Potres

Rušenje zgrade robne kuće "Petrinjka"

Autor/izvor: DAZ 04/02/2021

Prenosimo apel grupe petrnjskih arhitekata i građevinara protiv rušenja robne kuće Petrinjka.

Apel prenosimo u cijelosti, a možete ga preuzeti u .pdf formatu ovdje.

 

Antun Gajšek, dipl.ing.arh.
Davor Salopek, dipl.ing.arh. 
Domagoj Vuković, dipl.ing.arh.
Ivan Vuković, d.i.g
 
Petrinja 3.2.2021
predmet: Rušenje zgrade robne kuće "Petrinjka"
 
 
APEL GRAĐANIMA PETRINJE, STRUČNIM TE NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ
 
Na prvu naznaku vijesti o neodgovornoj, dapače nerazumnoj ideji rušenja robne kuće Petrinjka učinili smo sve što je u našoj moći, da se zaustavi njeno rušenje. Ustrajavajući na stručnim argumentima ističemo slijedeće notorne činjenice:
 
1. Robna kuća Petrinjka izdržala je potres magnitude 6.2 po Richteru.
 
2. Nalazom statičara po metodi „Brzi pregled“ zgradi je dodijeljena crvena naljepnica, čime je dobila status trenutne neupotrebljivosti.
U nalazu je počinjeno više bitnih pogrešaka od kojih su dvije presudne:
a/ navedeno je da su oštećeni vertikalni nosivi elementi (odnosi se na stupove) u postotku većem od 65%, a stvarno je od 48 stupova ozbiljno oštećen samo 1.
b/ Navedeno je da zgrada ima 2 nadzemne etaže, a propušteno je navesti da ima poslovni podrum u kojem se nalazi i atomsko sklonište!
 
3. Projektant građevine arh. Davor Salopek  zatražio je i dobio mišljenje neovisnog stručnjaka, statičara, kojim se dokazuje sigurnost građevine i mogućnost privođenja namjeni potrebnoj centru Petrinje.
 
4. Tvrdimo da se rušenjem ove upotrebljive građevne strukture čini ogromna šteta obnovi života poslije potresa u Petrinji, i to dvostruka šteta:
a/ Troškovi nepotrebnog rušenja zdrave prostorne strukture te potom potrebnog zbrinjavanja grubog građevinskog otpada od armiranog betona
b/ Grad ostaje bez 3.750 m² postojećeg brzo upotrebljivog prostora za svoje potrebe pa će se za izgradnju novih prostora u tu svrhu morati uložiti bitno veća dodatna sredstva.
Kao odgovorni ljudi usmjereni ne na dnevne politikantske ili neke druge dvojbene motive već s osjećajem odgovornosti za buduće generacije odbijamo biti suodgovorni za očiglednu devastaciju, dapače nasilje. Ne postoji niti jedan stručni razlog za ovakvo nasilje. Pred svojim sugrađanima i budućnošću ostavljamo trag protivljenja takvoj ludosti
 
5. Jedan od ciljeva ovog izvješća je da se svi sudionici ovog zahvata postave odgovorno prema trošenju javnih financijskih sredstava.
 
6. Za normalizaciju života u Petrinji i zadržavanje stanovništva u gradu presudno je što kraće vrijeme u kojem se mogu staviti u funkciju svi raspoloživi prostori za centralne funkcije grada:
a/ Smatramo da je svih 3.750 m² neto poslovnog prostora robne kuće prikladno za brzu sanaciju (dovoljno je 30-60 dana) 
b/ Ova zgrada se nakon sanacije,  u funkciju može staviti unutar 6 mjeseci, što je puno brže od mogućnosti stavljanja u funkciju drugih zgrada u gradskom centru.
 
7. Potpuno je neobjašnjivo i nije poznato kako je Robna kuća Petrinjka, kao najstabilnija građevina u samom centru grada, uopće ušla u redoslijed prvih dviju građevina koje će biti srušene!? Dok god postoji i najmanja mogućnost da se ovoj devastaciji suprotstavimo učiniti ćemo sve što je u našoj moći da očiglednu štetu spriječimo.
Podržavamo uklanjanje svih elemenata građevine koji predstavljaju ugrozu za prolaznike. To se odnosi na potrešene obodne zidove od opeke u zapadnom dijelu građevine i fasadne obloge na ovojnici kata, od eternit ploča. Uklanjanjem ovih elemenata građevine ne zadire se u konstruktivnu strukturu objekta,  koji ostaje i dalje prikladan za sanaciju od potresa i atmosferilija, te uređenje za nove namjene.
 
8. U našem pokušaju grupe arhitekata i građevinara da zaustavimo rušenje ove upotrebljive građevine bili smo izloženi najgrubljoj manipulaciji:
a/ Najprije smo na sastanku 01. veljače  s Gradonačelnikom , od njega saznali da se ne smatra nadležnim u zaustavljanju rušenja građevine, te da o rušenju odlučuje isključivo Stožer civilne zaštite!
b/ Danas smo na sastanku u Stožeru Civilne zaštite RH (u kasarni Predrag Matanović), naprotiv doznali da se rušenje građevine odvija upravo na zahtjev Gradonačelnika!
Na ovaj smo način izvrgnuti vulgarnoj manipulaciji na koju ni pod kojim uvjetom ne možemo pristati !
 
9. Za urbanu definiciju prostora Trga hrvatskih branitelja i Robne kuće na njemu, postoji Detaljni urbanistički plan uređenja iz 2007. godine. Tvrdimo da bi se uklanjanjem volumena ove građevine izgubio urbani karakter Trga hrvatskih branitelja, jer se južno od ove građevine prema Trgu učitelja nalazi obodni urbano nedefiniran prostor dvorišnih zgrada. Pitanje je, što bi uopće ostalo na korištenje građanima u centru Petrinje.
 
10. Na kraju zaključujemo slijedeće: 
a/ Prije rušenja ove građevine očigledno nije proveden postupak isplativosti i procjena potrebe cijelog zahvata, čime bi se izbjegla šteta od rušenja. Da li bi netko tako trošio svoja privatna sredstva?
b/ Nisu sagledane posljedice uklanjanja građevine na gubitak urbanog karaktera Trga hrvatskih branitelja.
c/ Nisu sagledane vremenske mogućnosti brze revitalizacije prostora ove građevine unutar njene postojeće konstruktivne strukture. 
d/ Inzistiramo na odgovornom odnosu naspram navedenih činjenica te zaustavljanju evidentne devastacije konstrukcije građevine Robna kuća Petrinjka, kako bi se ona sa svojih 3.750 m² sačuvala  za nove nasušne potrebe života u gradskom centru.
Uvjereni u snagu istine i čvrstih argumenata ovaj Izvještaj upućujemo svim građanima Petrinje, kolegama i stručnim institucijama Republike Hrvatske.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostalo

Dječji vrtić Vrbani

25/02/2021
DAZ
Dječji vrtić Vrbani II pobjednički je rad s javnog arhitektonskog natječaja kojeg je proveo DAZ 2005. godine, a sagrađen je 15 godina kasnije na parceli unutar zagrebačkog stambenog naselja Vrbani. 

ODRASTANJE UZ ARHITEKTURU Dječji vrtići i škole u 21. stoljeću

19/02/2021
DAZ
U izdanju Orisa objavljena je arhitektonska monografija Odrastanje uz arhitekturu, Dječji vrtići i škole u 21. stoljeću koju potpisuju Borka Bobovec, Davor Mateković i Goran Rako.

EUROPAN U HRVATSKOJ 1990. – 2020.

19/02/2021
DAZ
U utorak, 23. veljače 2021. s početkom u 19 sati Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom Europan u Hrvatskoj 1990. - 2020.

KRATKA POVIJEST ROBNE KUĆE PETRINJKA

16/02/2021
DAZ
Iskaz projektanta Petrinjke o pokušaju sprečavanja rušenja građevine.

Prostor Ponte i Ribarnice u gradskoj luci DUBROVNIK

09/02/2021
DAZ/DAD
DRUŠTVO ARHITEKATA DUBROVNIK (DAD) raspisalo je U R B A N I S T I Č K O – A R H I T E K T O N S K I    N A T J E Č A J za izradu idejnog rješenja: Prostora Ponte i Ribarnice u gradskoj luci Dubrovnik.

96 radova prijavljeno na Godišnju izložbu ostvarenja u 2020. godini

01/02/2021
DAZ/ UHA
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini prijavljeno je 96 radova: 84 ostvarenja te 12 publicističkih i nakladničkih radova.

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

14/01/2021
DAZ/UHA
UHA vas poziva na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju od 1.1.2020. do 31.12.2020. za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini i nominacije za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata. Rok prijave je produžen do 27.01.2021.

Starije


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: