DAZ

Program rada + članarine za 2020.

Autor/izvor: DAZ 20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

U periodu 27.2.-5.3.2020. poštom na adresu članova doći će uplatnice za članarinu. Molimo članove koji ne dobiju uplatnicu da nam se jave na clanstvo(at)d-a-z.hr s nadopunom podataka o svojoj adresi, jer tada vjerojatno u svojoj bazi raspolažemo krivom adresom.

Pozivamo Vas na uplatu članarina za 2020. godinu

Kao član Društva ostvarujete slijedeća prava i mogućnosti:

 • ostvarivanje porezne olakšice prema autorskim ugovorima,
 • sudjelovanje na predavanjima, gostovanjima, prezentacijama i drugim skupovima organiziranima u sklopu programa DAZ-a,
 • sudjelovanje u radnim tijelima i sekcijama Društva,
 • sudjelovanje na natječajima koje provodi Društvo arhitekata Zagreba u svojstvu člana ocjenjivačkoj suda, člana tehničke komisije, tajnika natječaja, 
 • prijave za sudjelovanje na godišnjim izložbama UHA-e,
 • glasovanje na Skupštini,
 • redovni članovi, potporni i pridruženi članovi za 2020. godinu u članarini dobivaju 6 brojeva časopisa ORIS za 2020. (u vrijednosti 350kn/6 brojeva) te 15% popusta na Dane Orisa.

Iznos članarine za 2020. godinu u Društvu arhitekata Zagreba

 • Redovni članovi                400,00 kn
 • Redovni nezaposleni      200,00 kn
 • Potporni                             400,00 kn
 • Pripravni/studenti               90,00 kn
 • Redovni umirovljeni          90,00 kn
 • Pridruženi                          400,00 kn

U 2020. godini u članarini je sadržano 6 ORIS brojeva za 2020. Redovni nezaposleni članovi, pripravni/studenti i redovni umirovljeni članovi mogu odabrati i „članarinu Plus“ od dodatnih 150kn na svoj status člana i time ostvariti pravo na  6 ORIS brojeva za 2019. godinu preko DAZ-a.

Pozivamo Vas da se uključite u rad Društva arhitekata Zagreba, postanete aktivni član društva te time ostvarite pogodnosti vezane uz članarinu. Više o aktivnim članovima možete pročitati na našim web stranicama.

Ukoliko imate poteškoća s plaćanjem članarine ili ste u međuvremenu podmirili članarinu za 2019. godinu, slobodno nam se obratite na e-mail  clanstvo(at)d-a-z.hr

Upute za plaćanje članarine za 2020. godinu

U iznos upisati iznos članarine s obzirom na vrstu članstva (iznosi članarina na web stranici DAZ-a ), IBAN ili račun primatelja - HR1223600001101548547, u poziv na broj upisati članski broj (novoupisanima članovima putem e-maila dostavlja tajništvo), u opis plaćanja godišnja članarina za 2020. DAZ.

Molimo sve koji su promijenili osnovne podatke (ime ili mail adresu, fizičku adresu ili telefon) neka nam se jave putem službenog maila, kako bismo mogli podatke unijeti ili izmijenili u bazi podataka. 

Također, svi oni koji su zainteresirani za primanje DAZ-ovih obavijesti putem newslettera, mogu se također javiti putem službenog maila ili registrirati putem sljedećeg linka.

2019. godinu zatvaramo s nizom provedenih aktivnosti

Aktivnosti DAZ‐a u stručnoj valorizaciji i javnim istupima vezanim uz temu GUP‐a dominirale su 2019. godinom, a provođene su u sinergiji šest udruženja i ustanova iz područja arhitekture i urbanizma. Organizirali smo Izlaganje Beograd na vodi/Zagrebački Manhattan kao uvod u problematiku koja je kulminirala prijedlogom Izmjena i dopuna GUP‐a. Ponovna javna rasprava i odbacivanje ID GUP‐a u Skupštini Grada Zagreba početkom 2020. rezultat su i naših aktivnosti.
 
 
U 2019. organizirali smo i konferenciju „09. Dani zagrebačke arhitekture ‐ stanovanje“, konferenciju „Arhitektura i nasljeđe ‐ baština zajedničkog stanovanja“, stručno putovanje u Vučedol i Kutjevo unutar programa „Artur 2019“, ciklus razgovora „BIMtalk@DAZ“, a sekcija mladih DAZ‐a nastavila je svoje aktivnosti pod nazivom „oDAZiv“. U području zakonodavstva provedena je radionica na temu izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju te gradnji i primjeni sustava e‐dozvole.

Najavljujemo program rada DAZ-a u 2020. godini

Kroz niz Konferencija, predavanja i okvira druženja u 2020. godini želimo u DAZ‐u zagrebačkim arhitektima osigurati mjesto za stjecanje i razmjenu znanja u formalnoj i neformalnoj atmosferi.

Program rada DAZ-a u 2020. godini:

1.   urbanizam.zg / GUP za 21. stoljeće – cijela 2020

Nastavno na sve aktivnosti vezane uz GUP kroz 2019. pripremamo temu prostornog planiranja pokretanjem i usmjeravanjem stručne rasprave između svih sudionika prostornog planiranja s temom potpuno novog GUP‐a za 21. stoljeće. Cilj takve inicijative je definiranje ključnih tema prostornog planiranja u Zagrebu i rasprava o njima.

