Okrugli stol

Potres: prilika za preobrazbu grada?

Autor/izvor: DAZ 28/08/2020

Okrugli stol “Potres: prilika za preobrazbu grada?” održat će se u utorak, 1. rujna 2020., u 12 sati prostorijama Novinarskog doma, Perkovčeva 2, u Zagrebu.

Okrugli stol je osmišljen kao platforma na kojoj će pozvani stručnjaci; arhitekti, urbanisti, statičari, pravnici i ekonomisti iznijeti svoje viđenje obnove Zagreba i okolice u svrhu informiranja javnosti i omogućavanja kvalitetnije rasprave u Hrvatskom saboru uoči donošenja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.
Otvorit će se prijeporna pitanja vezana uz novi Zakon, ali i ponuditi moguća rješenja koja uključuju proaktivni pristup – dugoročno promišljanje kvalitetne i održive obnove Zagreba i okolice. Oštećene građane potrebno je upoznati sa značenjem i dosegom konstrukcijske obnove, njihovim pravima, ali i obvezama u obnovi koja se financira i javnim novcem, kako bi šira zainteresirana javnost dobila jasno objašnjenje za što će se, odnosno koliko smisleno, trošiti proračunski novac, te otkloniti moguće malverzacije prilikom obnove, koje bi novi zakon propustio spriječiti, a kojima smo i ranije svjedočili u dosad poduzimanim obnovama. 
 
Jednako tako, ostalo je neodgovoreno vječno pitanje nedostatka strategije – „Kakav grad želimo i hoćemo li konačno dozvoliti stručnjacima da cjelovito artikuliraju i usmjere njegovu obnovu i razvoj?“, kao i ključno pitanje – „Postoji li mogućnost da se obnova barem djelomično (samo)financira i izvan uobičajenih, kratkoročno korisnih, a dugoročno štetnih rješenja kao što su uvriježeno posezanje u proračun i nova zaduživanja“?
 
Na okruglom stolu govorit će:
 
izv. prof. dr. sc. Josip Galić, Katedra za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 
 
prof. dr. sc. Tihomir Jukić, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 
dipl. ing. arh. Tihomil Matković, predsjednik Društva Arhitekata Zagreb
 
mag.oec. Vedrana Pribičević, predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i Managementa
 
doc. dr. sc. Sunčana Roksandić, Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 
Moderira: doc. dr. sc. Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica i članica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo 
 
 
 

Ostalo

Za novi, ljepši Zagreb! – arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941.

23/09/2020
DAZ
Institut za povijest umjetnosti i Galerija Klovićevi dvori pozivaju na predstavljanje knjige Tamare Bjažić Klarin „Za novi, ljepši Zagreb! – arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941.“ (Institut za povijest umjetnosti, 2020.).

Zagreb Masterplan

23/09/2020
DAZ
Trodjelna studija "Zagreb Masterplan", koju su izradili studenti Diplomskog studija arhitekture pri Sveučilištu Bath (UK), ušla je u izbor za studentsku nagradu prestižnog časopisa Architects' Journal!

GREEN BUILDING VIRTUAL STUDY TOUR VIENNA

15/09/2020
DAZ
Online konferencija 24. rujna 2020. godine, od 10:30 do 14:00 sati.

Gradski projekt Trešnjevka

09/09/2020
DAZ
Grad Zagreb i Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada pozivaju na javno predstavljanje prijedloga Programa gradskog projekta i prijedloga Programa javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za prostor središta Trešnjevke

Dizajn pasaž

09/09/2020
DAZ
Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u suradnji s austrijsko-hrvatskom udrugom Nova kultura iz Graza predstavlja izložbu Dizajn pasaž u trajanju od 15. rujna – 2. listopada 2020. Otvorenje izložbe: 15. rujna u 19 sati u Galeriji Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb.

18. Europski tjedan regija i gradova

08/09/2020
DAZ
Virtualna radionica "Co-design for new forms of urban living" održat će se 14. listopada 2020. od 16:30 do 18:00.

Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom – stručni prijedlog dopuna

01/09/2020
DAZ
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Društvo arhitekata Zagreba i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata pozivaju sve klubove zastupnika da predlože i glasanjem podrže amandmane na Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije koji je upućen Saboru na donošenje.

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

01/09/2020
DAZ
01.09. - Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.
30.7. - HRVATSKA LUTRIJA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) provodi Natječaj za Uslugu izrade idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja i projektne dokumentacije poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: