Izložba

Reflections on Circularity - Otvorenje izložbe i predavanje arhitektonskog ureda de Architekten Cie.

Autor/izvor: DAZ 03/05/2022

U utorak 3. svibnja u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), otvara se izložba arhitektonskog ureda de Architekten Cie. - Reflections on Circularity. U sklopu otvorenja izložbe, predavanje će održati Igor Sladoljev, voditelj istraživanja u uredu de Architekten Cie. te projekata urbanističkog planiranja u Nizozemskoj i inozemstvu.

Godine 2021., arhitektonski ured de Architekten Cie. objavio je knjigu Lessons in Circularity s ciljem sagledavanja izazova s kojima se ured susreo tijekom projektiranja i izgradnje prve cirkularne zgrade u Nizozemskoj – paviljona CIRCL. Knjiga pokazuje kako i zašto cirkularno projektiranje i građenje uključuju izradu novih poslovnih modela i arhitektonskog projektiranja koje je usmjereno prema ponovnom korištenju i (de)montaži.

Izložba Reflections on Circularity nadogradnja je knjige Lessons in Circularity te otvara mogućnost usporedbe iskustava izvedenih iz velikog izbora projekata, od paviljona do urbanističkog planiranja. U Oris Kući arhitekture bit će izloženo sedam projekata, koji svaki na svoj način prenosi dio slojevite priče o održivosti i cirkularnoj ekonomiji u gradnji.

 

Načela cirkularnosti usmjerena su prema zaštititi prirodnih resursa, izvora energije te očuvanju prirode. Projektirajući na način koji isključuje otpad, cirkularna ekonomija te posljedično cirkularna gradnja nudi pogled u promjenu sustava koja je prijeko potrebna.

 

de Architekten Cie. arhitektonski je ured sa sjedištem u Amsterdamu koji je od 1948. godine aktivan na poslovima urbanističkog planiranja i projektiranja. Kontinuitet i postojanost su u tom smislu ukorijenjeni u uredsku kulturu, u kojoj iskustvo prošlosti često obogaćuje pogled na sadašnjost i koristi se za razmišljanje o budućnosti. Slijedom toga, ponovno korištenje, rekonstrukcija i obnova nisu samo trend u održivosti već navika koja nastaje iz praktične nužnosti. Djelujući u radnoj sredini u kojoj se njeguje znanje, međunarodni tim od oko 90 profesionalaca posvećen je inovaciji i rješenjima na lokaciji, sve s ciljem tematskog produbljenja postavljenih zadataka. Publikacijama, istraživanjem, razvojem digitalnih alata i javnim angažmanima, ured doprinosi otvorenoj diskusiji i dijeljenju znanja stečenog u praksi. de Architekten Cie. uz matično sjedište u Nizozemskoj ima iskustvo rada u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Aziji.

Igor Sladoljev (Zagreb, 1988.) voditelj je istraživanja u uredu de Architekten Cie. te projekata urbanističkog planiranja u Nizozemskoj i inozemstvu. Koautor je srpskog paviljona Venecijanskog bijenala arhitekture 2014. i Nizozemskog tjedna dizajna 2020. godine. Kao bivši student i sudionik istraživačkog projekta naziva Novo normalno think-tanka Instituta Strelka, kontinuirano sudjeluje u interdisciplinarnim projektima. Svoje je radove nedavno predstavio na izložbi Eyes of the City Bijenala arhitekture i urbanizma Bi-City u Shenzhenu, Kina (2019.). Živi i radi u Amsterdamu.

Ostalo

Promocija

PROMOCIJA KNJIGE "Plitvička jezera - stoljeće izgradnje" Martine Ivanuš

24/05/2022
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige „Plitvička jezera – stoljeće izgradnje“ autorice Martine Ivanuš.

Promocija

Bruno Milić - Dvadeset i pet stoljeća urbane kulture na tlu Hrvatske

23/05/2022
DAZ
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige prof. Brune Milića "Dvadeset i pet stoljeća urbane kulture na tlu Hrvatske", u izdanju Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i UPI-2m Plus. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 26. svibnja 2022., u 19 sati, u ORIS Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, Zagreb.

Sekcija

Inicijalni sastanak sekcije za urbanizam

22/05/2022
Filip Pračić
S ciljem reanimacije Sekcije za urbanizam u postpandemijskom periodu, Društvo Arhitekata Zagreba poziva sve zainteresirane da se uključe u njezin budući rad.

Slikovnica

RICHTER ZA DJECU - OBLIK ARHITEKTURE - SKULPTURE

16/05/2022
DAZ
Edukativna elektronička slikovnica RICHTER ZA DJECU - OBLIK ARHITEKTURE - SKULPTURE treća je u nizu projekata predstavljenih na platformi ARHITEKTURA ZA DJECU. 

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Art history and discourse on the center and periphery – An homage to Ljubo Karaman (1886‒1971)

12/05/2022
DAZ/DPUH

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u partnerstvu s Društvom arhitekata Zagreba i Udruženjem hrvatskih arhitekata od 19. do 21. svibnja 2022. organizira međunarodnu konferenciju koju ćete moći pratiti u živo u prostoru DAZ-a, na adresi Trg bana Josipa Jelačića 3/1.

Predavanje

Alen Žunić: „Novi urbanistički koncepti i digitalni alati u projektiranju suvremenih gradova“ – javno predavanje

09/05/2022
DAZ
U okviru programa Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, doc. dr. sc. Alen Žunić održat će pozvano predavanje „Novi urbanistički koncepti i digitalni alati u projektiranju suvremenih gradova“, u četvrtak, 12. 5. u 12 h, u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Tribina

NoviNoviZagreb - Konkretne akcije za Novi Zagreb / 2022

05/05/2022
DAZ
14.5.2022. u 10:00 sati održava se tribina NoviNoviZagreb - Konkretne akcije za Novi Zagreb / 2022 na platou Muzeja Suvremene Umjetnosti.

Starije

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.