GUP

Odbačen je GUP!

Autor/izvor: DAZ 11/02/2020

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, 11. veljače 2020. godine, 18 zastupnika glasalo je za, a 31 protiv GUP-a: Izmjene i dopune GUP-a su odbačene!

Društvo arhitekata Zagreba u suradnji sa šest institucija iz područja arhitekture i urbanizma (Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruženje hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske) kontinuirano je provodilo stručnu valorizaciju i javno istupalo detaljnim stručno obrazloženim i nepobitnim stavovima oko tema zagrebačkog GUP-a. 
 
Podsjećamo kako je upravo DAZ pokrenuo javnu i stručnu raspravu o ovim temama tribinom o „Zagrebačkom Manhattanu“ i javnim izlaganjem beogradskog primjera „Beograda na Savi“ u ožujku 2019. godine, prije svih drugih javnih i stručnih promišljanja. Nastavili smo analizirajuću prve dostupne skice tada još nedefiniranog investitora iz Dubaia, pišući Otvoreno pismo Gradu Zagrebu o planskoj neprihvatljivosti u travnju 2019. godine, koje smo i osobno prenijeli na sastanku s gradonačelnikom Grada Zagreba krajem travnja 2019. godine. 
 
Novim Otvorenim pismo u lipnju 2019. godine i Javnim istupom u srpnju 2019. godine o Izmjenama GUP-a ukazali smo na sve neprihvatljive elemente takve izmjene Plana, koje je potvrdilo i Ministarstvo graditeljstva, te doveli Izmjene i dopune GUP-a Zagreba do Ponovne javne  rasprave. Reagirali smo i na objave o nelegalnom natječaju za prostor „Zagrebačkog Manhattana“ na ArchDaily-ju, pozvali Ministarstvo kulture i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na očitovanje o neusklađenostima Izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a. S najavom ponovne javne rasprave o zagrebačkom GUP-u, zajednički smo na njenom početku krajem srpnja 2019. godine ukazali na ponovne nedostatke i pozvali sve kolege na sudjelovanje u raspravi. 
 
U javnoj raspravi smo sredinom kolovoza 2019. godine detaljno i stručno obrazložili te predali 15 neoborivih primjedbi, a zajednički smo početkom rujna 2019., u skladu sa Zakonom, pozvali Grad Zagreb za dostavu Izvješća s javne rasprave, te nastavili intenzivno raditi na ovoj temi. U listopadu smo prema javnosti izašli s Prijedlogom rješenja GUP-a, potrebi završetka započetih Izmjena i dopuna samo u skladu s procedurom i stručno obrazloženim urbanističkim principima te pozivom na izradu Novog GUP-a temeljenog na novim stručnim podlogama. U listopadu 2019. Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja dostavili smo svu našu stručnu korespondenciju i razmišljanja o ID Gup-a, a po zatraženoj i naknado dobivenoj suglasnosti Ministarstva na ID GUP-a obratili smo se javnosti i na tiskovnoj konferenciji 22.11.2019.
 
Nakon što su u veljači 2020. godine zastupnici Skupštine Grada Zagreba podnijeli cijeli niz amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, zajedno s ostalim organizacijama izradili smo detaljnu analizu svih amandmana i zaključili kako se radi o dosad neviđenom pokušaju izmjena planskog rješenja koristeći instrument amandmana. Shvativši kako je politika bez ikakvih stručnih obrazloženja, podloga, smjernica, potpuno ignorirajući polazišta i koncepte razvoja Grada Zagreba, kao posljednji korak uputili smo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću otvoreno pismo, tražeći da se prostorno uređenje vrati stručnjacima i da im se omogući da svojim znanjem i radom, uz stvarnu, a ne samo formalnu, participaciju javnosti oblikuju i zaštite prostor naše zemlje na korist ljudi koji u njemu žive. 
Sve ove aktivnosti Društva arhitekata Zagreba i drugih udruga i institucija, sigurni smo, doprinijele su konačnoj odluci o neprihvaćanju Izmjena i dopuna GUP-a. 
 
Glavni naglasak u daljnjim aktivnostima bit će pozitivnu energiju nastalu u cijelom ovom procesu usmjeriti prema promišljanju i definiranju smjernica budućeg razvoja Grada Zagreba, pokretanju rasprave o stručnim podlogama potrebnim za izradu novog GUP-a, te promicanju ideje o GUP-u kao dokumentu u kojem se ostvaruje vizija razvoja Grada Zagreba u 21. stoljeću.
 

Sve ove aktivnosti Društva arhitekata Zagreba i povezanih stručnjaka urodile su plodom: struka je poslušana i Izmjene i dopune GUP-a su odbačene!

Ostalo

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.