Inicijativa

Stanovi moraju biti priuštivi, a stanovanje društvena briga!

Autor/izvor: Filip Pračić 02/04/2019

Cijene stanova lete u nebo, a rješavanje stambenog pitanja u postojećim uvjetima kredita za ljude koji nemaju nasljedstvo gotovo je nemoguće. Stoga su se na razini Europske unije okupili stručnjaci i aktivisti koji inicijativom Stanovanje za sve, pozivaju građane da se potpisom peticije uključe u rješavanje tih problema.

Predstavljanjem Europske građanske inicijative u Zagrebu, pridružujemo se gradovima poput Beča, Barcelone, Lisabona, Brisela i ostalih gradova EU zemaja gdje je predstavljena inicijativa putem koje i građani Hrvatske potpisom mogu od Europske komisije tražiti izmjene stambenih politika država članica. Godinu dana prikupljat će se milijun potpisa kako bi pred Europsku komisiju stavili zahtijev izmjene pravila za države članice koje bi tim putem mogle proširiti svoje programe javnog stanovanja na širi spektar stanovnika. Isto tako od Europske komisije se zahtijeva da se omogući lakša izgradnja javnih stanova na način da investicije u javno stanovanje ne ulaze u obračun javnog deficita kako je definirano Mastriškim ugovorima, kao i da se na razini Europske unije reguliraju digitalne platforme koje se bave kratkoročnim najmom.

Iako su zemlje poput Hrvatske, Španjolske ili Mađarske najviše pogođene stambenom krizom, kriza drma i ostale zemlje Europske unije, pa je tako rješavanje stambenog pitanja mnogim je stanovnicima EU vrlo težak podvig. Osigurati dom u Hrvatskoj je danas svedeno na cjeloživotno zaduživanje ili na nesigurnost i neizdrživu cijenu najma, a stambene politike zanemarene su kao da je potreba za domom luksuz, a ne jedna od ključnih potreba o kojem društvo mora voditi brigu.

“Unatoč tome što u Hrvatskoj veliki broj kućanstava živi u vlastitim kućama i stanovima, te kuće i stanovi su prenapučeni, pa u čak 40% slučajeva u stanovima živi preveliki broj članova uslijed nemogućnosti da se adekvatno riješi stambeno pitanje svih ukućana. Stanovanje treba postati društvena briga, a ne sredstvo za profit nekolicine, stoga se priključujemo kampanji Housing for all – Stanovanje za sve”, poručila je Iva Marčetić iz udruge Pravo na grad.

U Hrvatskoj, država i gradovi osiguravaju svojim stanovnicima samo 2% javnog stambenog prostora dok je u nekim gradovima poput Beča i do 60% stambenih jedinica u javnom ili neprofitnom sektoru. Nedostatak javnih stanova i javnih stambenih politika dovodi do toga da smo u Hrvatskoj u potpunosti prepušteni tržištu koje nema mandat brinuti se o stambenim potrebama, već samo o kratkotočnim profitima. Zagreb je u samom vrhu europskih metropola po porastu cijene dugoročnog najma koji raste i preko 10% godišnje. Problem postaje i veći nakon što su se stanovi počeli iznajmljivati kratkoročno, putem servisa poput Airbnb-a, što smanjuje broj stanova dostupnih za dugoročan najam te povećava njihovu cijenu. Posljedice turizma koje već godinama osjećaju studenti i drugi podstanari gradova uz more, sada sve više osjećaju i stanovnici glavnog grada.

U većini slučajeva, pogotovo kada govorimo o većim gradovima, cijene najma prelaze 40% sveukupnih primanja kućanstva, a mnogima je zbog nesigurnosti radnog odnosa, nemoguće plaćati rate kredita. Stoga Bojan Nonković iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju upozorava: “Radnice i radnici prisiljeni su seliti sve dalje od svojih radnih mjesta, pristajati na sve gore stambene uvjete i izdvajati sve više vremena za put na posao, što narušava njihovo zdravlje i kvalitetu života. Postojeći sustav radnice i radnike gura sve bliže granici siromaštva i socijalne isključenosti i pridonosi rastu nejednakosti u društvu.”