 

2.   Dani zagrebačke arhitekture / Edukacija – svibanj 2020

Zagrebačko sveučilište 2020. obilježava 350. godišnjicu postojanja stoga je za temu suvremenih arhitektonskih ostvarenja u okviru Sveučilišta u Zagrebu. Program sačinjavaju predavanja, prezentacije te obilasci istaknutih arhitektonskih ostvarenja sa stručnim vodičima i autorima. Svrha programa je upoznavanje i educiranje stručne i šire javnosti o kvalitetnim arhitektonskim ostvarenjima u gradu Zagrebu. Program je namijenjen arhitektima iz cijele regije, drugim srodnim strukama i kulturnim djelatnicima te ponajviše općoj javnosti.
 

3.   Arhitektura i turizam ARTUR 2020 / Europska prijestolnica kulture Rijeka – lipanj/rujan 2020

Program je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba 2013. godine i pokrenulo u suradnji s drugim dionicima čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam. Utjecaj turizma na prostor i stanovništvo ove godine će se problematizirati kroz Rijeka koja je grad domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske kulturne scene.
 4.    Prostori baštine u Zagrebu – studeni 2020

Ovim programom Društvo arhitekata Zagreba želi stalno i detaljno sagledavati velike prostore baštine kojima raspolaže Grad Zagreb: prostor Velesajma u Novom Zagrebu, stare Klaonice na Heinzelovoj te Gredelja i Badela. Provedba arhitektonski natječaja za ove prostore bilo je i biti će bitan smjer razmišljanja,

Uz konferencije u 2020.godini očekuje nas niz drugih događanja poput aktivnosti sekcija, predavanja, predstavljanja knjiga, aktivnosti na web portalu te suradnje srodnim udrugama i institucijama vezanim za arhitekturu, urbanizam i kulturu.
 
Očekujemo provedbu nekoliko arhitektonsko‐urbanističkih natječaja: završetak natječaja za ambulanta Gračani, provedbu natječaja za Dječji vrtić Brezovica te druge nove natječaje. 
 

Redovna druženja uklopljena u program Klupskih dana nastavljaju se i u 2020. godini:

1. ODAZIV - druženje studenata arhitekute petkom
2. Radionice crtanja za sredjoškolce nedjeljom
3. Sekcija Seniora - druženja 
4. Klupski dani članova 
 
Pozivamo sve kolege i stručnjake povezanih struka da predlože teme koje su u mogućnosti prezentirati u sklopu prethodno navedenih programa, ili drugih arhitekturom povezanih tema, te da nam se jave na e‐mail daz@d‐a‐z.hr.

 

Ostalo

Park Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom u Dubrovniku

26/05/2020
DAZ/UHA
Grad Dubrovnik raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi i organizira "Projektni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja PARKA GRADAC SA ŠIRIM URBANIM KRAJOBRAZNIM POJASOM".

e BUS 2020 – Budućnost ugodnog stanovanja

22/05/2020
DAZ
Ovogodišnja, 9. po redu konferencija za studente „e BUS 2020 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 23.5.2020. uživo na You Tube-u s početkom u 10 sati.

Napustio nas je Nikola Filipović

18/05/2020
DAZ

Napustio nas je još jedan velikan hrvatske arhitekture, voljeni profesor Nikola Filipović.
 

Napustio nas je Davor Mance

13/05/2020
DAZ
S tugom javljamo da nas je napustio dragi kolega Davor Mance (1938. - 2020.). Nekrologe Ive Rogića Nehajeva i Marijana Hržića pročitajte u nastavku vijesti.

Otvorena stručna platforma OBNOVI.ZG od danas se može i pregledavati i pretraživati

08/05/2020
DAZ/UHA
Nakon što je sredinom travnja pokrenuta otvorena stručna platforma obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima, od danas je dostupna i opcija pregledavanja i pretraživanja do sada unesenih priloga.

Priručnik "Tehnike popravaka i pojačanja zidanih zgrada"

06/05/2020
DAZ
Autori prvog Priručnika za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada objavili su nastavak: 'Tehnike popravaka i pojačanja zidanih zgrada' u kojima donose proširena znanja o mogućnostima sanacija i pojačanja nosivih konstrukcija. 

Naputak Ministarstva kulture o sanaciji dimnjaka

26/04/2020
DAZ
Donosimo pojašnjenje koje koje nam je uputio glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Tomislav Petrinec. 26.04.2020. Dopuna: Konzervatorske uputa za sanaciju dimnjaka oštećenih u potresu na zgradama unutar povijesne urbane cjeline grada Zagreba.

Predstavnici arhitektonske i građevinske struke s predsjednikom Vlade i predstavnicima Grada Zagreba oko sanacija šteta od potresa

24/04/2020
DAZ/vlada.gov.hr
Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Grada Zagreba te arhitektonske i građevinske struke na temu potresa koji je zadesio Zagreb i sanacije šteta, u petak 24. travnja 2020. u 11.00 sati, u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: