia (Plecoptera, Ephemeroptera, Odonata, Diptera, Hymenoptera, Hemiptera, etc.), stručni i znanstveni rad na redu Lepidoptera, sudjelovanje, voditeljstvo i suvoditeljstvo projekata inventarizacije i zaštite prirode.
Voditeljstvo muzeološkog projekta izvedbe stalnog postava Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću te izvedbe i pripreme projektne dokumentacije za novi Stalni postav Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja.
Pomoćnica voditelja projekta HPM i MRRFEU Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej, koordinatorica izrade Stručne koncepcije stalnog postava HPM-a i Kataloga predmeta za stalni postav HPM-a.
Obavljanje poslova iz domene Predsjednice Stručnog vijeća Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja (2012.-u trajanju) i zamjenice Predsjednika Upravnog vijeća HPM-a (2012.-u trajanju).
 
 
Predavanje se u Programu SU-a HKA-a vrednuje s tri sata iz područja:
C GRAĐENJE, ODRŽIVA GRADNJA I KONTEKST
C3.1 Nasljeđe
C3.2 Rekonstrukcija
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Ostalo

Laka rješenja za sve prilike?

14/03/2018
DAZ/ČIP
Emili: "Mene je više mučio problem kako ne podleći zavodničkom mrdanju stražnjicama nekih “teorija” koje “univerzalnošću”, “internacionalizmom”, “čistoćom”, “jednostavnošću”, ili nekontroliranim egzibicionizmom nude laka rješenja za sve prilike."

Nominacije za najbolja ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2017. godini

12/03/2018
UHA
Udruženje hrvatskih arhitekata predstavlja nominacije za najbolja ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2017. godini.

Drugo izdanje Festivala svjetla

09/03/2018
Festival svjetla, dugi po redu, u organizaciji Turističke zajednice Grada Zagreba održat će se od četvrtka 15.3. do nedjelje 18.3. na devetnaest lokacija na Gornjem gradu i Tuškancu.

Reakcija Hrvatske sekcije AICA-e na recentna zbivanja oko Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku

07/03/2018
Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) najoštrije osuđuje stav dijela članova Muzejskog vijeća Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, prema kojemu se spornim smatra izlaganje fotografijePičkin dim, Ane Petrović u sklopu izložbe O fotografiji na UAOS – prvih 10 godina, te se taj događaj u komunikaciji prema javnosti ističe kao razlog za smjenu aktualne ravnateljice te institucije.

Arhitekt mora izboriti mjesto da najpozvanije govori o gradnji

06/03/2018
DAZ/ČIP
U razgovoru koji Vam predstavljamo, unatoč stvorenom odmaku, sve teme su aktualne. Pročitajte ga otvorena duha i razmišljajte o nama arhitektima.

Izložba natječajnih radova natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec

02/03/2018
Otvorenje izložbe natječajnih radova Natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec

Međunarodni, anketni, anonimni i jednostupanjski arhitektonski natječaj Bob i sanjkaška staza na Trebeviću

01/03/2018
Dani arhitekture Sarajevo
Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rješenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” - Bob i sanjkašku stazu na Trebeviću

Promocija knjige: French Artistic Culture and Central-East European Modern Art

01/03/2018
Institut za povijest umjetnosti i Francuski institut pozivaju vas na promociju knjige ''French Artistic Culture and Central-East European Modern Art''.