Javne stambene politike koje uzimaju u obzir stambene potrebe građana omogućile bi primjerice mladima lakše rješavanje stambenog pitanja. Naime, u Hrvatskoj između 70 – 80% mladih u dobi od 18 – 34 godine još uvijek živi s roditeljima jer si ne mogu priuštiti skupi najam ili kredit za stan. I dok je u javnosti jedna od glavnih tema kako zaustaviti iseljavanje mladih, iz Mreže mladih Hrvatske ističu da je osiguravanje adekvatnog i sigurnog stambenog prostora potpuno zanemareno.

Kako bi se ovim negativnim trendovima stalo na kraj, potrebno je stambenoj politici pristupiti na sustavan način i kao prioritet odrediti osiguravanje kvalitetnih i pristupačnih stambenih prostora. Ovom inicijativom organizacije okupljene u inicijativu Stanovanje za sve pozivaju građanke i građane da potpišu peticiju i time poruče da ne pristajemo na stanje u kojem su naši domovi roba na tržištu već da stanovanje mora konačno postati društvena briga!

Kampanju Stanovanje za sve u Hrvatskoj vodi Pravo na grad, a podržavaju je

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju,

Centar za mirovne studije,

Društvo arhitekata Istre DAI/SAI,

Društvo arhitekata Rijeke DAR,

Društvo arhitekata Zagreba,

Inicijativa Srđ je naš!,

Institut za političku ekologiju,

Kuća ljudskih prava,

Mreža mladih Hrvatske,

Savez udruga Operacija grad,

Platforma Doma mladih,

Pravo na grad,

Sindikat obrazovanja,

medija i kulture,

Udruga hrvatskih arhitekata UHA,

Udruga MoSt,

Zelena akcija Zelena Istra

 

Izvor: http://pravonagrad.org/stanovi-moraju-biti-priustivi-a-stanovanje-drustvena-briga/

Ostalo

Godišnja konferencija Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje

20/08/2019
DAZ
Arhitektonski fakultet je od 28.8.-31.8. domaćin godišnje konferencije Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje EAAE, organizacije osnovane 1975. godine s ciljem unaprjeđenja arhitektonskog obrazovanja i povezivanja europskih arhitektonskih škola.

Ključne primjedbe strukovnih udruženja i ustanova na Izmjene i dopune GUP-a Zagreba

19/08/2019
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba i pet udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma dalo je ključne primjedbe na prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba u  ponovnoj javnoj raspravi 14. kolovoza 2019.  

Stručno putovanje Vučedol - Kutjevo 28-29.9.19.

02/08/2019
DAZ
DAZ poziva članove i sve zainteresirane na stručni obilazak Muzeja vučedolske kulture i Vinarije Galić u Kutjevu, 28-29.09.2019. Prijave do 31.8.19.

Ponovna javna rasprava uz Izmjene i dopune GUP-a: Mišljenje stručnih udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma

01/08/2019
DAZ
Ponovna javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba traje od 31. srpnja do 14. kolovoza 2019. godine.

Grad Banja Luka raspisao je dva međunarodna natječaja

30/07/2019
DAZ
Natječaj za novi most otvoren je do 30. rujna , a natječaj za centralnu pješačku zonu do 31. listopada 2019.

Natječaj za Zračnu luku Zadar

23/07/2019
DAZ/ZDA
DRUŠTVO ARHITEKATA ZADRA (ZDA) raspisalo je natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja PUTNIČKOG TERMINALA ZRAČNE LUKE ZADAR.  

11. otvoreno prvenstvo Društva arhitekata Zadra u tenisu

17/07/2019
DAZ/ZDA

U organizaciji Društva arhitekata Zadra i HKA PO Zadar i ove godine će se održati 11. Teniski turnir u Zatonu od 27. – 29. rujna 2019..
 

Borka Bobovec: Crtice o gradu i arhitekturi

16/07/2019
DAZ
U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Crtice o gradu i arhitekturi  autorice Borke Bobovec.  
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: